5 μυστικά για να βρεις τον ιδανικό σύντροφο. Γιατί υπάρχει και είναι κάπου εκεί έξω και σε περιμένει.

Η Karin Sternberg ψυχολόγος και ερευνήτρια στο Cornell University μας τα αποκαλύπτει.

Elle 29 Μαρ. 22
5 μυστικά για να βρεις τον ιδανικό σύντροφο. Γιατί υπάρχει και είναι κάπου εκεί έξω και σε περιμένει.

Η Katie συνάντησε τον μελλοντικό σύζυγό της, Tom, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας προσανατολισμού στο κολέγιο. Ήταν το ζευγάρι που όλοι ζήλευαν. Περνούσαν όλον το χρόνο τους μαζί και δεν έδειχναν να μαλώνουν ποτέ. Συμπαθούσαν ο ένας την οικογένεια και τους φίλους του άλλου.Είχαν την ίδια ειδικότητα και μοιράζονταν πολλά από τα χόμπι τους. Έτσι, δεν ήταν έκπληξη για κενέναν όταν η Katie και ο Tom παντρεύτηκαν αμέσως μετά την αποφοίτησή τους. Έκαναν δύο γλυκά παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Η Katie έμεινε σπίτι για να φροντίσει και ο Tom είχε μια καλά αμειβόμενη δουλειά ως αρχιτέκτονας σε μια τοπική εταιρεία. Και ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά…ξαφνικά χώρισαν.

Μπορεί η Katie και ο Tom να μην είναι υπαρκτά πρόσωπα ή μπορεί και να είναι γιατί όλοι μας ξέρουμε ένα ζευγάρι σαν κι αυτούς. Η ιστορία της Katie και του Tom δεν είναι μοναδική. Κι όμως, αν η Katie και ο Tom έψαχναν για σύντροφο μέσω μιας εφαρμογής γνωριμιών, θα ταίριαζαν λίγο πολύ ο ένας για τον άλλον. Αλλά κάτι δεν πήγε καλά. Τι είναι αυτό που έλειπε από την Katie και τον Tom, αλλά και τόσους άλλους; Γιατί τα «perfect matches» μας συχνά αποδεικνύονται λιγότερο από τέλεια ή και εντελώς απογοητευτικά;

σύντροφο

Στην έρευνά της η Karin Sternberg, ανακάλυψε ότι η πραγματική συμβατότητα έχει να κάνει με πολύ περισσότερα από μεταβλητές όπως η ηλικία, η θρησκεία, η κουλτούρα, τα χόμπι, οι αρχές και οι πεποιθήσεις. Μέρος του ζητήματος είναι ότι υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον εαυτό μας και το να μην γνωρίζουμε τον εαυτό μας μερικές φορές εμποδίζει τις επιτυχημένες σχέσεις.

Ο καθένας έχει ένα σύνολο από ιστορίες αγάπης, δηλαδή ένα σύνολο ιδεών, πεποιθήσεων και προκαταλήψεων σχετικά με το πώς πρέπει να είναι μια σχέση, πώς να συμπεριφέρεται σε μια σχέση και πώς πρέπει να είναι ο ιδανικός σύντροφος. Όμως, δεν τις γνωρίζουμε συνειδητά.

Έτσι, αν θέλεις να βρεις κάποιον με τον οποίο ταιριάζεται πραγματικά, εδώ είναι 5 κλειδιά που πρέπει να έχεις κατά νου:

1. Τα love stories σου επηρεάζουν κάθε πτυχή της σχέσης σου

Έχεις ιστορίες αγάπης στο μυαλό σου που καθορίζουν ποιοι πιθανοί σύντροφοι σε ενδιαφέρουν και που διαμορφώνουν τις προσδοκίες σου για το πώς πρέπει να είναι μια σχέση, πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι σε μια σχέση, πώς πρέπει να ερμηνεύειε τις ενέργειες του συντρόφου σου, πώς πρέπει να αλληλεπιδράς με το σύντροφό σου και ούτω καθεξής.

Οι ιστορίες αγάπης αντιπροσωπεύουν την ουσία της ζωής σου—τις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας, τους γείτονες και τους φίλους που έχεις από παιδί έως σήμερα, τις δικές σου εμπειρίες με άλλους ανθρώπους, τις ιστορίες που έχεις διαβάσει σε βιβλία και παρακολουθήσει σε ταινίες. Δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα. Αντίθετα, οι ιστορίες σου δίνουν νόημα στη σχέση σου.

2. Οι ευτυχισμένες σχέσεις περιλαμβάνουν αντίστοιχες ιστορίες αγάπης

Προφανώς, δεν είσαι η μόνη με ιστορίες αγάπης, όλοι έχουν τις δικές τους. Υπάρχουν όμως ιστορίες που τείνουν να λειτουργούν καλύτερα και άλλες που είναι δυσπροσαρμοστικές. Επιπλέον, ορισμένες ιστορίες ταιριάζουν καλύτερα από άλλες. Για παράδειγμα, εάν έχεις στο μυαλό σου μια ιστορία φαντασίας και αναζητάς μια σούπερ ρομαντική σχέση με το δικό σου προσωπικό πρίγκιπα, αλλά ο σύντροφός σου δεν ενδιαφέρεται τόσο για ειδύλλια αλλά μάλλον για τη δημιουργία μιας σχέσης που να λειτουργεί ομαλά σαν μια επιχείρηση, στην οποία ο καθένας έχει προσδιορίσει ξεκάθαρα τα καθήκοντα που πρέπει να εκπληρώσει υπεύθυνα, είναι πιθανό να καταλήξετε και οι δύο απογοητευμένοι.

Εσύ και ο σύντροφός σου δεν χρειάζεται να έχετε την ίδια ιστορία, αλλά για μια ευτυχισμένη μακροχρόνια σχέση, θα χρειαστείτε ιστορίες που να είναι συμβατές μεταξύ τους.

σύντροφο

3. Κατανόησε τι πραγματικά θέλεις από τη σχέση σου

Ανάλογα με την ιστορία αγάπης σου, μπορεί να έχεις διαφορετική ανάγκη για:

  • Οικειότητα (δηλαδή πόσο δεμένη και συνδεδεμένη θέλεις να νιώθεις)
  • Πάθος (δηλαδή πόση συναισθηματική και σωματική έλξη καθώς και ρομαντισμό έχεις στη σχέση σου), και
  • Δέσμευση

Το θέμα είναι ότι συχνά δεν γνωρίζουμε συνειδητά τι θέλουμε πραγματικά και πού υστερεί η σχέση μας. Σκάψε βαθιά και ανακάλυψε τι θέλεις από τη σχέση σου όσον αφορά την οικειότητα, το πάθος και τη δέσμευση. Ο σύντροφός σου θέλει το ίδιο με εσένα; Αν όχι, προσπάθησε να κλείσεις αυτά τα κενά για να κάνεις τη σχέση σου να λειτουργήσει και να ικανοποιήσει τις δικές σου ανάγκες καθώς και τις ανάγκες του συντρόφου σου.

4. Τα συναισθήματα του συντρόφου σου για εσένα έχουν μικρότερη σημασία από όσο νομίζεις

Στις μελέτες της η Sternberg διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι συχνά έχουν μία ομιχλώδη ιδέα για το πώς νιώθει ο σύντροφός τους γι ‘αυτούς και τα άτομα που συμμετείχαν στις μελέτες της είχαν σταθερές σχέσεις! Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε πραγματικά τι σκέφτεται ή τι αισθάνεται κάποιος άλλος.

Αυτό που έχει σημασία για την ευτυχία μας είναι το πώς θέλουμε να νιώθει ο σύντροφός μας για εμάς και αν πιστεύουμε ότι πραγματικά νιώθει έτσι. Για παράδειγμα, ο σύντροφός σου μπορεί να αισθάνεται ότι είναι πολύ αφοσιωμένος στη σχέση σας. Εάν δεν αισθάνεσαι ότι είναι αφοσιωμένος και κατά συνέπεια αισθάνεσαι ανησυχία ή ζήλεια τις περισσότερες φορές, η πραγματική δέσμευση του συντρόφου σου δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για την ευτυχία σας.

Σκέψου αν έχειε αρκετή (ή υπερβολική) οικειότητα, πάθος και δέσμευση σε μια σχέση και αν υπάρχει κενό, δράσε!

σύντροφο

5. Η σχέση σου πρέπει να ταιριάζει με τις ανάγκες σου (και του συντρόφου σου) και όχι με τις προσδοκίες των γύρω σας

Οι ιστορίες αγάπης σου καθορίζουν το είδος της σχέσης και του συντρόφου που αναζητάς και πώς περιμένεις να είναι η σχέση σου. Θα είσαι πιο ευτυχισμένη όταν εσύ και ο σύντροφός σου έχετε συμβατές ιστορίες αγάπης και καλύπτετε ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Οι προσδοκίες των γύρω σας—γονέων, οικογένειας και φίλων—καθώς και εκείνες της κοινωνίας έχουν πολύ μικρότερη σημασία.

Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν υπάρχει λάθος ή σωστή ιστορία αγάπης και είναι εντάξει για εσένα να αναζητάς την ευτυχία ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι άλλοι και πως ορίζουν μία ρομαντική σχέση.

Το κλειδί για την ευτυχία σου είναι να βρεις κάποιον του οποίου η ιστορία αγάπης είναι συμβατή με τη δική σου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT