Τις περισσότερες φορές για να μάθει κάτι πρέπει να το υιοθετήσουμε και εμείς στην καθημερινότητά μας, όπως η γενναιοδωρία και ο εθελοντισμός. Χρειάζεται να γίνουμε εμείς το παράδειγμα που θα ακολουθήσουν.
Όταν μιλάμε για συναισθηματική σταθερότητα, τότε υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να δώσουμε εμείς το παράδειγμα.
Άφησέ το να κάνει λάθη
Είναι απολύτως ok να αφήνεις το παιδί να κάνει λάθη γιατί απλούστατα, μαθαίνει από αυτά. Κανένας γονιός δεν θέλει να βλέπει το παιδί του να αποτυγχάνει και έτσι, τείνει να προσπαθεί να το προλάβει ή να το ‘καλύψει’. Μπορεί να πιστεύεις πως έτσι το προφυλάσσεις και πως κάνεις απλώς αυτό που χρειάζεται, όμως η πραγματικότητα είναι πως πρέπει να πέσει πρώτα προκειμένου να μάθει να σηκώνεται.
Ο σεβασμός
Μπορεί ο σεβασμός να φαίνεται ως κάτι απλό, όμως δεν είναι. Πολλοί γονείς θέλουν να επιβάλλονται στα παιδιά, όμως χρειάζεται να υπάρχει μία αίσθηση ισότητας ώστε να σε συμβουλεύεται και να σε ακούει, όχι από φόβο ή υποχρέωση, αλλά επειδή πραγματικά σε σέβεται. Για να το πετύχεις αυτό χρειάζεται να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα του παιδιού και να μην το επικρίνεις ή το μαλώνεις.
Αν για παράδειγμα πιστεύεις πως δεν σου μίλησε καλά σε κάποια στιγμή, μην προσπαθήσεις να επιβληθείς με το ‘χαρτί του γονέα΄ αλλά να του εξηγήσεις με ποιον τρόπο τα λόγια του σε επηρέασαν. Μπορείς να επιβάλλεις τα όρια που θες και να είσαι αυστηρή και ταυτόχρονα να νιώθει το παιδί πως το καταλαβαίνεις και πως είστε ισάξια μέλη μίας οικογένειας.