Γιατί αποζητάμε διαρκώς την επιβεβαιώση από τους άλλους; Η ψυχολόγος Φανή Ζαφειρίδου μας εξηγεί

Σε ένα κόσμο που το "τι θα πει ο κόσμος" δυστυχώς έχει ακόμη σημασία, η ψυχολόγος Φανή Ζαφειρίδου μας βοηθά να κατανοήσουμε πως μπορούμε να σταματήσουμε να ενδιαφερόμαστε για τη συγκατάθεση και την έγκριση των άλλων στις προσωπικές μας επιλογές ζωής.

Σοφία Δρούγκα 11 Μαΐ. 21
Γιατί αποζητάμε διαρκώς την επιβεβαιώση από τους άλλους; Η ψυχολόγος Φανή Ζαφειρίδου μας εξηγεί
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο καθένας έχει τη δική του γνώμη και αυτό είναι υπέροχο, εφόσον δεν βλάπτει τον διπλανό του. Η γνώμη και η στάση ζωής μας σχηματοποιούνται από πρώιμες εμπειρίες, από γνώση και από την αλληλεπίδραση μας με άλλους ανθρώπους μέσα στην κοινότητα.
Όμως παρατηρούμε ανθρώπους που δεν νιώθουν άνετα και είναι διστακτικοί να εκφράσουν την προσωπική τους γνώμη. Συνήθως δυσκολεύονται με τις διαφωνίες και από φόβο μήπως προκληθούν καυγάδες ή εντάσεις, τελικά δεν υποστηρίζουν αυτό που θέλουν. Ψάχνουν για μη λεκτικές ενδείξεις ότι κάποιος ίσως να συμφωνεί μαζί τους και συχνά οδηγούνται σε ανειλικρινείς κολακείες για να είναι συμπαθείς και να κερδίσουν την πολυπόθητη αποδοχή.
Άπαξ και κερδίσουν την αποδοχή με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά τους αυτό γίνεται μοτίβο συμπεριφοράς και φυσικά το επαναλαμβάνουν. Όταν η ανάγκη για αποδοχή είναι πια τόσο μεγάλη τότε φαίνεται ότι οι αξίες, οι πεποιθήσεις και η γνώμη των άλλων καθίστανται πιο σημαντικές από τις δικές σου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη του αισθήματος πληρότητας και ικανοποίησης, μειωμένη απόδοση και υψηλά επίπεδα στρες.
έγκριση

Τι μπορείς να κάνεις αν αναγνωρίζεις στον εαυτό σου τα παραπάνω σημάδια;

· Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν κέρδισε την αποδοχή ή την έγκριση με το να μην είναι ο εαυτός του.
· Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις και δεν πειράζει αν κάποιος διαφωνήσει μαζί σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σε συμπαθεί.
· Τα ψεύτικα κομπλιμέντα όχι μόνο δεν βοηθούν να χτιστεί μια σχέση, αντιθέτως…
· Το «όχι» είναι μια πολύ σημαντική και δυνατή λέξη. Μην φοβάσαι να την πεις όταν χρειάζεται. Δεν θα χαθεί ο κόσμος και εσύ θα νιώσεις πιο δυνατός.
· Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απολογείσαι που είσαι ο εαυτός σου. Αποδέξου το και σταμάτα να προσπαθείς να ικανοποιείς τους πάντες.
· Στο τέλος της ημέρας μένουμε πάντα εμείς και ο εαυτός μας και, ναι, είναι σπουδαίο να προσπαθείς για αυτή τη σχέση

Για περισσότερες συμβουλές μπορείτε να ακολουθήσετε την Ψυχολόγο Φανή Ζαφειρίδου στο Facebook & Instagram αλλά και στο site fanizafeiridou.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: