Vertical Gardens: Το deco trend που υπόσχεται να ανανεώσει το σπίτι σου αλλά και να βοηθήσει την ψυχική σου υγεία

Με περισσότερες από 6,6 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, οι κάθετοι κήποι είναι μια τάση που θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά.

ELLE Team 14 Ιαν. 22
Vertical Gardens: Το deco trend που υπόσχεται να ανανεώσει το σπίτι σου αλλά και να βοηθήσει την ψυχική σου υγεία
Cover photo: @our_brookhaven_home

Το να είσαι περιτριγυρισμένη από τη φύση μπορεί να κάνει θαύματα στην ψυχική και σωματική σου υγεία. Από τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα έως την παροχή γαλήνης εν μέσω στιγμών στρες, υπάρχει κάτι στο «πράσινο» που μπορεί να σε βοηθήσει να φέρεις την πολυπόθητη ηρεμία στη ζωή σου. Δυστυχώς, για πολλούς κατοίκους πόλεων με περιορισμένο υπαίθριο χώρο δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί αναζητούν δημιουργικούς τρόπους για να φέρουν την ομορφιά της φύσης στο σπίτι τους.

Ένας τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι μέσα από τους vertical gardens, οι οποίοι αναπτύσσονται κάθετα σε έναν τοίχο, κάτι που τους καθιστά ιδανικούς για αστικά περιβάλλοντα με περιορισμένο χώρο. Δεν ομορφαίνουν μόνο οποιοδήποτε δωμάτιο, αλλά έχουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον. «Όταν προστεθούν σε έναν εσωτερικό χώρο, μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις περισσότερο γειωμένος, χαλαρός και σε επαφή με τη φύση, κάτι που έχει γίνει υψίστης σημασίας για όσους περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους ή δουλεύουν από το σπίτι», λέει η Keira Kay, plant expert στο Bloom & Wild.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DesignTherapy (@design.therapyy)


To Bloom & Wild λοιπόν, μοιράζεται τρεις τρόπους με τους οποίους οι κάθετοι κήποι μπορούν όχι μόνο να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο χώρο σου, αλλά επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής σου υγείας.

Βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα

«Οι υπαίθριοι «πράσινοι» τοίχοι μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα μιας πόλης φιλτράροντας τις επιβλαβείς τοξίνες και τους ρύπους», λέει η Kay. «Επιπλέον, τα φυτά είναι ευεργετικά για το κλίμα, καθώς μειώνουν το φαινόμενο UHI (αστική θερμική νησίδα) και μπορούν να αποτελέσουν ένα ασφαλές καταφύγιο για την άγρια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών και των εντόμων, σε πυκνοκατοικημένες πόλεις. Μελέτες και έρευνες αποδεικνύουν ότι τα φυτά μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της δημιουργικότητας, του ενθουσιασμού και στη μείωση της απογοήτευσης. Στο άρθρο του στο Frontiers In Psychology, ο ερευνητής Michael Brian McCullough αναφέρει: «Τα φυτά έχουν τη δυνατότητα να προάγουν τη χαλάρωση και την αποκατάσταση από αγχωτικές εμπειρίες».


Η Kay λέει ότι αυτός είναι ο λόγος που πολλές επιχειρήσεις, σχολεία και πανεπιστήμια αρχίζουν να ενσωματώνουν κάθετους κήπους στο περιβάλλον τους, καθώς βοηθούν στην απόδοση και μειώνουν την ψυχική κόπωση.

Μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη διάθεσή σου

«Ένας κάθετος κήπος στο σπίτι σου μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, να βελτιώσεις τη διάθεσή σου, να αντιμετωπίσεις καλύτερα το άγχος και να μειώσεις τη ψυχική κόπωση, άρα είναι ιδανικός αν εργάζεσαι από το σπίτι», λέει η Kay. «Είναι ένα εντυπωσιακό interior statement και φόντο βιντεοκλήσης και ένας πολύ καλός τρόπος για να συμπεριλάβεις περισσότερο πράσινο στο σπίτι σου, αξιοποιώντας στο έπακρο τον διαθέσιμο χώρο».

Μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των δικών σου βοτάνων και μυρωδικών

Σύμφωνα με το Bloom & Wild, οι κάθετοι κήποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φύτευση βοτάνων ή λαχανικών που θα προσθέσουν λίγη φρεσκάδα στις γαστρονομικές σου περιπέτειες. «Μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις για να καλλιεργήσεις τα δικά σου βότανα, μυρωδικά και λαχανικά. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του σπιτιού σου, οι κάθετοι κήποι είναι προσαρμόσιμοι και με μερικά κόλπα μπορείς να τους κάνεις να λειτουργήσουν για εσένα και τις ανάγκες σου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: