Γιατί μας χαλαρώνει να ακούμε τη βροχή να πέφτει;

Ο ήχος της βροχής σε ηρεμεί; Υπάρχει μια ψυχολογική εξήγηση για αυτό.

Elle 26 Ιαν. 23
Γιατί μας χαλαρώνει να ακούμε τη βροχή να πέφτει;

Το να σε ξυπνούν στη μέση της νύχτας δεν είναι συνήθως κάτι για το οποίο θα ήσουν ευγνώμων, αλλά όταν ξυπνάς από τον ήχο της βροχής που πέφτει στο παράθυρό, ίσως αισθάνεσαι μια παράξενη χαρά. Αν κάτι τέτοιο ισχύει και το έχεις μοιραστεί με άλλους γύρω σου, θα έχεις παρατηρήσει ότι δεν είσαι η μόνη. Είτε αγαπάς τη βροχή είτε όχι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να ακούς τον ήχο των σταγόνων της είναι καταπραϋντικό. Αλλά γιατί;

Σύμφωνα με τη Marianne Rizkallah, μουσικοψυχοθεραπεύτρια και διευθύντρια του North London Music Therapy, η απάντηση έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις ρυθμικές ιδιότητες της βροχής. Πράγματι, παρά τη φυσική του προέλευση, ο ήχος της βροχής είναι αρκετά συνεπής και προβλέψιμος και αυτό είναι που τον κάνει τόσο χαλαρωτικό. «Όπως η μουσική επηρεάζει τόσο το αυτόνομο όσο και το μεταιχμιακό τμήμα του νευρικού μας συστήματος (που επιδρούν στον καρδιακό παλμό και τα συναισθήματά μας αντίστοιχα), ο σταθερός, προβλέψιμος ήχος της βροχόπτωσης μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των αποκρίσεων του νευρικού μας συστήματος», εξηγεί η Rizkallah. «Το μυαλό μας εξοικειώνεται γρήγορα με το ρυθμικό πλιτς-πλιτς», προσθέτει. «Δεν είναι πολύ δυνατό και δεν συνοδεύεται από μεγάλες ακουστικές εκπλήξεις, δύο πράγματα που γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλός μας συμπαθεί».

βροχή

Η Κατερίνα Γεωργίου, ασκούμενη ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου «How To Understand And Deal With Stress», πιστεύει επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο η βροχή προσελκύει τις αισθήσεις μας θα μπορούσε να είναι κάτι που την κάνει επίσης τόσο χαλαρωτική. «Το βασικό εδώ είναι ότι ο ήχος των σταγόνων της βροχής χτυπά τις αισθήσεις μας», εξηγεί η Γεωργίου. «Όταν αισθανόμαστε άγχος για τη ζωή ή ακόμα και σε κατάσταση πανικού, μπορεί να νιώθουμε παγιδευμένοι στο μυαλό μας και είναι πλέον κατανοητό ότι οι τεχνικές γείωσης που μας συνδέουν με τις αισθήσεις και το σώμα μας μπορούν να μας βγάλουν από εκεί».

Και συνεχίζει, «Ο ήχος των σταγόνων της βροχής μας βοηθά να κάνουμε ακριβώς αυτό: ο ήχος στο περβάζι του παραθύρου εμπλέκει την ακοή μας, ενώ αν βρισκόμαστε έξω στη βροχή, προστίθεται και η αφή στις αισθήσεις που ενεργοποιούνται».

βροχή

Λοιπόν, ορίστε. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε να ακούμε τη βροχή και ενώ το τέλος του καλοκαιριού μπορεί να μην είναι καθόλου ευπρόσδεκτο, υπάρχουν πάντα εκείνες οι βροχερές φθινοπωρινές μέρες που περνάμε τυλιγμένοι στον καναπέ και τις περιμένουμε εναγωνίως.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT