Σε ποια ηλικία η αυτοπεποίθηση μας είναι στο peak της; Όχι πάντως σε εκείνη που φαντάζεσαι…

H καλύτερη δεκαετία της ζωής μας δεν είναι τα 20s ή τουλάχιστον δεν είναι η δεκαετία εκείνη που νιώθουμε στα καλύτερα μας.

Elle 25 Μαρ. 22
Σε ποια ηλικία η αυτοπεποίθηση μας είναι στο peak της; Όχι πάντως σε εκείνη που φαντάζεσαι…

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία διεξήγαγαν μία μελέτη προκειμένου να καθοορίσουν σε ποια δεκαετία της ζωής μας η αυτοπεποίθηση μας φτάνει στο peak της. Τα αποτελέσματα σίγουρα δεν είναι αυτά που περιμέναμε, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας κατά πολλές δεκαετίες.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Bulletin, ανέλυσε 191 ερευνητικά άρθρα αυτοεκτίμησης που καλύπτουν πάνω από 165.000 άτομα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυτοεκτίμηση αυξάνεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, με μία μικρή παύση κατά τη διάρκεια της αμήχανης εφηβείας. Ως εκ τούτου, η αυτοπεποίθηση φτάνει στην κορύφωση της στην ηλικία των 60 ετών και παρέμεινε στο υψηλό αυτό επίπεδο μέχρι τη δεκαετία των 70 και των 80, όπου παρουσιάζει μία μικρή πτώση.

αυτοπεποίθηση

Η μέση ηλικία είναι για τους περισσότερους μια εποχή εξαιρετικά σταθερών συνθηκών ζωής σε τομείς όπως οι σχέσεις και η εργασία. Επιπλέον, κατά τη μέση ενήλικη ζωή, τα περισσότερα άτομα επενδύουν περαιτέρω στους κοινωνικούς ρόλους που έχουν, οι οποίοι μπορεί να προάγουν την αυτοεκτίμησή τους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι αναλαμβάνουν διευθυντικούς ρόλους στην εργασία, διατηρούν μια ικανοποιητική σχέση με τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους και βοηθούν τα παιδιά τους να γίνουν υπεύθυνοι και ανεξάρτητοι ενήλικες», δήλωσε στο περιοδικό Time ο συγγραφέας της μελέτης, Ulrich Orth, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Καθώς μεγαλώνουμε και οι ρόλοι μας τείνουν να αλλάζουν, είναι φυσικό η αυτοεκτίμηση μας να δέχεται ένα μικρό χτύπημα. Το γήρας συνεπάγεται συχνά απώλεια κοινωνικών ρόλων ως αποτέλεσμα της συνταξιοδότησης, της άδειας φωλιάς και ενδεχομένως της χηρείας, παράγοντες που μπορεί να απειλήσουν την αυτοεκτίμηση. Επιπλέον, οι αρνητικές αλλαγές σε άλλες πιθανές πηγές αυτοεκτίμησης, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι γνωστικές ικανότητες και η υγεία είναι εξαιρετικά πιθανές.

αυτοπεποίθηση

Ενώ η σκέψη για μείωση της αυτοεκτίμησης στα γηρατειά ακούγεται καταθλιπτική, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι μόνο μια μικρή μείωση. Ο Δρ Orth πιστεύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι διατηρούν υψηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης ακόμη και μετά τα 90 τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ: 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: