Το να προσπαθήσεις να ισορροπήσεις τα άγχη της καθημερινότητας είναι ούτως ή άλλως κουραστικό. Πόσο μάλλον, να προσθέσεις σε αυτό ένα νεογέννητο και μάλιστα, εν μέσω πανδημίας. Τότε, όντως, γίνεται εξοντωτικό για τις νέες μητέρες. Οι νύχτες που δεν κοιμάσαι, το άγχος για τη νέα κατάσταση και οι ορμόνες, επηρεάζουν σοβαρά τη ψυχική υγεία των γυναικών που περιμένουν παιδί ή μόλις γέννησαν.
Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν από την εγκυμοσύνη, ή μετά τον τοκετό. Δεν είναι τόσο σπάνιο όσο ίσως νομίζεις, καθώς 1 στις 5 γυναίκες αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας που αφορούν τη νέα περίοδο της ζωής τους. Παρακάτω ακολουθούν τα πέντε πιο συνηθισμένα. Αν αναγνωρίσεις κάποιο από αυτά, τότε πρέπει να συμβουλευτείς έναν ειδικό άμεσα. Ειδικά αν υπάρχει ιστορικό ή κληρονομικότητα.
Επιλόχεια κατάθλιψη
Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης μπορεί να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή των πρώτων τριών εβδομάδων με το νεογέννητο. Τα συμπτώματα καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα και μπορεί να είναι από ελαφριά μελαγχολία και δυσκολία συγκέντρωσης, έως παντελής απώλεια όρεξης και έντονη κατάθλιψη. Μπορεί να μην υπάρχουν ξεκάθαροι ένοχοι γι’ αυτό, αφού και η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, όμως οι επιστήμονες αναφέρουν πως κύριο αίτιο είναι η απότομη πτώση οιστρογόνων και προγεστερόνης.
Δυσθυμία
Η δυσθυμία περιλαμβάνεται στις καταθλιπτικές διαταραχές, όπως η μανιοκατάθλιψη και η μείζων κατάθλιψη. Χαρακτηριστικά της δυσθυμίας είναι τα λιγότερο επώδυνα αλλά χρόνια συμπτώματα κατάθλιψης. Σε αντίθεση με τη μείζονα κατάθλιψη το άτομο δεν έχει τόσο έντονα μειωμένη λειτουργικότητα ενώ τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι τα συμπτώματα εκτείνονται στο χρόνο καθιστά τη δυσθυμία ως μια σοβαρή διαταραχή χρόνιας φύσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια μετά τον τοκετό.