3 θρεπτικά συστατικά που αποδεδειγμένα μπορούν να σου φτιάξουν τη διάθεση

Ένας παθολόγος ιατρός μας εξηγεί το πώς.

Elle 14 Σεπ. 22
3 θρεπτικά συστατικά που αποδεδειγμένα μπορούν να σου φτιάξουν τη διάθεση

Αν θέλεις να τονώσεις τη διάθεση σου, έχεις διάφορες επιλογές: Θα μπορούσες να αυξήσεις τις ορμόνες της χαράς (γνωστές και ως ενδορφίνες) με λίγη άσκηση, να καλέσεις έναν φίλο που σε κάνει πάντα να γελάς ή να χουχουλιάσεις με μια χαλαρή ταινία του Netflix. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι το περιεχόμενο του ψυγείου σου μπορεί επίσης να έχει παρόμοια αποτελέσματα, αρκεί να είναι πλούσιο σε τρία βασικά θρεπτικά συστατικά γνωστά για την ιδιότητα τους αυτή.

«Ο εγκέφαλός μας είναι μια αντανάκλαση του τι βάζουμε στο σώμα μας και ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους που τον επηρεάζουμε είναι η ποιότητα αυτού που τρώμε», λέει ο γιατρός Austin Perlmutter, MD, συγγραφέας και Ανώτερος Διευθυντής Επιστημών και Κλινικής καινοτομία στο Big Bold Health. «Μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά – η μεσογειακή διατροφή είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα – μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του εγκεφάλου και συγκεκριμένα της ψυχικής υγείας μέσω οδών που κυμαίνονται από τους νευροδιαβιβαστές έως τη φλεγμονή και τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου».

Μπορεί το τελευταίο να σου μοιάζει λίγο παράξενο, αλλά ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι περίπου το 95% της σεροτονίνης σου (μια ορμόνη της ευτυχίας) παράγεται στο έντερό σου, το οποίο είναι γεμάτο με νεύρα και νευρώνες, έτσι αυτό που συμβαίνει στην κοιλιά σου μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της διάθεση σου. Επομένως, όταν ταΐζεις την κοιλιά σου, τροφοδοτείς και τον εγκέφαλό σου.

διάθεση
istockphoto.com

Ποια είναι, λοιπόν, τα 3 θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να τονώσεις τη διάθεσή σου σύμφωνα με τον Δρ. Perlmutter; Δες τα παρακάτω μαζί με μία λίστα παντοπωλείου που τα περιλαμβάνει.

Ωμέγα-3 λιπαρά

Ίσως γνωρίζεις ήδη ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι βασικά η βασίλισσα των λιπαρών οξέων. Και σύμφωνα με τον Δρ. Perlmutter, η ενσωμάτωση περισσότερων στη διατροφή σου μπορεί να τονώσει σημαντικά τον εγκέφαλό σου. «Τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να βρεθούν σε φυτικές τροφές όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, αλλά τα ωμέγα-3 που έχουν μελετηθεί καλύτερα για τη σχέση τους με την ψυχική υγεία είναι το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και ειδικά το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA), τα οποία βρίσκονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις κυρίως σε ψάρια κρύου νερού όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγγα και ο γαύρος, καθώς και σε συμπληρώματα», λέει ο Δρ. Perlmutter.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κλινικού άγχους και θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Και πέρα ​​από τον εγκέφαλο, τα ωμέγα-3 ενισχύουν επίσης τη ροή του αίματος, βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και συμβάλλουν στη συνολική υγεία των κυτταρικών μεμβρανών.

διάθεση
istockphoto.com

Πολυφαινόλες

«Οι πολυφαινόλες είναι μια μεγάλη ομάδα φυτικών μορίων. Η κατανάλωση ορισμένων τύπων πολυφαινολών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων πολυφαινολών συνολικά μπορεί να είναι χρήσιμη για τη συνολική πνευματική κατάσταση και την προστασία του εγκεφάλου. κατά ορισμένων τύπων άνοιας», σημειώνει ο Δρ. Perlmutter.

Οι πολυφαινόλες βρίσκονται συνήθως σε φρούτα και λαχανικά (ιδιαίτερα στα μούρα, τα κόκκινα κρεμμύδια και το tempeh), καθώς και στον καφέ, το τσάι, τη μαύρη σοκολάτα και τα μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς και το γαρύφαλλο.

διάθεση
istockphoto.com

Προβιοτικά

Σχετικά νέα στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, τα προβιοτικά αυξάνουν συνεχώς τη δημοτικότητα τους ως θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό ωφέλιμα για τον εγκέφαλό σου. «Μια μυριάδα πρόσφατων μελετών έχουν δείξει ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επηρεάσουμε τον εγκέφαλό μας είναι μέσω της υγείας του εντέρου μας, συμπεριλαμβανομένων των μικροβίων που ζουν εκεί. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι το έντερο μας βρίσκεται εκεί που βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος και αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μπορεί να επηρεάσουν ό,τι εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός μας και έτσι επηρεάζει και τον εγκέφαλό μας», λέει ο Δρ. Perlmutter.

Ενώ πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για τα προβιοτικά, ο Δρ. Perlmutter σημειώνει ότι μπορείς να προσπαθήσεις να προωθήσεις μια υγιή σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου τρώγοντας περισσότερα πρεβιοτικά τρόφιμα ή τρόφιμα που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο. «Για όσους μπορούν να το ανεχθούν χωρίς σημαντικά προβλήματα, η κατανάλωση περισσότερων φυλλωδών λαχανικών και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις. Συγκεκριμένα, Η πικραλίδα, η αγκινάρα Ιερουσαλήμ, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα πράσα πιστεύεται ότι είναι εξαιρετικές πηγές πρεβιοτικών ινών», λέει.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT