Η Swatch φέρνει τα αριστουργήματα του Jean-Michel Basquiat στον καρπό μας

Το Swatch Art Journey εμπνέεται από τους εμβληματικούς πίνακες του νεοϋορκέζου καλλιτέχνη των αρχών της δεκαετίας του 1980.

Elle 11 Μαΐ. 23
Η Swatch φέρνει τα αριστουργήματα του Jean-Michel Basquiat στον καρπό μας

Ο Μάιος είναι ο μήνας της κυκλοφορίας της πέμπτης συλλογής του Swatch Art Journey 2023 σε συνεργασία με ιδρύματα και ενσαρκώνει την αγάπη της Swatch για τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες. Η συλλογή Swatch x JEAN-MICHEL BASQUIAT είναι ένας γεμάτος ζωντάνια φόρος τιμής στον εμβληματικό νεοϋορκέζο καλλιτέχνη που τόλμησε να σπάσει τα όρια της συμβατικής τέχνης και να συμβάλει στην αποδοχή της κουλτούρας της street art από τους κριτικούς ως μορφής τέχνης.
Τρία ρολόγια και ένα Special Σετ αποτυπώνουν το χαρακτηριστικό στυλ του Basquiat, γεμάτα με δυνατές εικόνες και κώδικες κάθε είδους. Κάθε ρολόι είναι ένα αριστούργημα από μόνο του και αναδεικνύει τις προκλητικές συνθέσεις και το ατρόμητο πνεύμα του Basquiat.

Swatch

Για τη φωτογράφιση της συλλογής για την καμπάνια, η Swatch συνέδεσε την τέχνη του Basquiat με τη σύγχρονη παγκόσμια κουλτούρα του σκέιτμπορντ και του BMX. Οι αθλητές της Swatch Proteam, ο επαγγελματίας skateboarder και παγκόσμιος πρωταθλητής με το ελεύθερο πνεύμα Andy Anderson και ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του BMX Matthias Dandois αναδεικνύουν τη συνέργεια μεταξύ τέχνης και αθλητισμού, καθώς βγαίνουν στους δρόμους φορώντας ρολόγια της συλλογής.

Swatch

Swatch

Swatch

Swatch

Swatch x JEAN-MICHEL BASQUIAT

Η αγάπη της Swatch για την τέχνη ξεκίνησε το 1985, με το πρώτο από μια μεγάλη σειρά ρολογιών Art Special. Αναζητώντας διαρκώς νέους τρόπους Ο Jean-Michel Basquiat είναι ένας από τους διασημότερους καλλιτέχνες της γενιάς του και θεωρείται ευρέως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Η καλλιτεχνική του σταδιοδρομία διήρκεσε από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μέχρι τον θάνατό του το 1988, σε ηλικία 27 ετών. Τα έργα του Basquiat είναι προκλητικά και ακατέργαστα, ενώ, μέσα από μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης, διατηρεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ φαινομενικά αντιφατικών δυνάμεων όπως ο έλεγχος και ο αυθορμητισμός, η απειλή και η σοφία, η αστική εικονοποιία και ο πριμιτιβισμός. Το στυλ του Basquiat ενσαρκώνει τις αξίες και τις φιλοδοξίες της νεανικής, διεθνούς αστικής κουλτούρας.

Swatch

street wall background ,Industrial background, empty grunge urban street with warehouse brick wall

Ο Basquiat συχνά ενσωμάτωνε λέξεις στους πίνακές του. Προτού ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του ως ζωγράφου, παρήγαγε καρτ-ποστάλ εμπνευσμένες από το κίνημα πανκ που πουλούσε στον δρόμο και έγινε γνωστός για τα πολιτικο-ποιητικά γκράφιτί του με το όνομα SAMO.

Ο συνδυασμός διαφόρων μέσων αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της τέχνης του Basquiat. Οι πίνακές του καλύπτονται συνήθως με κείμενο και κώδικες κάθε είδους: λέξεις, γράμματα, αριθμητικά, εικονογράμματα, λογότυπα, σύμβολα χαρτών, διαγράμματα και άλλα στοιχεία, και περιλάμβαναν πίνακες σε πολλαπλά πάνελ και μεμονωμένους καμβάδες με εκτεθειμένα πλαίσια για τελάρα καμβά, ενώ η επιφάνεια ήταν πυκνά καλυμμένη με γραφή, κολάζ και εικόνες.

HOLLYWOOD AFRICANS by JEAN-MICHEL BASQUIAT

Swatch

Αυτό το ρολόι είναι εμπνευσμένο από το πρωτότυπο έργο τέχνης του 1983 του Basquiat, θέμα του οποίου είναι τα διάφορα στερεότυπα για τους Αφροαμερικανούς στη βιομηχανία του θεάματος, καθώς και στην αμερικανική κοινωνία γενικότερα. Το καντράν του έντονα κίτρινου ρολογιού περιλαμβάνει τις τρεις φιγούρες του πίνακα, δηλαδή τον καλλιτέχνη με το ράπερ Rammellzee και τον ζωγράφο Toxic, ο οποίος είχε ταξιδέψει μαζί του από τη Νέα Υόρκη. Και όπως σε όλα τα έργα τέχνης του Basquiat, κείμενο, εικόνες και αφηρημένα σύμβολα συνδυάζονται για να εκπέμψουν την ενέργειά τους στο πολλαπλάσιο.

ISHTAR by JEAN-MICHEL BASQUIAT

Swatch

 

Το έργο τέχνης του 1983 έχει πάρει το όνομά του από την Ιστάρ, τη θεά της γονιμότητας και του πολέμου από τη Μεσοποταμία, και ο συνδυασμός γραφής και ρωμαϊκών αριθμητικών στον πίνακα καταλαμβάνει το προσκήνιο στο μαύρο καντράν. Το λουράκι περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία του έργου τέχνης, συνδυάζοντας ιστορικές αναφορές στην εξουσία με απεικονίσεις προσώπων που είναι συνήθη στο έργο του Basquiat.

(UNTITLED) BY JEAN-MICHEL BASQUIAT

Swatch

Ο καλλιτέχνης συνήθιζε να «υπογράφει» τα έργα του με διάφορους τρόπους. Στο καντράν αυτού του ρολογιού περιλαμβάνεται το διάσημο μοτίβο του καλλιτέχνη, δηλαδή το στέμμα με τις τρεις κορυφές, σε έντονες μαύρες γραμμές που ξεχωρίζουν στο πρωτότυπο έργο του 1982, ιδανικά πλαισιωμένο από τη μαύρη κάσα, την πίσω πλευρά του λουριού και το θηλάκι. Η τελική πινελιά είναι η υπογραφή του Jean-Michel Basquiat στο κάτω λουράκι. 

H capsule συλλογή Swatch x JEAN-MICHEL BASQUIAT είναι διαθέσιμη από σήμερα στα καταστήμα και online και περιλαμβάνει 3 ρολόγια εμπνευσμένα από αριστουργήματα του εμβληματικού νέο-εξπρεσιονιστή, του οποίου η αστική τέχνη έχει ηχηρό αντίκτυπο στο πέρασμα των ετών.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT