Follow us

Search

Red Passion: Πώς το κόκκινο συνδέεται με το πάθος;

Γιατί το χρώμα του πάθουε είναι το κόκκινο και όχι το κίτρινο ή το μπλέ; Η ψυχολογία έρχεται για άλλη μια φορά να δώσει απαντήσεις.

Red Passion: Πώς το κόκκινο συνδέεται με το πάθος;
Cover photo @martalozanop

Αν είσαι single και έχεις ξεκινήσει ήδη να βγαίνεις, είναι αρκετά σημαντικό να κάνεις μία καλή πρώτη εντύπωση. Αν και δεν μπορεί να αλλάξει προσωπικότητα μέσα σε μια βραδιά, ή να γίνεις ψηλότερη, μπορείς να έχεις επιρροή στην γνώμη του ανθρώπου που θα δεις με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα η εμφάνιση σου.

Τώρα ξέρεις πως να χρησιμοποιείς την δύναμη της ψυχολογίας των χρωμάτων, είναι ένας απίστευτα εύκολος τρόπος για να αυξήσεις τις πιθανότητες να πάει καλά το ραντεβού σου με το να προβάλλεις την πιο ελκυστική πλευρά σου, χρησιμοποιώντας το κόκκινο χρώμα παντού πάνω σου!

Δεν είναι λίγες οι έρευνες οι οποίες αποκαλύπτουν το κόκκινο χρώμα είναι στενά συνδεδεμένο με την ετερόφυλη έλξη. Είναι γνωστό πως λειτουργεί και στα δύο φύλα, αλλά για διαφορετικό τρόπο στους άνδρες και στις γυναίκες αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα αυτά του, είναι τόσο φανερά που δουλεύει ακόμη κι αν ο άντρας ή γυναίκα δεν φοράνε κόκκινο χρώμα αλλά είναι περικυκλωμένη από αυτό στο περιβάλλον τους.

Οι γυναίκες προτιμούν τους άντρες με τα κόκκινα

Ερευνητής από πέντε διαφορετικά πανεπιστήμια του κόσμου, διεξήγαγαν μία σειρά από επτά πειράματα για να μπορέσει να βάλει θέσουν το παραπάνω επιχείρημα. Ανακάλυψε λοιπόν πως ανεξαρτήτως ηλικίας εθνικότητες και κουλτούρας, οι γυναίκες συνεχόμενα βαθμολογούσαν φωτογραφίες από άντρες όσο πιο ελκυστικούς και ενδιαφέροντες, όταν το κόκκινο χρώμα συνδεόταν με κάποιο τρόπο με τον άνθρωπο τις φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες από άντρες που φορούσαν κόκκινα πουκάμισα ή μπλούζες, θεωρήθηκαν πιο ελκυστικές και δυναμικές σε σύγκριση με μπλε γκρι ή και άσπρες μπλούζες.

κόκκινο

Ερευνητές ανακάλυψαν ακόμη, πως και η παραμικρή παρουσία του χρώματος αυτού, είχε πράγματι αντίκτυπο στην ελκυστικότητα. Όταν δηλαδή φωτογραφίες είχανε κόκκινο φόντο πάλι, ο άλλες φωτογραφίες θεωρούνται πιο ελκυστικός από τους υπόλοιπους.

Οι άνδρες θεωρούν τις γυναίκες στα κόκκινα πιο ελκυστικές

Το κόκκινο χρώμα εδώ και καιρό έχει συνδεθεί στενά με το πάθος και το σεξ. Σκέφτομαι μόνο τα τριαντάφυλλα, ή το signature κόκκινο κραγιόν. Ακόμη και στο Χόλιγουντ, το χρώμα κόκκινο έχει συνδεθεί στενά με την ελκυστικότητα και το σεξαπίλ πολλών πρωταγωνιστριών. Αντίστοιχες έρευνες έχουν γίνει και για τις γυναίκες, και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Πιο σοκαριστικό απ’ όλα είναι ότι μία έρευνα που διεξήχθη το 2012 ανακάλυψε ότι οι άντρες έδιναν μεγαλύτερο μπουρμπουάρ σε σερβιτόρες που ήταν ντυμένες στα κόκκινα σε σύγκριση με αυτές που ήταν ντυμένες στα άσπρα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MARTA LOZANO (@martalozanop)

Τελικά, τι το τόσο σπουδαίο έχει το κόκκινο χρωμα;

Για τους άντρες το κόκκινο χρώμα είναι κυρίως συνδεδεμένο με την εξουσία. Ο Noam Spencer γράφει στο Psychology Today:

«Στις αρχαίες κοινωνίες, το κόκκινο χρησίμευε συχνά ως σύμβολο του status, της δύναμης και της ανδρικότητας – τα αρσενικά χαρακτηριστικά που θεωρούνται/θεωρούνταν σέξι από τις γυναίκες. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι βασιλιάδες, οι καρδινάλιοι και οι δικαστές συχνά ήταν ντυμένοι στα κόκκινα. Πίσω στο μεσαίωνα, το σύμβολο της χριστιανικής εκκλησίας ήταν ένας Ερυθρός Σταυρός. Στην αρχαία Ρώμη, οι ηγέτες ονομάστηκαν coccinati- «φορώντας κόκκινο»

κόκκινο

Για τις γυναίκες, το κόκκινο έχει συνδεθεί άρρηκτα με την γονιμότητα και την σεξουαλικότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Raj Persaud και Adrian Furnham, γράφουν στην Huffington Post:

«Αρχαιολογικά αρχεία από την Αφρική αποκαλύπτουν προφανώς ότι οι γυναίκες χρησιμοποίησαν εκτενώς κόκκινη ώχρα και άλλες κόκκινες χρωστικές για καλλυντικούς σκοπούς και ως σύμβολο της γονιμότητάς τους. Ακόμα και σήμερα σε περιοχές της Αφρικής οι γυναίκες χρησιμοποιούν κόκκινη ώχρα κατά τη διάρκεια των γαμήλιων τελετών.»

Υπάρχει βιολογική εξήγηση;

Μια δεύτερη εξήγηση δείχνει ότι έχουμε μια εγγενή βιολογική κλίση προς το κόκκινο. Μεταξύ πρωτευόντων πλην του ανθρώπου, τα άλφα αρσενικά φαίνεται να έχουν περισσότερο κόκκινο στη γούνα τους.

«Σε ορισμένα θηλυκά πρωτεύοντα, τα αυξημένα επίπεδα ορμόνης του σεξ λίγο πριν από την ωορρηξία, όταν το θηλυκό είναι πιθανότερο να συλλάβει εάν έχει σεξουαλική επαφή, οδηγεί σε αυξημένη ροή αίματος στην περιφέρεια του σώματος, προκαλώντας έτσι το δέρμα στα γεννητικά όργανα και το πρόσωπο να γίνει πιο κόκκινο.»

Το συμπέρασμα

Αυτό που είναι συναρπαστικό για αυτήν την έρευνα είναι η έλξη που δημιουργείται από το κόκκινο χρώμα φαίνεται να είναι εντελώς υποσυνείδητο φαινόμενο. Δεν συνειδητοποιούμε καν την εγγενή μας προκατάληψη για το κόκκινο χρώμα.

Επομένως, αν είσαι μόνη, αξίζει να λάβεις υπόψη αυτό το ισχυρό στοιχείο της ψυχολογίας χρώματος. Ακολουθούν λοιπόν 3 τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κόκκινο προς όφελός μας:

  1. Φόρεσε κάτι κόκκινο στο πρώτο ραντεβού
  2. Χρησιμοποίησε μια εικόνα προφίλ στα social με κόκκινο φόντο
  3. Κανόνισε το πρώτο ραντεβού να είναι σε ένα χώρο που περιέχει το χρώμα

Όμως, ας μην ξεχνάς οως το να φοράτε κόκκινο δεν θα καλύψει την προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά σου. Ενώ το κόκκινο μπορεί να σας δώσει μια αρχική ώθηση από άποψη ελκυστικότητας, δεν θα σε βοηθήσει να βρεις έναν σύντροφο για πάντα.

Πρέπει ακόμα να δώσεις βάση στη γοητεία και να ασχοληθείς πραγματικά με τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου, αν έχεις βλέψεις για κάτι που θα κρατήσει πολύ μαζί του, όπως μια μακροχρόνια σχέση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

MORE FROM

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

BEST of INTERNET