Ο μπακαλιάρος εχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου και είναι πλέον ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Για όσους δε τον προτιμούν στη μορφή μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά δεν ξέρουν και τι άλλο να καταναλώσουν την ημέρα αυτή, έχουμε τρείς διαφορετικές συνταγές να σας συστήσουμε. Κι όλα αυτά γιατί ο μπακαλιάρος εκτός από παραδοσιακό πιάτο είναι και εξαιρετικά θρεπτικό ψάρι, πλούσιο σε μέταλλα, φώσφορο. μαγνήσιο και βιταμίνες A, E και D ενώ δεν περιέχει πολλά λιπαρά (0.5-2%).
1. Fish & Chips
Υλικά:
Για τις πατάτες:
1 κιλό πατάτες ρουστίκ
λάδι για τηγάνισμα
Για τον Μπακαλιάρο:
1 1/2 κιλά φρέσκος μπακαλιάρος
100-200 ml ελαφριά μπίρα
1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Εκτέλεση:
Για τις πατάτες:
Κόβουμε τις πατάτες με πάχος 1 cm. Τοποθετήστε τες σε σουρωτήρι και ξεπλύνετε με κρύο νερό για να αφαιρέσετε λίγο από το άμυλο. Τοποθετήστε τις σε μια πετσέτα και στεγνώστε. Προσθέστε 2 ίντσες λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα ή μια φριτέζα κοτόπουλου όχι περισσότερο από το μισό γεμάτο! Θερμάνετε το λάδι σε μέτριο – χαμηλό. Προσθέστε τις πατάτες και αφήστε τις να μαγειρευτούν αργά για 12 λεπτά, διατηρώντας τη μέτρια θερμοκρασία στο λάδι. Οι πατάτες θα πρέπει να είναι μαλακές και εύκαμπτες. Σβήστε το μάτι και απλώστε τις πατάτες σε ένα φύλλο χαρτί. Επαναλάβετε τη διαδικασία για΄λες τις πατάτες. Μετο που βγαίνουν απο το τηγάνι πασπαλίστε αμέσως με αλάτι.
Για τον Μπακαλιάρο:
Κόψτε τον φρέσκο μπακαλιάρο σε 8 ομοιόμορφα κομμάτια. Αφαιρέστε την υπερβολική υγρασία του ψαριού με χαρτοπετσέτα. Σε ένα μπολ συνδυάστε ¾ φλιτζάνια αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδου και πάπρικα. Χτυπάμε ελαφρά σε 100-200 ml κρύας μπύρας. Πρέπει να είναι ελαφρώς λεπτότερη η υφή από αυτή των pancakes Τοποθετήστε τα ψάρια στο υπόλοιπο ½ φλιτζάνι αλεύρι, στη συνέχεια βυθίστε σε κουρκούτι μπύρας, αφήστε την περίσσεια να στάξει για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τοποθετήστε προσεκτικά σε λάδι 150 ° – 170 ° C. Τηγανίζουμε όχι περισσότερο από 3 κομμάτια τη φορά, έτσι ώστε η δόση της θερμοκρασίας λαδιού να μην πέσει πολύ γρήγορα. Τηγανίζουμε για 7 λεπτά συνολικά, γυρίζοντας τα ψάρια περίπου στη μέση (3-4′) Σερβίρετε αμέσως ενώ είναι ζεστό μαζί με τις πατάτες. Σερβίρετε με ταραμοσαλάτα, λεμόνι και ξίδι βύνης.
2. Τταγανός μπακαλιάρος με παρμεζάνα στη φριτέζα
Υλικά:
450g μπακαλιάρου
αλατοπίπερο
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
2 μεγάλα αυγά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι Panko
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
2 κουταλάκια του γλυκού μπαχαρικά
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
ψεκασμός με ελαιόλαδο εάν χρειάζεται
Εκτέλεση:
Αλατοπιπερώστε τα φιλέτα μπακαλιάρου. Σε ένα μπολ προσθέστε το αλεύρι. Σε ένα δεύτερο μπόλ ανακατέψτε τα αυγά με το αλάτι και στο τρίτο προσθέστε το Panko, την παρμεζάνα, τακαρυκεύματα και το σκόρδο. Βουτήξτε πρώτα τον μπακαλιάρο στο αλεύρι. Στη συνέχεια, στο μείγμα αυγών. Και τέλος στο Panko. Ψεκάστε το κάτω μέρος της φριτέζας σας με ελαιόλαδο. Τοποθετήστε τα ψάρια στο καλάθι της φριτέζας. Μαγειρέψτε στους 200 ° C για 10 λεπτά. Αναποδογυρίστε προσεκτικά το ψάρι. Συνεχίστε να μαγειρεύετε για 3-5 λεπτά ή έως ότου η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 60 ° C.
3. Tacos με μπακαλιάρο
Υλικά:
1 κιλό φρέσκο μπακαλιάρο
αλατοπίπερο
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τσίλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
1/2 κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
350 ml μπύρα (ή σπρέι)
λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Προετοιμάστε τον μπακαλιάρο κόβοντάς τον σε κομμάτια μιας ίντσας μήκους περίπου 7-10 εκατοστών. Αλατοπιπερώστε και αφήστε το στην άκρη.Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους προσθέστε το αλεύρι, την πάπρικα σε σκόνη τσίλι, τη σκόνη σκόρδου, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε την μπύρα και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν. Προθερμάνετε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σε μέτρια υψηλή φωτιά, προσθέστε λάδι μέχρι να φτάσει περίπου 2 εκατοστά στο πλάι. Θερμάνετε μέχρι το θερμόμετρο να φτάσει τους 170 ° C. Δουλεύοντας σε μερίδες, βυθίστε κάθε κομμάτι μπακαλιάρου στο κουρκούτι και προσθέστε στο προθερμασμένο λάδι. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν έως 2-3 λεπτά κάθε πλευρά. Αφαιρέστε και αφήστε το σε χαρτί.
Συναρμολογήστε τα tacos στην τορτίγια και ολοκληρώστε με φρέσκοια σάλτσα pico και cilantro ranch.