Το άγχος της νέας γονεϊκότητας εν μέσω μιας πανδημίας και ενός δύσκολου πολιτικού τοπίου είναι αρκετό για να κάνει ακόμα και τους πιο χαλαρούς εκεί έξω να νιώσουν ένα αγχωτικό χάος. Τα μωρά έχουν έναν τρόπο να μας κρατούν απασχολημένους, οπότε μερικές φορές, μπορούμε να ξεχάσουμε αυτούς τους φόβους καθώς επικεντρωνόμαστε στο να κρατήσουμε τα μικροσκοπικά μας ανθρωπάκια ζωντανά. Αναπόφευκτα όμως, θα διαβάσουμε ένα άρθρο, για τα μικροπλαστικά για παράδειγμα που ανακαλύπτονται στους πλακούντες των αγέννητων μωρών, που μας ξαναβάζει σε κατάσταση πανικού. Κάτω από το πρόσχημα λοιπόν, της εκπαίδευσης του εαυτού μας, καταλήγουμε να κάνουμε doom scrolling πιο συχνά από όσο θα θέλαμε να παραδεχτούμε. Οπώς για τα άλλη ήδη άγχους με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι έτσι και για το οίκο-άγχος υπάρχει μία σειρά από κατευθυντήριες γραμμές που σύμφωνα με τους ειδικούς μας βοηθούν να το διαχειριζόμαστε.
Αποσυνδέσου και βγείτε μαζί έξω
Αντί να αφιερώνεις πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους διαβάζοντας ποιες πτυχές της ομορφιάς της φύσης μπορεί να στερηθεί στο μέλλον, βάλε το μικρό σου στο καρότσι και βγείτε έξω μαζί για να απολαύσετε αυτό που μας χαρίζεται σήμερα.
Μια μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι ακόμη και 20 λεπτά στη φύση μειώνουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες στο σώμα μας. Ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα και υποστηρίζει τη γνωστική ανάπτυξη. Είναι μια νίκη για όλους!
Να είσαι επιλεκτική σχετικά με τις πηγές και την ποσότητα των ειδήσεων
Η απορρόφηση πληροφοριών από αξιόπιστες πηγές είναι πάντα σημαντική, αλλά καλό είναι να προχωρήσεις τη διαδικασία ελέγχου των ειδήσεων που σχετίζονται με το κλίμα ένα βήμα παραπέρα. Αντί να κάνεις κλικ σε οποιονδήποτε τίτλο σου τραβάει την προσοχή σου, φρόντισε να επιλέγεις πηγές που προσφέρουν λύσεις και παρακινούν σε ενέργειες εκτός από την ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Επιπλέον, απόφυγε να τσεκάρεις τις ειδήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόλις ξυπνήσεις το πρωί, κατά τη διάρκεια του δείπνου ή της ρουτίνας του μωρού πριν τον ύπνο. Η διασφάλιση ότι η ημέρα σου ξεκινά και τελειώνει με μία σκόπιμη ώρα αποσύνδεσης είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία.
Επένδυσε στην τοπική κοινωνία
Ένα θέμα τόσο κολοσσιαίο όσο η κλιματική αλλαγή μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ανίσχυροι. Αλλά η σύνδεση με άλλους ανθρώπους που έχουν την ίδια ανησυχία με εσένα και το να λερώσεις, κυριολεκτικά πολλές φορές, τα χέρια σου, αναλαμβάνοντας δράση, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Συχνά διάφορες τοπικές ομάδες οργανώνουν εθελοντικές οικολογικές δράσεις, που επηρεάζουν την κοινότητα στην οποία ζεις και στην οποία θα μεγαλώσει το παιδί σου.
Αποδέξου την πραγματικότητά μας και προετοιμάσου για ό,τι έρχεται στο μέλλον
Ανάμεσα στις πυρκαγιές και μια ασυνήθιστα σφοδρή χιονοθύελλα, βρεθήκαμε απρόσεκτοι περισσότερες από μία φορές την χρονιά που μας πέρασε. Μπορεί να μη θέλουμε να το σκεφτόμαστε, αλλά αυτά τα γεγονότα είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν σε συχνότητα. Από τον τακτικό έλεγχο των φίλτρων αέρα και τη διαθεσιμότητα εφεδρικών, μέχρι την επένδυση σε βασικά είδη επιβίωσης για τυχόν διακοπές ρεύματος, πρακτικά πρέπει να προετοιμάσουμε το σπίτι μας για να φροντίσουμε τους εαυτούς μας και τους γείτονές μας για ό,τι ακολουθήσει.
Κάνε τακτικά διαλείμματα για αυτοφροντίδα και ξεκούραση
Είναι εύκολο να επιτρέψουμε στην εύθραυστη κατάσταση του κλίματος μας να επιβάλει μια αίσθηση επείγοντος που μας στερεί την ικανότητα να παραμένουμε παρόντες. Παρόλα αυτά, αρκετοί ακτιβιστές πλήρους απασχόλησης μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να ξεκουραζόμαστε και να αποφεύγουμε την εξάντληση. Η αυτοφροντίδα είναι διαφορετική για τον καθένα και μπορεί να αλλάξει εποχή σε εποχή.
Για κάποιους είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αφιερώνουν χρόνο για να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους. Το μυαλό και το σώμα τους ξεκουράζονται περισσότερο όταν είναι σε ροή συνομιλιών και γέλιου. Βρίσκουν τον εαυτό τους περισσότερο αναζωογονημένο για να παλέψουν για το μέλλον όταν αφιερώνουν χρόνο για να καλλιεργήσω τη χαρά στο παρόν. Για άλλους, η μοναξιά και ο προβληματισμός μπορεί να είναι το αντίδοτο στην εξουθένωση. Ανεξάρτητα από το πώς μοιάζει η αυτοφροντίδα για εσένα, πρέπει όλοι να αφιερώσουμε χρόνο για αυτήν με τον δικό μας τρόπο.
Το να γίνεις γονιός συχνά κλιμακώνει το βάρος που αισθάνεσαι όταν σκέφτεσαι την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται ο πλανήτης μας πολύ αφότου φύγεις, αλλά αυτό το βάρος δεν είναι εντελώς αρνητικό. Βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα περίεργα μάτια των παιδιών μας, μας θυμίζει πόσο μυστηριωδώς μαγικό είναι αυτό το μέρος. Υπάρχει μια ομορφιά που έρχεται με το βάρος της φροντίδας. Και υπάρχει μια βαθύτερη εκτίμηση για αυτό που έχουμε ακριβώς μπροστά μας όταν αναγνωρίζουμε την ευθραυστότητά του.