Είναι κατανοητό ότι μπορεί να διστάζεις, να ντρέπεσαι ή να φοβάσαι να ζητήσεις από κάποιον να βγείτε ραντεβού. Σε κανέναν δεν αρέσει η απόρριψη, ειδικά σε θέματα καρδιάς. Μπορεί να είναι αμήχανο, να πληγώσει τον εγωισμό σου και να κάνει τις επόμενες αλληλεπιδράσεις με αυτό το άτομο άβολες. Έπειτα, υπάρχει η πίεση του να βρεις τις κατάλληλες λέξεις και την καλύτερη στιγμή για να κάνεις την κίνησή σου. Αλλά αν δεν κάνετε ποτέ την ερώτηση, δεν θα μάθεις ποτέ την απάντηση. Αντί να ζεις με το «τι θα γινόταν αν», χρησιμοποίησε την παρακάτω συμβουλή των ειδικών για να αυξήσεις τις πιθανότητες σου για μια επιτυχημένη πρόσκληση σε ραντεβού ή για να μπορέσεις να χειριστείς με χάρη το «όχι» όταν το ακούσεις.
Αποφασίζοντας πότε θα κάνεις το επόμενο βήμα
Εάν δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι ένα άτομο ακόμα και αφού έχετε χωρίσει τους δρόμους σας, μπορεί να είναι σημάδι ότι το ενδιαφέρον σου για εκείνο είναι κάτι παραπάνω από φιλικό. Για παράδειγμα, ίσως δεν μπορείς να βγάλεις από το μυαλό σου τον αδερφό μίας φίλης σου που μόλις γνώρισες σε μια ομαδική έξοδο ή να πιάσεις τον εαυτό σου να εύχεται να περάσει περισσότερα από τα πέντε λεπτά μιλώντας στον barista του αγαπημένου σου καφέ.
Για να αποφασίσεις αν θα πας τα πράγματα στο επόμενο στάδιο, ο dating coach Kevin Carr λέει ότι υπάρχουν στοιχεία που μπορείς να αναζητήσεις. Όταν προσπαθείς να συμμετάσχεις σε μία συζήτηση, το άτομο που σε ενδιαφέρει ταιριάζει με την ενέργειά σου ή απαντά με μονολεκτικές απαντήσεις για να κρατήσει τη συζήτηση σύντομη και απλή; Χρειάζεσαι αμοιβαιότητα σε αυτό. Αν το ενδιαφέρον που δείχνεις δεν αντανακλάται πίσω προς την κατεύθυνσή σου, μπορεί να θελήσεις να το πάρεις ως σημάδι για να μην προσπαθήσεις περισσότερο.
Για να κατανοήσεις αυτές τις ενδείξεις, ο κλινικός ψυχολόγος Jaime Zuckerman, PsyD, προτείνει να ξεκινήσεις μία casual κουβέντα. Μην πετάξτε απλά το αίτημα. Συζήτησε για τον καιρό ή μια καλή ταινία που μόλις παρακολούθησες. Μόλις δημιουργήσεις αμοιβαία άνεση, προχώρα και σε άλλα θέματα που θα σε βοηθήσουν να εμβαθύνεις τη σύνδεση και να ανοιχτείτε ο ένας στον άλλον.
Το καλό με την ανάπτυξη ρομαντικών συναισθημάτων για κάποιον με τον οποίο έχεις ήδη οικειότητα είναι ότι δεν χρειάζεται να χτίσεις τη σχέση από την αρχή. Συνήθως έχεις ήδη κάποιες βασικές πληροφορίες. Εκμεταλεύσου το κοινό αυτό έδαφος και ανέπτυξε τη συζήτηση. Για παράδειγμα, εάν το άτομο που σε ενδιαφέρει πάει στο γυμναστήριό σου, θα ήταν εύκολο να ξεκινήσεις τη συζήτηση ή να κάνεις μια ερώτηση που σχετίζεται με την υγεία και τη φυσική κατάσταση.
Ανεξάρτητα από το σενάριο, αυτές οι συνομιλίες θα σε βοηθήσουν να μετρήσεις το ενδιαφέρον του άλλου αλλά και το δικό σου πριν ζητήσεις από κάποιον να βγείτε.
Πώς να ζητήσεις από κάποιον να βγείτε ραντεβού:
1. Να είσαι διεκδικητική, όχι επιθετική
Η αυτοπεποίθηση είναι ελκυστική, αλλά η θρασύτητα δεν είναι. Είναι σημαντικό να είσαι παρατηρητική εδώ και όχι πολύ πιεστική. Θυμήσου να ακούσεις τον άλλο και άφησε τη συζήτηση να προχωρήσει φυσικά. Ο Zuckerman λέει ότι θα πρέπει να προλογίσετε το αίτημα σου να βγείτε κατανοώντας τις περιστάσεις. Αναγνώρισε την πιθανή περίεργη κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί και δώσε χώρο εάν χρειάζεται να το σκεφτεί για να σταθμίσει τα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
2. Απόφυγε τη λέξη «ραντεβού» εάν είναι αβέβαιο
Με αυτόν τον τρόπο, εάν το άτομο δεν ενδιαφέρεται, μπορεί να το μεταφέρει και να αισθάνεται λιγότερο άβολα. Πράγματα που μπορείς να πεις αντ ‘αυτού: «Μπορούμε να πιούμε καφέ;», «Απολαμβάνω τις συνομιλίες μας και θα ήθελα να μάθω περισσότερα για εσένα», «Θέλεις να φάμε μαζί κάποια στιγμή;», «Θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση αργότερα». Αυτή η γλώσσα ακούγεται πιο χαλαρή και διφορούμενη. Εάν αποδεχτεί την πρόσκληση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον χρόνο σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον για να μάθεις την κατάσταση του και εάν ενδιαφέρεται για κάτι παραπάνω. Στη χειρότερη, θα είναι μια φιλική έξοδος με κάποιον που απολαμβάνεις την παρέα του.
3. Κάνε το ιδιωτικά
Εάν ζητήσεις από κάποιον να βγείτε μπροστά σε μια ομάδα ανθρώπων ή ακόμα και σε έναν κοινό φίλο, θα μπορούσε να αισθανθεί ότι τον φέρνεις προ τετελεσμένου και τον πιέζεις να πει ναι. Αυτό το περιβάλλον μπορεί επίσης να κάνει τα πράγματα άβολα και για εσένα, εάν αρνηθεί. Ο Zuckerman συνιστά να ζητήσεις από το άτομο να βγείτε όταν είστε οι δυο σας. Τράβηξε τον στο πλάι αν χρειάζεται.
4. Προσέφερε του μια εύκολη διέξοδο
Εάν το άτομο δεν θέλει να βγει ραντεβού μαζί σου, διευκόλυνε το με το να είσαι ειλικρινής σχετικά με αυτό. Δεν θέλεις να βγεις με κάποιον που δεν θέλει πραγματικά να είναι εκεί ούτως ή άλλως. Ο Zuckerman λέει ότι ένας απλός τρόπος να τον αφήσεις να δείξει τις πραγματικές του προθέσεις είναι να συμπεριλάβεις στη συζήτηση ότι θα καταλάβεις τυχόν δισταγμούς ή έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά του.
5. Να είσαι ευθύς
Μόλις καταλάβεις ότι το άτομο είναι ελεύθερο και φαίνεται ότι υπάρχει μια κοινή έλξη, θα πρέπει να του ξεκαθαρίσεις ότι θέλεις να βγεις ραντεβού μαζί του. Ζήτησε του να πάτε για δείπνο ή για ποτό. Κάνε ξεκάθαρες τις προθέσεις σου και άφησε το να κάνει την κίνηση του ώστε να βεβαιωθείς ότι βρίσκεσαι στην ίδια σελίδα.