Ανοιχτή σχέση: Τι είναι και πώς θα ξέρεις αν σου ταιριάζει

Μήπως η μονογαμία δεν είναι πια εξαίρεση στον κανόνα;

Elle 17 Ιουν. 22
Ανοιχτή σχέση: Τι είναι και πώς θα ξέρεις αν σου ταιριάζει

Οι άνθρωποι ασκούν διάφορες μορφές μη μονογαμίας εδώ και αιώνες, αλλά στην επικρατούσα αμερικανική κοινωνία, η μονογαμία – ή μια αφοσιωμένη σχέση δύο ατόμων – θεωρείται εδώ και καιρό ο κανόνας. Όμως, η μονογαμία δεν είναι στην πραγματικότητα για όλους, και αν πιστεύεις ότι δεν είναι για εσένα, πώς μπορείς να μάθεις ποια μορφή μη μονογαμίας μπορεί να σου ταιριάζει καλύτερα;
Κάτω από την ομπρέλα της μη μονογαμίας βρίσκεται ο όρος «ανοιχτή σχέση» ή ακόμα και «ανοιχτός γάμος». Μια ανοιχτή σχέση είναι μια οικεία (είτε ρομαντική, σεξουαλική είτε και τα δύο) σχέση που είναι σεξουαλικά μη μονογαμική. Εναλλακτικά, μια κλειστή σχέση περιγράφει το πλαίσιο όπου και τα δύο άτομα που εμπλέκονται σε αυτήν συμφωνούν να είναι αποκλειστικά μεταξύ τους.

Ο όρος «open» (στα αγγλικά) σημαίνει ότι και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη είναι ανοιχτά σε άλλες συνδέσεις. Δεν υπάρχουν δύο ανοιχτές σχέσεις που να είναι ίδιες, γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι. Έτσι, μερικές ανοιχτές σχέσεις μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με swinging, μερικές μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με polyamory και κάποιες μπορεί να μοιάζουν με δύο αυτόνομα άτομα που έχουν απλώς την επιλογή να έχουν στενές και σεξουαλικές σχέσεις με άλλα άτομα.

σχέση

Λοιπόν, θα μπορούσε να λειτουργήσει για εσένα;

Τα πιο σημαντικά ζητήματα σχετικά με τις ανοιχτές σχέσεις είναι οι δεξιότητες επικοινωνίας και η ικανότητα επίτευξης συμφωνίας. Το σημαντικό είναι ότι οι συμφωνίες δεν είναι οι ίδιες με τους κανόνες που τίθενται για εμάς (όπως ο νόμος). Ένα άτομο δεν μπορεί να υπαγορεύσει μονομερώς πώς λειτουργεί κάτι, και οι δύο άνθρωποι πρέπει να συμφωνήσουν. Αυτό απαιτεί ανοιχτό και ειλικρινή εσωτερικό προβληματισμό και εξωτερική επικοινωνία.

Το τι συνιστά μια συμφωνία μπορεί να ποικίλλει και να αλλάξει στη διάρκεια μιας σχέσης. Για παράδειγμα, εάν μεταβαίνετε από τη μονογαμία σε μια ανοιχτή σχέση, μπορεί να συμφωνήσετε σε πράγματα όπως ότι δεν θα κοιμάστε σε άλλους ανθρώπους, θα χρησιμοποιείτε πάντα προφύλαξη όταν αλληλεπιδράτε σεξουαλικά με άλλους, δεν θα βγαίνετε ραντεβού για δείπνο και θα αλληλεπιδράτε με άλλα άτομα μόνο αν είστε παρόντες και οι δύο.

σχέση

Υπάρχουν επίσης συμφωνίες σχετικά με την αποκάλυψη, την ειλικρίνεια και το απόρρητο. Για παράδειγμα, πότε μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου ότι σε ενδιαφέρει να κοιμηθείς με αυτό το άλλο άτομο που γνωρίσατε; Αμέσως; Θέλει ο σύντροφός σου να μάθει ακριβώς τι σεξουαλικές πράξεις έκανες με ένα άλλο άτομο ή θα προτιμούσε απλώς να ξέρει ότι πέρασες χρόνο μαζί του και τώρα είσαι σπίτι; Επίσης, πόσα αισθάνεσαι εσύ άνετα να μοιράζεσαι; Το να καταλάβετε πού αλληλεπικαλύπτονται οι ανάγκες κάθε εταίρου είναι ζωτικής σημασίας για την πλοήγηση στη διαδικασία συμφωνίας. Η ψυχοθεραπεύτρια Rachel Wright σημειώνει ότι μερικοί από τους πελάτες της έχουν σημειώσεις στα τηλέφωνά τους με μια λίστα συμφωνιών, την ημερομηνία σύναψης και την ημερομηνία που θέλουν να επανεξετάσουν τις συμφωνίες. Αυτός μπορεί να είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος για να παρακολουθείς (και να μην ξεχνάς) τις συμφωνίες που κάνεις για μια ευτυχισμένη και υγιή ανοιχτή σχέση.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο για να καταλάβεις εάν μια ανοιχτή σχέση θα μπορούσε να λειτουργήσει για εσένα είναι να προσδιορίσεις τι θέλεις από αυτήν. Αυτό θα μπορούσε επίσης να αλλάξει όσο περνάει ο καιρός. Θα μπορούσες να ξεκινήσεις με το αν θέλεις μόνο τρίο με τον σύντροφό σου και να πας σε ένα σημείο όπου θα θέλεις να έχεις ατομικές σεξουαλικές επαφές με άλλους ανθρώπους. Ακριβώς όπως μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε σε άλλους τομείς της ζωής μας, το ίδιο ισχύει και στο πλαίσιο μιας ανοιχτής σχέσης.

σχέση

Και, για την ιστορία, είναι απολύτως δυνατό να είσαι ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη σε μια ανοιχτή σχέση. Δεν έχει γίνει πολλή έρευνα γύρω από αυτό, αλλά αυτή που υπάρχει υποστηρίζει την έννοια των υψηλών επιπέδων ευτυχίας και ικανοποίησης. Το 2000, μια έρευνα με 1092 άτομα που συμμετείχαν σε ανοιχτούς γάμους τύπου swinging, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ήταν πιο ευτυχισμένοι με τους γάμους τους αφού άρχισαν να κάνουν swinging (εναλλαγή συντρόφων). Ακόμη και οι άνθρωποι (πάνω από τους μισούς) που δήλωσαν «πολύ χαρούμενοι» με τους γάμους τους όταν ήταν μονογαμικοί ανέφεραν ότι ήταν ακόμα πιο ευτυχισμένοι μετά το άνοιγμα της σχέσης τους.

Ακόμα κι έτσι, μερικές φορές ζευγάρια που προσπαθούν να ανοιχτούν και να είναι μη μονογαμικά αποφασίζουν να κλείσουν πάλλι τη σχέση τους για πολλούς λόγους. Αυτό είναι το σπουδαίο με τη ζωή και τις σχέσεις όπου η επικοινωνία είναι ανοιχτή και διαρκώς ρέουσα, μπορείς να μιλήσεις για οτιδήποτε και για όλα.

Photos: istockphoto.com


Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT