Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι περνάμε λάθος τον ελεύθερο χρόνο μας. Πώς αλλάζει αυτό;

Οι δραστηριότητες στις οποίες πολλοί από εμάς αφιερώνουμε τον περισσότερο χρόνο μας δεν μας κάνουν χαρούμενους, σύμφωνα με μια τεράστια νέα μελέτη.

Elle 26 Μαΐ. 22
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι περνάμε λάθος τον ελεύθερο χρόνο μας. Πώς αλλάζει αυτό;

Η ευτυχία, όπως μας διδάσκει τόσο η επιστήμη όσο και η εμπειρία, είναι μια περίπλοκη έννοια. Μία καλή ζωή αποτελείται από σύνδεση με τους άλλους, νόημα, ομορφιά, μάθηση και στιγμιαία ευχαρίστηση. Και συχνά πρέπει να θυσιάσουμε ένα από αυτά για να κυνηγήσουμε κάποιο άλλο.

Αυτή η πολυπλοκότητα έχει κάνει την οικοδόμηση μιας ευτυχισμένης ζωής αντικείμενο χιλιετιών φιλοσοφικής σκέψης και πολύ μεγάλο θέμα για ένα σύντομο άρθρο όπως αυτό. Όμως, αν και δεν μπορούμε να σας πούμε πώς να απαντήσετε στα μεγάλα αυτά ερωτήματα, μπορούμε να σας υποδείξουμε τη συναρπαστική νέα έρευνα που δείχνει ότι πιθανώς προσεγγίζεις πολύ λάθος τα μικρότερα και πιο εύκολα μεταβαλλόμενα μέρη της εξίσωσης της ευτυχίας.

Από 27 δραστηριότητες αναψυχής, μάντεψε ποιά φέρνει στους ανθρώπους τη λιγότερη χαρά;

Όταν σκεφτόμαστε πώς να φτάσουμε στην ευτυχία, συχνά σκεφτόμαστε πρώτα τα μεγάλα πράγματα. Ποιος πρέπει να είναι ο σύντροφός μου; Ποια πρέπει να είναι η δουλειά της ζωής μου; Πού να ζήσω; Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά ερωτήματα, αλλά η σωστή τους αντιμετώπιση είναι προσωπική και δύσκολη. Το πώς περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, ωστόσο, είναι στον έλεγχό μας και αλλάζει εύκολα. Τίποτα δεν μας εμποδίζει να μεταβούμε από το ψάρεμα στο γκολφ ή το τη ζωγραφική ή οτιδήποτε άλλο.

χρόνο

Και αυτές οι επιλογές, όσο δευτερεύουσες και αν φαίνονται, έχουν πραγματικά μεγάλη σημασία. Ένας μεγάλος όγκος ερευνών δείχνει ότι τα χόμπι σκοτώνουν το άγχος, ενισχύουν την αντοχή μας, βελτιώνουν τη δημιουργικότητα και μας βοηθούν ακόμη και να αποδίδουμε καλύτερα στη δουλειά. Οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα συγκεκριμένα χόμπι που επιλέγουμε έχουν σημασία. Τα ομαδικά χόμπι, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι κάνουν τους ανθρώπους πολύ πιο ευτυχισμένους από τα ατομικά. Και ένας τεράστιος όγκος δεδομένων δείχνει ότι η ευτυχία μας βοηθά να είμαστε πιο επιτυχημένοι.

Σε προηγούμενες γενιές, όταν οι ερευνητές ήθελαν να μελετήσουν την ευτυχία, έπρεπε να ζητήσουν από τα υποκείμενα να αναλογιστούν το παρελθόν και να συμπληρώσουν labor-intensive surveys. Οι άνθρωποι θυμόταν λάθος, έλεγαν ψέματα ή άφηναν έξω πληροφορίες, επομένως τα δεδομένα δεν ήταν ιδανικά. Τώρα, χάρη στα πανταχού παρόντα smartphones, οι ερευνητές που θέλουν να μάθουν πόσο χαρούμενοι είναι οι άνθρωποι κάθε στιγμή μπορούν απλώς να τους κάνουν ping με μια έρευνα 30 δευτερολέπτων και να τους ρωτήσουν.

Έτσι, η τεχνολογία οδήγησε σε μια έκρηξη στην ποιότητα και την ποσότητα των δεδομένων για την ευτυχία. Και πάλι, αυτά τα δεδομένα δεν μας λένε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για να σχεδιάσουμε μια ευτυχισμένη ζωή – τo να φάμε ένα κομμάτι κέικ μπορεί να είναι το τέλειο 10 στην κλίμακα ευτυχίας μας, αλλά πιθανότατα θα είναι πολύ απογοητευτικό αν στο τέλος της ζωής μας είναι το μόνο που έχουμε κάνει – ωστόσο μας χαρίζουν μία ματιά στο ποιες δραστηριότητες μας προσφέρουν την περισσότερη χαρά.

Ποια είναι λοιπόν η ετυμηγορία αφού οι επιστήμονες έκαναν ping σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για να ρωτήσουν για τις δραστηριότητες και τη διάθεσή τους, συλλέγοντας εκατομμύρια δεδομένα; Εν ολίγοις, πολλοί από εμάς είμαστε πολύ κακοί στο να επιλέγουμε πώς θα περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας.

Από τις 27 πιθανές δραστηριότητες αναψυχής που απαριθμούνταν από την εφαρμογή των ερευνητών, «τα γραπτά μηνύματα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» ήταν στην τελευταία θέση όσον αφορά την ευτυχία. Ακριβώς λίγο πιο πάνω από την περιήγηση στο διαδίκτυο. Οι μόνες δραστηριότητες που άρεσαν λιγότερο στους ανθρώπους από το να είναι στο διαδίκτυο ήταν πράγματα όπως η μετακίνηση, το να είναι άρρωστοι στο κρεβάτι και η ενασχόληση με τη διαχείριση ή τα οικονομικά.

χρόνο

Ποιες δραστηριότητες αναψυχής έφεραν στους ανθρώπους τη μεγαλύτερη ευτυχία; Δεν θα σοκάρει κανέναν να μάθει ότι το σεξ ήταν στην κορυφή της λίστας με τις πιο χαρούμενες δραστηριότητες. Η παρακολούθηση παραστάσεων, η επίσκεψη σε μουσεία και βιβλιοθήκες, η άσκηση και ο αθλητισμός, η κηπουρική, η μουσική, η παρέα με φίλους και η απόδραση στη φύση ήταν τα επόμενα στη λίστα.

Πόσο χρόνο αφιερώνουμε κάνοντας τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες;

Η έρευνα αυτή εγείρει ένα προφανές ερώτημα: Σε ποιες από αυτές τις δραστηριότητες ξοδεύουμε πραγματικά τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο μας; Ο τρόπος με τον οποίο περνάμε τις ελεύθερες ώρες μας ταιριάζει με τα δεδομένα σχετικά με το τι πραγματικά κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους;

Δεν νομίζω ότι θα πέσω έξω αν πω ότι πολλοί από εμάς αφιερώνουμε πολύ χρόνο σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με οθόνες, οι οποίες σύμφωνα με την επιστήμη δεν μας φέρνουν πολλή χαρά, και σχετικά λίγο χρόνο στις δραστηριότητες που μας κάνουν ευτυχισμένους.

Το να αλλάξουμε καριέρα είναι δύσκολο. Το να αλλάξουμε τον σύζυγό μας είναι ακόμα πιο δύσκολο. Αλλά το να αλλάξουμε αυτό που κάνουμε το απόγευμα του Σαββάτου είναι πολύ εύκολο. Δεν θα διορθώσει όλα τα προβλήματα μας, αλλά αυτή η έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε να μαςφέρει πολύ περισσότερη χαρά και μάλιστα σε μία μόνο στιγμή.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT