7 κρυμμένα σημάδια που επιβεβαιώνουν ότι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση σύμφωνα με την ψυχολόγο

Από το να αγωνίζεσαι να δεχτείς κομπλιμέντα μέχρι το να εμπλακείς σε αρνητική αυτοσυζήτηση, αυτά είναι τα κρυμμένα σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης που πρέπει να προσέξεις.

Elle 08 Νοε. 22
7 κρυμμένα σημάδια που επιβεβαιώνουν ότι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση σύμφωνα με την ψυχολόγο

Η αγάπη προς τον εαυτό μας είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολύ τα τελευταία χρόνια, καθώς ο όρος «self-love» βρίσκεται παντού στα feed μας στο Instagram και στα βίντεο του TikTok, με στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους. Όμως, ενώ οι πληροφορίες που βοηθούν στην καταπολέμηση της χαμηλής αυτοπεποίθησης μπορεί να υπάρχουν εκεί έξω, μπορεί να είναι δύσκολο ακόμη και να αναγνωρίσουμε το ότι ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, καθώς η χαμηλή αυτοεκτίμηση εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους στην καθημερινότητά μας χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

Η αναγνώριση αυτών των κρυφών ενδείξεων χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι το κλειδί για να μπορέσουμε να την καταπολεμήσουμε μακροπρόθεσμα και η κλινική ψυχολόγος Δρ. Michaela Dunbar χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του Instagram για να βοηθήσει τους ανθρώπους να τα εντοπίσουν. Σε μια ανάρτηση που έχει κερδίσει πάνω από 14.000 likes, η Δρ. Dunbar αναλύει 7 σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης, ξεκινώντας από το να είσαι αναποφάσιστη και να έχεις συνεχώς δεύτερες σκέψεις «ακόμη και για τις πιο μικρές αποφάσεις».

Στη συνέχεια, η Δρ. Dunbar λέει ότι ένα σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι η αποφυγή του να μιλάς ανοιχτά σε meetings και σε groups, καθώς και το να εμπλακείς σε αρνητικές συζητήσεις για τον εαυτό σου, λέγοντας πράγματα όπως «είμαι τόσο ανόητη».

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dr. Michaela | Clinical Psychologist | Author (@myeasytherapy)

Στη δημοσίευση, προσθέτει ότι η υποβάθμιση των δυνατοτήτων σου και η προσκόλληση στις αδυναμίες σου μπορεί να είναι σημάδι χαμηλής αυτοπεποίθησης, όπως και το να μην αισθάνεσαι άξια για καλά πράγματα στη ζωή σου. Τέλος, η ψυχολόγος γράφει ότι το να μην πιστεύεις όταν οι άνθρωποι σου κάνουν κομπλιμέντα και να χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου ως τελειομανής είναι δύο ακόμη σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Πολλοί συμμετείχαν στα σχόλια για να μοιραστούν τις σκέψεις τους σχετικά με την αυτοεκτίμηση, με κάποιον να γράφει, «Ναι, όλα αυτά είμαι εγώ για τόσο καιρό. Τα τελευταία χρόνια, έχω κάνει δουλειά για να βελτιωθώ και είναι εκπληκτικό πόσο μακριά φτάνει λίγη αυτοαγάπη και αυτοεκτίμηση». Κάποιος άλλος πάλι λέει, «Μια από τις αλήθειες που λείπουν για τη χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ότι είναι συνυφασμένη με την αίσθηση του εαυτού μας. Γι’ αυτό η θεραπεία είναι τόσο δύσκολη. Για να επουλωθούμε από αυτή την πληγή πρέπει να κάνουμε ειρήνη με μια πτυχή μας που πρέπει να πεθάνει. Η ομορφιά είναι ότι ένας νέος εαυτός είναι ελεύθερος να αναδυθεί».

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: