Μπορεί η καφεΐνη να συμβάλει στην ανάπτυξη των μαλλιών;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Νίνα Μουσούρη 02 Σεπ. 23
Μπορεί η καφεΐνη να συμβάλει στην ανάπτυξη των μαλλιών;

Ξέρουμε καλά ότι διαλέγοντας τα σωστά προϊόντα περιποίησης μαλλιών, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και επιλέγοντας το σωστό κούρεμα, μπορούμε να δώσουμε boost στα επίπεδα, λεπτά μαλλιά. Μάλιστα, όσον αφορά την αραίωση, ακούγεται έντονα ότι ένα σαμπουάν που περιέχει εκχύλισμα καφεΐνης μπορεί να παίξει ευεργετικό ρόλο αφού θεωρείται ως μια θεραπεία που μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών. Τι ισχύει όμως;

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι τα σαμπουάν με έγχυση καφεΐνης είναι προϊόντα περιποίησης μαλλιών, τα οποία περιέχουν καφεΐνη που συνήθως προέρχεται από φυσικές πηγές (όπως ο καφές ή το τσάι) ως ένα από τα κύρια ενεργά συστατικά τους. Η καφεΐνη προστίθεται τυπικά στο σαμπουάν σε συμπυκνωμένη μορφή.

Η ιδέα πίσω από αυτά τα σαμπουάν είναι ότι αυτό το συστατικό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών και να μειώσει την τριχόπτωση. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι η καφεΐνη διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, η οποία στη συνέχεια μπορεί και να βελτιώσει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους θύλακες της τρίχας. Επίσης πιστεύεται ότι η ύπραξη του συγκεκριμένου στοιχείου στο σαμπουάν, μπλοκάρει τις επιδράσεις της διυδροτεστοστερόνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την τριχόπτωση.

καφεΐνη

Ορισμένες μελέτες, μάλιστα, υποστηρίζουν πράγματι ότι η καφεΐνη μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και διεγείροντας τους θύλακες των τριχών. Πιο συγκεκριμένα μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Trichology το 2013, αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα ενός σαμπουάν που περιέχει καφεΐνη στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών σε άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία (τριχόπτωση ανδρικού τύπου). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σαμπουάν καφεΐνης ήταν αποτελεσματικό στην αύξηση της τριχοφυΐας και στη μείωση της τριχόπτωσης στους συμμετέχοντες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχουμε να σου πούμε εμείς είναι, ότι η πιο σωστή κίνηση όταν υπάρχει το φαινόμενο της τριχόπτωσης, είναι να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας, ο οποίος θα μας προτείνει και την ιδανική θεραπεία για τις ανάγκες μας.

Cover photo:Launchmetrics / spotlight

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT