Έχεις νιώσει ποτέ ότι οι άλλοι δεν δίνουν σημασία σε αυτά που λες ή χειρότερα σε βρίσκουν βαρετό όταν μιλάς; Τα καλά νέα είναι ότι πιθανότατα έχει λιγότερο να κάνει με αυτό για το οποίο μιλάς και περισσότερο με τον τρόπο με τον οποίο μιλάς.
Όταν παρατηρούμε κάποιον να μιλάει, ψάχνουμε για δύο πράγματα: εμπιστοσύνη και συγκίνηση. Η αυτοπεποίθηση είναι μια ισχυρή ένδειξη που κάνει τους ανθρώπους να σε παίρνουν στα σοβαρά. Το συναίσθημα είναι μια πτυχή ζεστασιάς και κάνει τους ανθρώπους να σε βρίσκουν ενδιαφέρουσα.
Μία εκπαιδευτής γλώσσας του σώματος και δημόσιας ομιλίας, που έχει δουλέψει με εκατοντάδες ανθρώπους για να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο τους βλέπουν οι άλλοι, η Vanessa Van Edwards, αποκαλύπτει τα 4 λάθη που δεν κάνουν ποτέ οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση και πρέπει να αποφύγεις κι εσύ αν θέλεις να κάνεις μια δυνατή πρώτη εντύπωση.
Αφήνουν τα χέρια τους να κρέμονται χαλαρά
Η γλώσσα του σώματος ενός ατόμου λέει πολλά για το πόσο σίγουρο είναι και ειδικά η κίνηση των χεριών του. Το steepling συγκεκριμένα, είναι όταν οι παλάμες των χεριών μας είναι η μία απέναντι από την άλλη και ενώνουμε απαλά τις άκρες των δακτύλων μας μεταξύ τους για να μοιάζουν με καμπαναριό εκκλησίας.
Αυτή η στάση είναι μια καθολικά αποδεκτή ένδειξη αυτοπεποίθησης. Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ο επενδυτής του «Shark Tank» Kevin O’Leary το κάνουν όλοι.
Το steepling είναι μια ισχυρή χειρονομία που χρησιμοποιείται για να πείσει τους άλλους ότι είσαι σίγουρη και αφοσιωμένη σε αυτό που λες. Δείχνει επίσης ότι είσαι χαλαρή και ανοιχτή και ότι έτσι πρέπει να είναι και εκείνοι.
Κρύβουν τα συναισθήματά τους
Επικοινωνούμε το συναίσθημα μας όταν μιλάμε με «φωνητική ποικιλία». Η έρευνα δείχνει ότι χρειάζεται μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου για να αναγνωρίσει ο εγκέφαλός μας τα συναισθήματα που μεταφέρονται από φωνητικές ενδείξεις. Είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους επικοινωνούμε τα συναισθήματα, τις διαθέσεις και τις στάσεις μας στους άλλους.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το συναίσθημα παρεμποδίζει τα μηνύματά τους, αλλά στην πραγματικότητα τα ενισχύει. Το συναίσθημα είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται για εμάς και αυτά που έχουμε να πούμε. Έτσι, όταν νιώθεις περήφανη για μια ιδέα ή νοιάζεσαι για κάτι, μην συμπεριφέρεσαι σαν να μην έχει σημασία. Αντίθετα, μοιράσου τις σκέψεις σου δυναμικά και με έμφαση.
Ειδικά οι εσωστρεφείς μπορεί να δυσκολεύονται με τη φωνητική ποικιλία επειδή τραβάει την προσοχή στον εαυτό τους. Όμως, πρέπει να σχεφτούν ότι έχουν εργαστεί σκληρά για να αποκτήσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ιδέες τους. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, δεν θα στρέψουν την προσοχή στον εαυτό τους, αλλά στις ιδέες τους.
Σκηνοθετούν τον εαυτό τους και ακολουθούν σενάρια
Το σενάριο είναι ο μεγαλύτερος καταστροφέας της φωνητικής ποικιλίας. Η Van Edwards συχνά βοηθάει ανθρώπους να φτιάξουν τις ομιλίες τους για το TED και διαπιστώνει ότι κάνουν δύο κοινά λάθη: σκηνοθετούν υπερβολικά την παρουσίαση τους και μετά αφαιρούν όλο το συναίσθημα από αυτήν.
Αν εξασκηθείς άπειρες φορές για να πεις σωστά τα λόγια σου, είναι λόγικό η παρουσίαση σου να πάρει έναν αυτοματοποιημένο χαρακτήρα. Η λύση; Κρατήστε τις ιστορίες και τα συναισθηματικά μέρη της ομιλίας σου χωρίς σενάριο. Γράψε μόνο μερικά βασικά σημεία που θέλεις να θυμάσαι. Αυτό σε αναγκάζει να αξιοποιήσεις τα αληθινά συναισθήματα που κρύβονται κάτω από τα λόγια σου.
Επαναλαμβάνουν συγκεκριμένες λέξεις
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λεκτικά συμπληρώματα- χμ, έτσι, όπως, καλά, ξέρετε – για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, να σταματήσουν το χρόνο ενώ σκέφτονται το επόμενο σημείο. Δεύτερον, γιατί φοβούνται μην τους διακόψουν. Πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ή προσοχή, επομένως γεμίζουν τα σημεία με τέτοιες λέξεις.
Αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι άνθρωποι μιλούν πολύ γρήγορα και μετά μπερδεύουν τα λόγια τους. Αλλά οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση κατανοούν τη δύναμη της παύσης: Δείχνει και ικανότητα και αυτοπεποίθηση.
Κάθε φορά που νιώθεις ότι θέλεις να χρησιμοποιήσεις μία τέτοια λέξη, απλά πάτε μια ανάσα. Εάν κατά λάθος τη χρησιμοποιήσεις, μην αντιδράσεις και μη ζητήσεις συγγνώμη. Αυτός είναι ένας αργός τρόπος για να εκπαιδεύσεις ξανά τον εγκέφαλό σου ότι πρέπει να σταματήσει αντί να γεμίζει τα κενά.