Έχεις εμμονή με το να σβήνεις πράγματα από τη to-do list σου; Τι απαντάει η ψυχολογία

Αν είσαι εθισμένη με το να τσεκάρεις πράγματα από τη λίστα υποχρεώσεων σου, θα μπορούσε να έχει να κάνει με ένα φαινόμενο γνωστό ως completion bias.

Elle 05 Μαρ. 22
Έχεις εμμονή με το να σβήνεις πράγματα από τη to-do list σου; Τι απαντάει η ψυχολογία

Είτε έχουμε πολλές λίστες εν ενεργεία, είτε θέλουμε να ξεκινάμε μια νέα κάθε μέρα, είτε μας αρέσει να συντάσσουμε μία όταν αισθανόμαστε καταβεβλημένοι, όλοι είμαστε οικείοι με την ταπεινή to-do list.

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο παραμένει ένα τόσο δημοφιλές εργαλείο παραγωγικότητας, παρά τον αριθμό των εφαρμογών που είναι διαθέσιμες για λήψη αυτές τις μέρες. Είτε προσπαθούμε να βάλουμε σε σειρά τις δουλειές του σπιτιού, τις επαγγελματικές ευθύνες ή τη γενικότερη διαχείριση της ζωής μας, υπάρχει κάτι ικανοποιητικό στην πράξη του να γράψουμε κάτι και να το σβήσουμε στο τέλος της ημέρας.

Ωστόσο, οι λίστες υποχρεώσεων δεν είναι μόνο γεμάτες οφέλη. Σε μια εποχή που η πίεση του να είσαι παραγωγικός και «εν κινήσει» 24 ώρες το 24ωρο μπορεί να ρουφήξει τα πάντα, η ανάγκη να είσαι απασχολημένος και να τσεκάρεις συνεχώς πράγματα από τη λίστα σου μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα εξάντλησης.

LIST

Και ενώ οι λίστες υποχρεώσεων δεν είναι ο μόνος παράγοντας, συμβάλλουν σε ένα ψυχολογικό φαινόμενο που τροφοδοτεί την παρόρμηση του να είναι απασχολημένος και λέγεται completion bias.

Ένας ψυχολογικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φυσική μας τάση να θέλουμε να τσεκάρουμε πράγματα και να ολοκληρώσουμε εργασίες, το completion bias είναι ένα έμφυτο και βαθιά ριζωμένο φαινόμενο.

Πράγματι, όπως γράφει η ερευνήτρια Eva Krockow στο Psychology Today: «Η σημασία του να γίνονται τα πράγματα είναι βαθιά ριζωμένη στη νοοτροπία των περισσότερων ανθρώπων… Πράγματι, φαίνεται ότι η ανάγκη αυτή έχει τις ρίζες της στους νευροβιολογικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου, με την εμπειρία ολοκλήρωσης της εργασίας να οδηγεί σε μια απελευθέρωση της χημικής ουσίας της χαράς, της  ντοπαμίνης».

Ενώ το completion bias μπορεί να χρησιμεύσει ως χρήσιμο κίνητρο – σε τελική ανάλυση, μας οδηγεί κυριολεκτικά να ολοκληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας – μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα.

LIST

Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως μπορεί να υποδηλώνει το όνομα, το το completion bias αφορά λιγότερο την εκτέλεση της εργασίας και περισσότερο την ολοκλήρωσή της, γεγονός που μπορεί να μας οδηγήσει σε περικοπές ή στο να αποφύγουμε μεγάλες εργασίες για να ολοκληρώσουμε τα πιο μικροσκοπικά κομμάτια στη λίστα υποχρεώσεων μας.

Με αυτόν τον τρόπο, η προκατάληψη για την ολοκλήρωση μπορεί να μας οδηγήσει να χρονοτριβούμε σε σημαντικές, βαριές εργασίες απλώς και μόνο επειδή θέλουμε να τσεκάρουμε απλά πράγματα, όπως το να βάλουμε ένα πλυντήριο ή να στρώσουμε το κρεβάτι.

Εάν έχεις προσθέσει ποτέ εργασίες που έχετε ήδη ολοκληρώσει στο κάτω μέρος της λίστας των υποχρεώσεών σου απλά για να μπορείς να τις σβήσεις, θα ξέρεις για τι πράγμα μιλάμε. Ενώ η ικανοποίηση από την ολοκλήρωση των εργασιών μπορεί να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε, μπορεί επίσης να μας κάνει να χάσουμε την προοπτική.

Λοιπόν, πώς μπορούμε να πλοηγηθούμε στον δύσκολο κόσμο του completion bias; Σύμφωνα με την Krockow, η απάντηση βρίσκεται στο να ξέρεις πώς να το διαχειριστείς.

LIST

«Ένας τρόπος για να εκμεταλλευτείτε το φαινόμενο  αυτό είναι να μάθετε από τα αποτελέσματα μελετών συμπεριφοράς και να δομήσετε πιο αποτελεσματικά τις λίστες υποχρεώσεων σας», εξηγεί. «Η έρευνα σχετικά με την επιλογή εργασιών σε περιβάλλοντα γραφείου δείχνει ότι ο προγραμματισμός μερικών εύκολων εργασιών για την αρχή της εργάσιμης ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του κινήτρου για μεγαλύτερες εργασίες που θα ακολουθήσουν».

Εάν δυσκολευόμαστε να ξεκινήσουμε τις μεγαλύτερες εργασίες μας, η Krockow προτείνει να χρησιμοποιήσουμε την προκαταλήψεις  ολοκλήρωσης προς όφελός μας, χωρίζοντάς τες σε μικρότερες εκκρεμότητες. «Ως αποτέλεσμα, θα μπορείτε να επιλέγετε μεμονωμένα στοιχεία εργασιών σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας προς τον ευρύτερο στόχο», λέει. «Αυτό είναι πιθανό να σας κάνει να νιώθετε πιο ολοκληρωμένοι και με κίνητρο σε κάθε βήμα της πρόκλησης».

Αν και είναι εύκολο να παρασυρθούμε από την ικανοποίηση να τσεκάρουμε πράγματα, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μια αίσθηση προοπτικής. Η διαδικασία της ολοκλήρωσης των πραγμάτων μπορεί να είναι εξίσου απολαυστική με το τελικό αποτέλεσμα, απλά πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας τον χώρο και τη συγκέντρωση που χρειάζεστε για να προχωρήσουμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT