Blancpain X Swatch: Το εμβληματικό καταδυτικό ρολόι επανασυστήνεται μέσα από την πιο συναρπαστική συνεργασία

Η Blancpain και η Swatch άντλησαν την έμπνευσή τους από τις βαθιές θάλασσες για να δημιουργήσουν μια συλλογή πέντε μοντέλων Swatch.

Elle 07 Σεπ. 23
Blancpain X Swatch: Το εμβληματικό καταδυτικό ρολόι επανασυστήνεται μέσα από την πιο συναρπαστική συνεργασία

Η Swatch γιορτάζει ένα ακόμη έμβλημα της ελβετικής ωρολογοποιίας, το Fifty Fathoms της Blancpain. Αυτό το ρολόι γεννήθηκε πριν από εβδομήντα ακριβώς χρόνια και έφερε την επανάσταση στην ωρολογοποιία καθώς έγινε το πρώτο αυθεντικό καταδυτικό ρολόι. Το Fifty Fathoms, που κυκλοφόρησε το 1953, δημιουργήθηκε από έναν δύτη για τους σκοπούς της υποβρύχιας εξερεύνησης. Έγινε αμέσως το προτιμώμενο επαγγελματικό εργαλείο μέτρησης της ώρας των πρωτοπόρων της κατάδυσης και των ελίτ σωμάτων πεζοναυτών σε όλο τον κόσμο.

Swatch

Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας της, η Swatch τιμά αυτό το εμβληματικό ρολόι με πέντε νέα μοντέλα, παραμένοντας παράλληλα πιστή στον εαυτό της με έναν διασκεδαστικό, παιχνιδιάρικο τρόπο. Η συλλογή, που φέρει το όνομα Bioceramic Scuba Fifty Fathoms, περιλαμβάνει αναφορές στα ρολόγια κατάδυσης της μάρκας, δηλαδή στη σειρά SCUBA. Τα ρολόγια αυτής της απεριόριστης συλλογής αναπαράγουν πιστά όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Fifty Fathoms: ανώτερη αντοχή στο νερό, εξαιρετική δυνατότητα ανάγνωσης, μηχανική κίνηση, ασφαλή περιστρεφόμενη στεφάνη και αντιμαγνητική προστασία. Η Blancpain και η Swatch άντλησαν την έμπνευσή τους από τις βαθιές θάλασσες για να δημιουργήσουν μια συλλογή πέντε μοντέλων Swatch. Καθένα από αυτά φέρει το όνομα ενός από τους πέντε ωκεανούς του γαλάζιου πλανήτη: ARCTIC OCEAN, PACIFIC OCEAN, ATLANTIC OCEAN, INDIAN OCEAN και ANTARCTIC OCEAN.

Swatch

Η συλλογή Bioceramic Scuba Fifty Fathoms, παραμένοντας πιστή στα χαρακτηριστικά των ρολογιών κατάδυσης, είναι ανθεκτική στα βαθιά
νερά, έως 91 μέτρα. Ένας ακόμη υπαινιγμός στην Blancpain: η ονομασία Fifty Fathoms (πενήντα οργιές) είναι μια αναφορά στην οργιά-ιστορικά, το ναυτικό μέτρο βάθους στον αγγλόφωνο κόσμο– πενήντα οργιές ισούνται με 91 μέτρα (ή 300 πόδια).

Η συλλογή Bioceramic Scuba Fifty Fathoms διαθέτει μηχανική κίνηση Swatch, δηλαδή το SISTEM51, τον πρώτο και μοναδικό μηχανισμό μηχανικής κίνησης πλήρως αυτοματοποιημένης παραγωγής. Ο μηχανισμός είναι αντιμαγνητικός, χάρη στο ελατήριο Nivachron™ και αποτελείται από μόνο 51 εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας κεντρικής βίδας καθώς και απόθεμα ισχύος 90 ωρών. Το 2013, το SISTEM51 έφερε την επανάσταση στον κόσμο των αυτόματων ρολογιών με τον διαφανή μηχανισμό του: το μπροστινή όψη λέει την ώρα, η πίσω όψη διηγείται την ιστορία.

Swatch

Πιστή σε αυτή την ιδέα, η πίσω πλευρά και των πέντε ρολογιών περιλαμβάνει απεικόνιση ενός θαυμάσιου, πολύχρωμου ζώου που ζει και στους πέντε ωκεανούς: τα γυμνοβράγχια (επιστημονική ονομασία: Nudibranchia). Απεικονίζονται σε ψηφιακή εκτύπωση στον ρότορα του μηχανισμού κίνησης. Ο ρότορας αυτός επιτρέπει στο ρολόι να επαναφορτίζεται αυτόματα με την κίνηση του καρπού. Στο ρολόι ARCTIC OCEAN απεικονίζεται το γυμνοβράγχιο Dendronotus Frondosus, που χαρακτηρίζεται από το μαλακό, λεπτεπίλεπτο σχήμα του. Το PACIFIC OCEAN περιλαμβάνει το Chromodoris Kuiteri. Λαμπρό σαν τον ήλιο, θυμίζει τα ζεστά, καθαρά και γαλάζια νερά. Το ATLANTIC OCEAN περιλαμβάνει το Glaucus Atlanticus. Τα βαθυγάλανα χρώματά του είναι ένας φόρος τιμής στις άγριες θάλασσες. Ωστόσο, μην σας ξεγελά: παρότι αυτό το είδος αντιπροσωπεύει την ευαλωτότητα της θαλάσσιας ζωής, δεν παύει να είναι δηλητηριώδες, με το παρατσούκλι «μπλε δράκοντας». Το INDIAN OCEAN, με το είδος Nembrotha Kubaryana, θυμίζει τα υπνωτικά χρώματα των κοραλλιών και τα πλούσια σε βλάστηση, εκθαμβωτικά νερά. Τέλος, το ANTARCTIC OCEAN περιλαμβάνει το Tritoniella Belli, που θυμίζει το μυστήριο και τη γοητεία των παγωμένων πολικών νερών. Μοιάζει με παγόβουνο που το δέρνουν τα κύματα της τρικυμίας. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα γυμνοβράγχια ζουν στους ωκεανούς από τους οποίους αντλούν την έμπνευσή τους τα αντίστοιχα ρολόγια. Κάθε ρολόι περιλαμβάνει, επίσης, στην πίσω πλευρά απεικόνιση του ωκεανού που αντιπροσωπεύει.

Swatch

Όλα τα σχέδια αυτής της συνεργασίας μεταξύ των δύο επωνυμιών του ομίλου Swatch Group κατασκευάζονται από Bioceramic. Αυτό το μοναδικό υλικό έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Swatch και αποτελείται κατά δύο τρίτα από κεραμικό και κατά ένα τρίτο από υλικό βιολογικής προέλευσης που προέρχεται από καστορέλαιο. Ως σύμβολο δέσμευσης στον σκοπό της διατήρησης των ωκεανών, τα λουράκια NATO κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα αλιευτικά δίχτυα που έχουν αφαιρεθεί από τη θάλασσα.

Τα κοινά λογότυπα Blancpain X Swatch βρίσκονται στο καντράν και στην κορώνα. Επίσης, στην κάσα έχει χαραχτεί η λέξη «Swatch», όπως στα πρωτότυπα ρολόγια Fifty Fathoms είναι χαραγμένη η λέξη «Blancpain». Στην πίσω πλευρά του ρολογιού υπάρχουν χαραγμένες φράσεις που εμπνέουν όπως PASSION FOR DIVING – LICENCE TO EXPLORE – OCEAN BREATH – PROTECT WHAT YOU LOVE και IMMERSE YOURSELF.

Swatch

Για τους απόλυτους λάτρεις του Fifty Fathoms, το σχέδιο ARCTIC OCEAN περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερο σύμβολο στο καντράν: ένα κόκκινο τρίλοβο φύλλο σε κίτρινο φόντο με έναν λευκό σταυρό να το διαπερνά. Κάτω από το λογότυπο είναι τοποθετημένες οι λέξεις «NO RADIATIONS», που περνούν ένα σαφές μήνυμα. Στη δεκαετία του εξήντα, τα καντράν σε αυτά τα ρολόγια κατάδυσης έφεραν το λογότυπο «NO RADIATIONS» για να δείξουν ότι δεν περιείχαν ράδιο. Από τότε, έχουν γίνει περιζήτητα συλλεκτικά αντικείμενα. Σήμερα, αποτελούν μέρος της θρυλικής κληρονομιάς του Fifty Fathoms.

Μια άλλη αξιοσημείωτη αναφορά βρίσκεται στο σχέδιο ANTARCTIC OCEAN: ένας αυθεντικός αισθητήρας ένδειξης επαφής με το νερό που ανιχνεύει την παρουσία νερού. Από το 1954, η Blancpain έχει προσθέσει αυτή τη λειτουργία σε μερικά από τα σχέδιά της που προορίζονται για χρήση από σχολές κατάδυσης και στρατιωτικές μονάδες. Στο σημείο ώρα 6 του καντράν, ο αισθητήρας εξασφαλίζει ότι η ανθεκτικότητα του ρολογιού στο νερό δεν έχει αλλοιωθεί εξαιτίας της χρήσης από τον προηγούμενο δύτη. Η αλλαγή χρώματος του δείκτη υποδεικνύει ίχνος υγρασίας. Μερικά σχέδια Fifty Fathoms που διαθέτουν τον δείκτη δύο χρωμάτων φέρουν την ονομασία «MIL-SPEC» (στρατιωτικό πρότυπο), σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ναυτικού των ΗΠΑ.

Η νέα Συλλογή Blancpain X Swatch κυκλοφορεί σε αποκλειστικά χρώματα που σχεδιάστηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη συνεργασία. Προσθέτουν μια έντονα παιχνιδιάρικη και πρωτότυπη πινελιά στα επαγγελματικά ρολόγια κατάδυσης της Blancpain. Κάθε Bioceramic Scuba Fifty Fathoms έχει τη δική του ταυτότητα και περιλαμβάνει τις δικές του αναφορές στη συλλογή Blancpain.

Τα ρολόγια αυτής της νέας συνεργασίας της Swatch διατίθενται από τις 9 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά σε επιλεγμένα καταστήματα Swatch σε όλο τον κόσμο. Όπως και με το Bioceramic MoonSwatch, επιτρέπεται η αγορά ενός ρολογιού από ένα άτομο την ημέρα. Τα ρολόγια θα παρέχονται σε ειδική θήκη κατάδυσης. Επίσης, θα εκτίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα Blancpain για αρκετές εβδομάδες.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: