Σκέφτεσαι να παραιτηθείς από τη δουλειά σου; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνεις

Η τάση της «Μεγάλης Παραίτησης» φαίνεται πως καλά κρατεί. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να εγκαταλείψουμε τις δουλειές μας; Ρωτήσαμε τους ειδικούς.

Elle 31 Οκτ. 22
Σκέφτεσαι να παραιτηθείς από τη δουλειά σου; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνεις

Τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν τα πάντα σχετικά με την επαγγελματική μας ζωή έχουν αλλάξει. Πλοηγηθήκαμε στην υβριδική εργασία για αρκετό καιρό και επιστρέψαμε στο γραφείο με το αυξανόμενο κόστος ζωής να ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στους ήδη χαμηλούς μισθούς μας. Ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις δουλειές τους.

Η μαζική έξοδος ονομάστηκε «Η Μεγάλη Παραίτηση» για καλό λόγο. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Glassdoor, το 30% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν αλλάξει δουλειά από την αρχή της πανδημίας. Μια μελέτη από τον πάροχο λογισμικού CIPHR διαπίστωσε επίσης ότι ένας στους τρεις ανθρώπους έχει επανεκπαιδευτεί για μια νέα καριέρα ή άλλαξε τον κλάδο στον οποίο εργάζεται τους τελευταίους 18 μήνες.

Το να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν πιθανώς πολλά περίπλοκα συναισθήματα και από τις δύο πλευρές «Το να παραιτηθείς από μια δουλειά δεν είναι πολύ διαφορετικό από έναν χωρισμό», λέει η Susie Ashfield, προπονήτρια δημόσιας ομιλίας στο Speak2Impact.

«Η καλύτερη συμβουλή για έναν καλό χωρισμό, αν σέβεσαι και εκτιμάς πραγματικά το άλλο μέρος, είναι να κάνεις μια πολύ ξεκάθαρη συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο, όπου και οι δύο πλευρές μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους», λέει. «Πρέπει και τα δύο μέρη να έχουν το χώρο και το σεβασμό που τους αξίζει», εξηγεί.

δουλειά

Εάν δεν έχεις πηδήξει ακόμα από το πλοίο, αλλά το ονειρευόσαστε εδώ και καιρό, μπορεί να έχεις φανταστεί μια επική αναμέτρηση στο γραφείο, όπου επιτέλους παίρνεις το αίμα σου πίσω μετά από χρόνια καταπόνησης και παραγνώρισης. Ή, εναλλακτικά, μπορεί να είσαι νευρική που θα αποχαιρετήσεις έναν ρόλο που κρατούσες για πολύ καιρό, αλλά απλά δεν σε εξυπηρετεί πλέον. Σε όποιο στρατόπεδο κι αν βρεθείς, συμβουλευτήκαμε τους ειδικούς για το πώς ακριβώς πρέπει να παραιτηθείς από τη δουλειά σου για να εξασφαλίσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πώς να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου με φιλικό τρόπο

Σκέψου σωστά την απόφασή σου

«Μην ενεργείτε βιαστικά και σκεφτείτε πολύ προσεκτικά πριν υποβάλετε την παραίτησή σας», συμβουλεύει η Victoria McLean, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του City CV. «Αν νιώθετε ότι ο εργοδότης σας ή η δουλειά σας δεν είναι καλή, προσπαθήστε πρώτα να βελτιώσετε την κατάστασή πριν παραιτηθείτε. Ανοίξτε έναν διάλογο μέσω μιας συνάντησης με τον διευθυντή ή το ανθρώπινο δυναμικό για να μιλήσετε για τις αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν». Σύμφωνα με την McLean, πολλοί άνθρωποι παραιτούνται άσκοπα πριν συζητήσουν για την αλλαγή ρόλων ή ομάδων. «Μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε πολύ πιο ευτυχισμένοι απλώς κάνοντας απλά αυτήν την αλλαγή», λέει.

«Το αφεντικό σας μπορεί να μην ξέρει καν ότι σκέφτεστε να φύγετε και μπορεί να σας προτείνει να βελτιώσετε τη θέση σας, να αλλάξετε ρόλο ή ακόμα και να αυξήσει την αμοιβή σας για να σας ενθαρρύνει να μείνετε», προσθέτει.

Αφιέρωσε χρόνο για να ηρεμήσεις πριν κάνεις κάτι οριστικό

«Ακόμα κι αν έχετε τσακωθεί στη δουλειά, αποφύγετε μια δραματική σκηνή εκείνη τη στιγμή εν βρασμώ», λέει η Hannah Martin, ιδρύτρια του Talented Ladies Club. «Όταν είσαι θυμωμένος, ο ανώτερος φλοιός σου κλείνει και δεν έχεις πλήρη πρόσβαση σε όλο τον εγκέφαλό σου, κάτι που θα μπορούσε να σε οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων για τις οποίες μπορεί να μετανιώσεις».

Αντίθετα, συνιστά να αφιερώσεις τουλάχιστον 24 ώρες για να εξετάσεις τυχόν απορίες που θα θέλεις να θέσεις. «Προσπαθήστε να είστε αντικειμενικοί και να κρατήσετε τα συναισθήματα μακριά από αυτό, ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι σας έχουν αδικήσει ή εξαπατήσει», προσθέτει.

δουλειά

Προσέγγισε την παραίτηση σου με θετικότητα

Εάν αποφασίσεις να προχωρήσεις με την παραίτηση, η Ashfield προτείνει να την προσεγγίσεις παραίτησή σου συνολικά με ήρεμο και μετρημένο τρόπο. «Να είστε ειλικρινείς και αυθεντικοί», συνεχίζει. «Κάντε μια σχετικά ουδέτερη συζήτηση και μην αφήσετε τα συναισθήματά σας να εμπλακούν πολύ».

«Πρέπει να θεωρείτε τον εαυτό σας ως δικηγόρο που παρουσιάζει την υπόθεσή σας. Εδώ είναι τα στοιχεία, εδώ είναι τα παραδείγματα. Και αν είστε πραγματικά ευγνώμονες, πείτε το. Να τους ευχαριστήσετε για τον χρόνο που περάσατε εκεί, αλλά να είστε ξεκάθαροι ότι είστε έτοιμοι να προχωρήσετε», τονίζει.

Παραιτήσου πάντα αυτοπροσώπως

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να αποφύγεις οποιεσδήποτε άβολες συνομιλίες και να στείλεις απλά ένα email που ενημερώνει για την παραίτησή σου, η Ashfield υπογραμμίζει τη σημασία της δια ζώσης συνομιλίας.

«Αν αισθάνεστε νευρικοί ή ανήσυχοι, μερικές βαθιές αναπνοές και το να κάνετε από πριν πρόβα αυτό που πρόκειται να πείτε, θα κάνουν θαύματα. Σκεφτείτε τι θέλετε πραγματικά να εκφράσετε και γράψτε το πρώτα ως email παραίτησης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το ως βάση για τη συνομιλία σας», λέει.

Κρατήστε το σύντομο και γλυκό

Ενώ η συνομιλία θα πρέπει να δώσει και στα δύο μέρη άφθονο χρόνο για να κάνουν ερωτήσεις ή να μοιραστούν οποιεσδήποτε σκέψεις, η Ashfield λέει ότι είναι σημαντικό να έχετε συνείδηση του χρόνου. «Δεν θέλετε να συνεχιστεί για πολύ. Θέλετε να δώσετε στο άλλο μέρος την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις και να του δώσετε χώρο να μοιραστεί τις απόψεις του, αλλά αν δεν είναι συνοπτικό, μπορεί να καταλήξετε να κάνετε κύκλους. Και αυτό δεν είναι χρήσιμο για καμία πλευρά», αναφέρει.

δουλειά

Μη φοβάσαι να πεις τη γνώμη σου

Ενώ θα πρέπει να στοχεύεις στο να είσαι όσο το δυνατόν πιο διπλωματική, η Ashfield ενθαρρύνει να λες τη γνώμη σου κατά τη συνεδρίαση της παραίτησής σου. «Θα πρέπει να αισθάνεστε ικανοί να πείτε αυτό που θέλατε και πώς η εταιρεία μπορεί να απέτυχε όσον αφορά τις προσδοκίες σας», μοιράζεται.

Απέφυγε να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου χωρίς να προσπαθήσεις να εξομαλύνεις τα πράγματα

Ακόμα κι αν ανυπομονείς να απαλλαγείς από ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, είναι σημαντικό να μην φύγεις με άσχημα συναισθήματα, προσθέτει η Martin. «Μιλάμε πολύ για τις πρώτες εντυπώσεις, αλλά υπάρχουν πολλά να πούμε και για τις τελευταίες εντυπώσεις», λέει. «Ανεξάρτητα από το πώς νιώθετε για τον λόγο που φεύγετε, φροντίστε να φύγετε με τον πιο ουδέτερο δυνατό τρόπο. Σκεφτείτε πώς θέλετε να σας θυμούνται. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να ξανασυναντήσεις κάποιον ή αν μπορεί να τον χρειαστείς για συστάσεις», καταλήγει.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT