Μαθήματα ζωής μέσα από το παιχνίδι

Πώς μέσα από το παιχνίδι με τα αυτοκινητάκια ένα παιδί εξερευνεί τον πραγματικό κόσμο και αποκτά πράσινη συνείδηση.

Elle 14 Ιουν. 22
Μαθήματα ζωής μέσα από το παιχνίδι

“Το παιχνίδι δεν είναι πολυτέλεια. Το παιχνίδι είναι ανάγκη” έχει πει η γνώστη ψυχολόγος Kay Redfield και καθώς μετρώ τα πρώτα χρόνια μου ως μαμά, αρχίζω να το αντιλαμβάνομαι όλο και περισσότερο. Από τη βρεφική κιόλας ηλικία του παιδιού, το παιχνίδι είναι μία προσομοίωση της πραγματικής ζωής ή καλύτερα εκφάνσεων αυτής.

Στην αρχή, παίζοντας με τον γιο μου, δεν είχα τέτοιες σκέψεις. Ως νέα μαμά στην εποχή μιας περιβαλλοντικής κρίσης και μιας ευσυνείδητης ηλικίας, προσέχω τα παιχνίδια που επιλέγω να αγοράζω για το παιδί μου να έχουν μία πράσινη ταυτότητα αλλά και μία σωστή επίδραση πάνω του.

Ωστόσο, όσο κι αν προσπαθείς και επιλέγεις με πράσινη συνείδηση, όταν το παιδί μεγαλώνει, αναπτύσσει τη δική του προσωπικότητα. Κάπως σε ξαφνιάζει αυτό στην αρχή, αλλά στη συνέχεια σε κάνει να νιώθεις καλά σχετικά με τον χώρο που του έχεις δώσει να αναπτυχθεί. Κι εκεί είναι το σημείο που οι επιλογές σου, στο παιχνίδι εν προκειμένω, καλό είναι να συνάδουν με τις προτιμήσεις του. Στην δική μας περίπτωση (για μένα και τον Χάρη μιλάω), βρήκαμε τη χρυσή τομή με τα Matchbox.

παιχνίδι

Στην περίπτωση του 3χρονου πια Χάρη, η ξεκάθαρη προτίμησή του στο παιχνίδι είναι τα αφοφινητάκια (δηλαδή τα αυτοκινητάκια). Από την ώρα που πήρε ένα στα χέρια του ήταν ξεκάθαρη η έκπληξή του. Η αρχή έγινε τον πρώτο χρόνο της ζωής του με μία συλλογή από μικρά, μεταλλικά αυτοκινητάκια Matchbox διαφορετικών χρωμάτων και μαρκών που έφτασε σπίτι. Η συνέχεια είναι μία ιστορία που θα σου διηγηθώ σύντομα παρακάτω.

Με όχημα το παιχνίδι

Αφού παρατήρησα την προσήλωση του Χάρη σε αυτό το παιχνίδι, άρχισα να ψάχνω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, τόσο για τον τρόπο που μπορεί κανείς να παίξει όσο και για τα brands. Αν και τα Matchbox τα ήξερα, έχοντας έναν μικρότερο αδερφό, δεν είχα ποτέ αναζητήσει το DNA του brand.

Ανακάλυψα λοιπόν, τους στόχους του αναφορικά με το περιβάλλον, τον κύκλο ζωής ενός παιχνιδιού και την βιώσιμη φιλοσοφία του brand γενικότερα όσον αφορά το παιχνίδι. Αυτό είναι και το δικό μου πρώτο μάθημα μέσα από το παιχνίδι με τον γιο μου: Ακόμα και η αγορά ενός παιχνιδιού, αν γίνει συνειδητά μπορεί να έχει πιο θετικό και πιο πράσινο αντίκτυπο στο περιβάλλον αλλά και στο παιδί.

Να μοιραστώ τώρα μαζί σας, όσα έμαθα και αποκόμισε ο Χάρης, παίζοντας με τα αγαπημένα του Matchbox αυτοκινητάκια.

Μάθημα #1: Μαθηματικά

Το πρώτο μάθημα που πήρε ο Χάρης παίζοντας με αυτοκινητάκια είναι το μέτρημα και τα χρώματα. Έμαθε να συνδυάζει το χρώμα με τη μάρκα του αυτοκινήτου και σταδιακά άρχισε να τα ομαδοποιεί. Αν υπήρχαν μαθηματικά βρεφικής ηλικίας λοιπόν, τα αυτοκινητάκια θα ήταν σίγουρα ένα άριστο μέσο εκμάθησης.

Μάθημα #2: Παιχνίδι ρόλων

παιχνίδι

Τα αυτοκινητάκια ειδικά αυτά που είναι πιστές αντιγραφές των πραγματικών brand και μοντέλων, όπως τα Matchbox, βοηθούν ξεκάθαρα στο να αρχίσει το παιδί να παίρνει ρόλους, να τους αντιλαμβάνεται και να εντάσσει τον εαυτό του εντός του χώρου που έχει ορίσει το ίδιο στον μικρόκοσμό του. Ένα παράδειγμα για του τι εννοώ, είναι ότι ο Χάρης έχει συνδέσει ένα παλιό pick-up ενός ψαρά με ένα σχεδόν ίδιο αυτοκινητάκι Matchbox που έχει. Ο ίδιος παίρνει τον ρόλο του Ψαρά, φωνάζει “Ψάριαααα” και ταυτόχρονα προσποιείται ότι οδηγεί το pick-up, το οποίο κρατά στο χέρι και μετακινεί σε όλο το σπίτι.

Μάθημα #3: Μνήμη και λογική σκέψη

Μία δεξιότητα που κάποια παιδιά την έχουν από φύση τους ανεπτυγμένη είναι αυτή της μνήμης. Ωστόσο σε όλα τα παιδιά υπάρχει τρόπος να την βελτιώσεις και το παιχνίδι με τα αυτοκινητάκια είμαι σίγουρη ότι έχει συμβάλλει σε αυτή του Χάρη. Εκτός του ότι με τα Matchbox αυτοκινητάκια έχει μάθει όλες τις μάρκες και πολλά από τα μοντέλα αυτών, έχει καταφέρει να τα συνδέσει με αυτά που βλέπει στον δρόμο, επομένως έχει βοηθήσει πολύ και στην μνήμη και στη λογική του σκέψη.

Μάθημα #4: Εμείς και ο κόσμος ή αλλιώς Εισαγωγή στις δύσκολες έννοιες

Θα το θυμάσαι ίσως αυτό το μάθημα που κάναμε στο δημοτικό και είχε να κάνει με το περιβάλλον και τον κόσμο γενικότερα. Ε, αυτό το μάθημα στην ηλικία του Χάρη μπορεί να γίνει παίζοντας με μερικά αυτοκινητάκια. Έννοιες δύσκολες όπως η ανακύκλωση ή η ηλεκτροκίνηση, απλουστεύονται με ένα μόνο καινούργιο όχημα.

Η Matchbox έχει φροντίσει να προσθέσει στα προϊόντα της ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία είναι ξεκάθαρα αναπόσπαστο κομμάτι των καθημερινών μετακινήσεων. Έτσι πολύ εύκολα μπορώ κι εγώ να απαντήσω στο ερώτημα του Χάρη “γιατί το αφοφίνητο του θείου Θάνου δεν κάνει θόρυβο;”. Ψάχνουμε να το βρούμε σε ένα παιχνίδι και έτσι του εξηγώ πιο εύκολα το γιατί. Ταυτόχρονα μαθαίνει απλά θέματα που αφορούν στην ενέργεια. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει, ενώ το άλλο γεμίζει, λέμε πια και αναζητούμε τις τάπες στα μεν και στα δε, από όπου γίνεται η αντίστοιχη φόρτιση ή το γέμισμα.

Επιπλέον, με τα ηλεκτρικά αυτοκινητάκια Matchbox που προστίθενται κάθε τόσο στη συλλογή του, μαθαίνουμε ότι και το αυτοκίνητο, ο τρόπος που το οδηγούμε αλλά και το είδος που επιλέγουμε, έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον. Μέσα από το παιχνίδι δεν είναι πολύ δύσκολο να τα διαχωρίσει. Απλοϊκά μεν, αλλά τα διαχωρίζει και πλέον ξέρει ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο “αγαπά” περισσότερο το περιβάλλον, δεν το μολύνει, δεν βγάζει ρύπους όπως αυτό που “καίει” βενζίνη ή πετρέλαιο. Είναι σαν τον Χάρη, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ο οποίος κάνει ανακύκλωση γιατί αγαπά τη φύση.

Μάθημα #5: Ανακύκλωση & Περιβαλλοντική συνείδηση

Ο Χάρης ζει σε ένα σπίτι, το οποίο για να τον υποδεχτεί άρχισε να έχει παντού γωνιές ανακύκλωσης. Ο μπαμπάς ξεκίνησε να μας βάζει όλους σε ένα “παιχνίδι”, το οποίο είναι πια μέρος της καθημερινότητάς μας. Ο μικρός ξέρει πια ότι το χαρτί όχι μόνο δεν το πετάμε κάτω, αλλά ότι το βάζουμε σε συγκεκριμένο κάδο και ότι το φορτηγό που το παίρνει είναι το πράσινο. “Δεν είναι καλή συμπεριφορά αυτή μαμά”, μου λέει όταν βλέπει στο δρόμο τενεκεδάκια ή πλαστικά μπουκάλια και αυτή η πραγματική συνθήκη μεταφέρεται και στο σπίτι, παίζοντας.

παιχνίδι

Έτσι, μέσα από το παιχνίδι έχει μάθει και τα διαφορετικά φορτηγά συγκομιδής σκουπιδιών και πώς να τα ξεχωρίζει. Η Matchbox έχει ακριβέστατα αντίγραφα των φορτηγών που ο Χάρης βλέπει να περνούν έξω στο δρόμο και από μόνος του πια έχει αρχίσει να κάνει το διαχωρισμό στο παιχνίδι του.

Μάθημα #6: Φαντασία

Ένα από τα πολλά θετικά του παιχνιδιού είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις βοηθά το παιδί να αναπτύξει τη φαντασία του. Οι ιστορίες που πλάθει, οι συνδέσεις που κάνει, τα υποθετικά σενάρια είναι πολύ καλές ασκήσεις της φαντασίας. Τα αυτοκινητάκια λοιπόν, που μπορεί να φαίνονται πιο επιφανειακά όσον αφορά στη φαντασία, έχουν τεράστια επίδραση σε αυτή, αρκεί να τα αξιοποιήσεις και να τα δεις από τη σωστή πλευρά. Ένας ακόμα λόγος που τα αυτοκινητάκια Matchbox, τα επιλέγουμε ξανά και ξανά είναι ότι βρίσκουμε μοντέλα αυτοκινήτων που ο Χάρης αναγωνρίζει από την καθημερινότητά του.

Παρατηρώ τον Χάρη να αυτονομείται στο παιχνίδι, να παίρνει το ρόλο του μπαμπά ή του παππού, να σταματά για βενζίνη, να σταματά στο κόκκινο και στο “STOP”, να αλλάζει λάστιχο και να μαστορεύει. Όλο αυτό ίσως φαίνεται μία απλή μίμηση, ωστόσο, αν το ενθαρρύνει ο γονιός πιστεύω ότι μπορεί να περάσει το σωστό μήνυμα στο παιδικό, έξτρα απορροφητικό μυαλουδάκι. Αρκεί να περιμένω κάποια χρόνια για να βγω αληθινή, αν και προς το παρόν, η συμπεριφορά του στο δρόμο και τα σχόλιά του είναι ξεκάθαρα μία απόδειξη.

παιχνίδι

Μάθημα “πράσινης” ζωής για μικρούς και μεγάλους

Αρκεί να σου γίνει συνήθεια, η πράσινη συνείδηση και τότε θα είναι πιο εύκολο να περάσεις το μήνυμα στο παιδί σου. Τα παιδιά στις βρεφικές και προσχολικές ηλικίες μαθαίνουν δια της μίμησης και τα πιο άμεσα πρότυπα είναι οι γονείς τους. Επομένως, είναι στο χέρι μας να φερόμαστε και να επιλέγουμε προϊόντα με οικολογική συνείδηση. Γι’ αυτό, χωρίς δεύτερη σκέψη επιλέγω τα Matchbox, όχι μόνο γιατί τα λατρεύει ο Χάρης. αλλά γιατί είναι ένα brand που μας βοηθά να παραμένουμε “πράσινοι”.

Για πάνω από 70 χρόνια, επενδύει στο παιχνίδι, ως όχημα εξερεύνησης του πραγματικού κόσμου. Στόχος της Matchbox είναι κάθε παιχνίδι και η συσκευασία αυτού να κατασκευάζονται από 100% ανακυκλωμένα, ανακυκλώσιμα ή βιολογικής προέλευσης υλικά και δικός μου στόχος να μυήσω τον Χάρη σε μία “green” φιλοσοφία.

παιχνίδι

Η αρχή έγινε με τη σειρά PowerGrabs, η οποία είναι το πρώτο προϊόν της Matchbox με συσκευασία χωρίς καθόλου πλαστικό. Εννοείται ότι ο Χάρης πλέον την αναγνωρίζει και μόλις ανοίγει το παιχνίδι του, πετά το κουτί στην ανακύκλωση. Εννοείται ότι κι εγώ επιλέγω να παίρνω όσο το δυνατόν περισσότερα Matchbox παιχνίδια, όπως τα σετ παιχνιδιού με συσκευασία 100% χωρίς πλαστικό και μέρη του παιχνιδιού που ανακυκλώνονται.

παιχνίδι
Εδώ μπορείς να δεις ξεκάθαρα τα μέρη του παιχνιδιού που ανακυκλώνονται και πώς μπορείς να τα διαχωρίσεις.

Υ.Γ. Καθίστε στο πάτωμα, παίξτε μαζί του και αναζητήστε όλα εκείνα που δεν μπορεί ακόμα να σας εκφράσει μέσα από το παιχνίδι του. Το παιχνίδι είναι ένα παράθυρο ανακάλυψης του κόσμου για το παιδί και για τον γονιό ένα τηλεσκόπιο παρατήρησης του παιδιού του.

Προσωπικά, μέσα από μικρές ιστορίες που φτιάχνω με τον Χάρη, μέσα από τα ταξίδια που σχεδιάζουμε μαζί και τις περιπέτειες που περνάμε με τα αυτοκινητάκια, καταφέρνω να αντλήσω πληροφορίες για συναισθήματα, σκέψεις και φόβους του αλλά και να του περάσω τα μηνύματα που θέλω, έχοντας ως “όχημα” το αγαπημένο του παιχνίδι, τα αφοφινητάκια!

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT