Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του γονιού; Ο life coach απαντά

Ποιος είναι ο σκοπός του γονέα; Ο «γονέας» είναι ένας ρόλος στη ζωή μας. Κάθε ρόλος έχει έναν σκοπό, που προσπαθεί να φέρει εις πέρας. Ο life coach Νάσος Θεοδωρόπουλος με ειδίκευση στους εφήβους και τους γονείς μας αναλύει βήμα-βήμα πως το να είσαι γονιός επηρεάζει-η μάλλον πρέπει να επηρεάζει- τόσο τη δική σου ζωή, όσο και του παιδιού σου

Σοφία Δρούγκα 20 Απρ. 21
Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του γονιού; Ο life coach απαντά

Ένας «σκοπός» είναι σαν ένας «στόχος», απλώς έχει μεγαλύτερη διάρκεια αντί να είναι μια και έξω. Είναι κάτι που πρέπει να πετυχαίνω κάθε μέρα ας πούμε. Δεν είμαστε εδώ όμως για να συζητήσουμε το ρόλο του «γονέα», αλλά για να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που ολοκληρώνει το ρόλο και τον σκοπό του να είναι κανείς γονέας.

Η βοήθεια σκοπεύει στο να μην ακυρώσει την ανάγκη για βοήθεια:

Βοηθάμε έναν άνθρωπο γιατί κάτι χρειάζεται. Οδηγούμε το άτομο στην κατάσταση που δεν χρειάζεται πλέον βοήθεια. Αυτός είναι ο σκοπός και η κατεύθυνση κάθε μορφής βοήθειας. Δεν βοηθάμε κανέναν, αν συντηρήσουμε την ανάγκη του για βοήθεια ή αν τον οδηγήσουμε σε νέες καταστάσεις όπου θέλει και πάλι βοήθεια. Ο ρόλος του γονέα είναι ένας ρόλος βοήθειας. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας. Ως ρόλος-βοήθειας χαρακτηρίζεται από τον ίδιο σκοπό, όπως ήδη περιγράψαμε.

γονέα

Σκοπός του γονέα είναι να βοηθήσει το παιδί του να έρθει σε μια κατάσταση που δε θα χρειάζεται πλέον τη βοήθεια του γονέα.

Πόσο καλά τα έχει πάει κανείς ως γονιός;Ένα καλό κριτήριο είναι οι ακόλουθοι δείκτες:

  1. Κατά πόσο ένα παιδί μπορεί να ζει πλήρως λειτουργικά, χωρίς την βοήθεια των γονέων του.
  2. Κατά πόσο υγιείς και ισορροπημένες είναι οι σχέσεις τους (που να αντιστοιχούν πλέον σε δύο ισότιμα ενήλικα άτομα και όχι σε ένα άτομο που βοηθάει τον άλλον, ο οποίος υστερεί σε κάτι).

Εννοείται ότι πρέπει να υπολογίσουμε τις συνθήκες και τα ποιοτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί έχει μια μόνιμη παράλυση και χρειάζεται μόνιμα βοήθεια από τους γονείς του για τις ανάγκες του, δεν σημαίνει ότι ο γονιός δεν έχει κάνει σωστά (εκπληρώσει) το ρόλο του. Ούτε αν ένα παιδί έχει πολύ κακές σχέσεις με τους γονείς του και είναι οικονομικά και κοινωνικά αποκομμένος και ανεξάρτητος σημαίνει ότι οι γονείς έχουν ή όχι ολοκληρώσει τον ρόλο τους.

Τα μοντέλα εξάρτησης

Σε αρκετές οικογένειες βλέπουμε να δημιουργούνται μοντέλα εξάρτησης μεταξύ των παιδιών και των γονιών τους. Σε κάθε δεύτερο σπίτι που μπαίνουμε βρίσκουμε μια κοπέλα ή έναν άντρα πάνω από τα 30 να μένει ακόμα με τους γονείς του. Πολλές φορές δε είναι και πάνω από τα 40 ή ακόμα και τα 50!

Αυτό δεν είναι κάποια εξαίρεση που και που… είναι τεράστιος ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων!

Διάβασε περισσότερα για το ρόλο του γονέα στο 4moms.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: