6 τροφές που μπορούν να καταστρέψουν τη σεξουαλική σου ζωή

Πόσες από αυτές έχεις στην κουζίνα σου;

Elle 21 Σεπ. 22
6 τροφές που μπορούν να καταστρέψουν τη σεξουαλική σου ζωή

Αυτό που τρως μπορεί πραγματικά να καταστρέψει τη σεξουαλική σου ζωή όσο καυτή κι αν είναι. Και δεν μιλάμε για τα προφανή, όπως για παράδειγμα ένα φαγητό με μεγάλη ποσότητα σκόρδου που κάνει τους πάντες να απομακρύνονται από κοντά σου. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που όταν περιλαμβάνονται στη διατροφή σου σε τακτική βάση μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ποιότητα της σεξουαλικής σου ζωής τόσο θετικά όσο και αρνητικά λόγω της επίδρασής τους στη συνολική υγεία σου.

«Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι συχνά ένα πολύπλοκο πρόβλημα, κοινό όσο μεγαλώνετε, που σπάνια είναι καθαρά σωματικό ή ψυχολογικό, αλλά η διατροφή σας μπορεί να παίξει ρόλο όπως μπορεί να προκαλέσει χρόνια νόσο», λέει η ενδοκρινολόγος Florence Comite, MD, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Comite Center for Precision Medicine & Health και συγγραφέας του βιβλίου «Keep It Up». Με άλλα λόγια, οι χειρότερες τροφές για την καρδιά, την αρτηριακή σου πίεση και τον διαβήτη είναι γενικά οι τροφές που επηρεάζουν τη σεξουαλική σου ζωή.

σεξουαλική

Σε πολλές περιπτώσεις, η μάχη με τη διέγερση στις γυναίκες και τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες μπορεί όχι μόνο να είναι απογοητευτική στην κρεβατοκάμαρα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών. «Εάν έχετε χοληστερόλη, πλάκα και φλεγμονή, είναι πιθανό να εμποδίσουν τη ροή του αίματος στις στενές πνευμονογαστρικές αρτηρίες, το ένα τέταρτο του μεγέθους των στεφανιαίων αρτηριών, που τροφοδοτούν τα γεννητικά όργανα προτού εμποδίσουν τις στεφανιαίες αρτηρίες», λέει η Comite. «Ο διαβήτης επηρεάζει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία και βλάπτει τον νευρικό ιστό, επηρεάζοντας τις αισθήσεις στο δέρμα και μειώνοντας τη διέγερση», συμπληρώνει.

Η ενίσχυση του ελέγχου του σακχάρου, η μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, η διαχείριση της χοληστερόλης και η βελτιστοποίηση των ορμονών και του μεταβολισμού είναι μεταξύ πολλών άλλων παράγοντες για τη σεξουαλική υγεία. Πολλοί από αυτούς μπορούν να βελτιωθούν μέσω της διατροφής και ειδικά με τον περιορισμό των παρακάτω 6 τροφών που υπονομεύουν τη μεταβολική υγεία και καταστρέφουν τη σεξουαλική σου ζωή.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα

σεξουαλική

«Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν είναι τόσο γλυκιά για τη σεξουαλική σας ζωή», λέει η Deborah Matthew, MD, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Signature Wellness. Το χρόνιο υψηλό σάκχαρο αίματος από την κατανάλωση τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και υψηλής επεξεργασίας, όπως το άσπρο ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα πατατάκια και τα ποτά με ζάχαρη είναι ο ένοχος για πολλά προβλήματα σεξουαλικής υγείας.

«Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τις πιθανότητες για διαβήτη, ο οποίος οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία και καταστολή της τεστοστερόνης», λέει η Matthew. Η αδυναμία απόκτησης στύσης ή η διατήρηση μια αρκετά σταθερής για σεξ είναι συχνή στους άνδρες με διαβήτη τύπου 2. Συχνά προκαλείται από μακροχρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το οποίο βλάπτει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Ακόμη, η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφών όπως αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με αλεύρια που έχουν αφαιρεθεί οι ίνες τους «πυροδοτεί επίσης τη φλεγμονή, η οποία μειώνει τη σεξουαλική ορμή σε άνδρες και γυναίκες», λέει η Matthew.

Buffalo wings (και άλλα τηγανιτά φαγητά)

σεξουαλική

Τα τηγανητά φαγητά όπως φτερούγες και jalapeño poppers γεμιστά με τυρί είναι νόστιμα αλλά πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με στεφανιαία νόσο, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη εργαζομένων στον τομέα της υγείας που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition. Όλες αυτές οι ασθένειες, όπως αναφέραμε παραπάνω, συνδέονται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Μπύρες και cocktails

σεξουαλική

Ενώ μερικά ποτά μπορεί να πυροδοτήσουν την επιθυμία για σεξ, μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τη σεξουαλική διέγερση και μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη οργασμού. Μια μελέτη του 2018 στο Archives of Sexual Behavior διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ανέφεραν λιγότερη κολπική λίπανση μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων

σεξουαλική

Το βραδινό ραντεβού στον καναπέ για να δείτε μια ρομαντική ταινία, είτε το πιστεύεις είτε όχι, θα μπορούσε να διαταράξει τα σχέδιά σας στην κρεβατοκάμαρα, αν συνηθίζετε να τρώτε ποπ κορν από το φούρνο μικροκυμάτων. «Η ελαιώδης επικάλυψη στο εσωτερικό των σακουλών ποπ κορν για τους φούρνους μικροκυμάτων είναι κατασκευασμένη από υπερφθοριωμένες ενώσεις (PFCs) που είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες και μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης», λέει η Matthew.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Environmental Health Perspectives και ανέλυσε δείγματα αίματος και διατροφικές συνήθειες μεγάλης ομάδας ανθρώπων διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν ποπ κορν μικροκυμάτων καθημερινά σε διάστημα ενός έτους είχαν επίπεδα πολυφθοροαλκυλικών ουσιών (PFAS), τα οποία ήταν 63% υψηλότερα από τον μέσο όρο. Αυτές οι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες ήταν προηγουμένως γνωστές ως PFC.

Λιπαρό κόκκινο κρέας

σεξουαλική

Η κατανάλωση υπερβολικού κορεσμένου λίπους από πηγές κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών μπορεί να προκαλέσει το σώμα σου να παράγει περισσότερη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL χοληστερόλη), η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. «Μια από τις πιο κοινές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η αρτηριοσκλήρωση (στένωση των αιμοφόρων αγγείων)», λέει η Δρ. Comite. «Αυτό που μπορεί να συμβεί στα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά μπορεί σίγουρα να συμβεί σε αυτά που τροφοδοτούν τα γεννητικά όργανα».

Αλλαντικά

σεξουαλική

Τα αλλαντικά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για το καλό σεξ λόγω του νατρίου που συντηρεί το κρέας. «Τα επεξεργασμένα αλλαντικά είναι πολύ πλούσια σε αλάτι και μπορεί να συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση», λέει η Δρ. Matthew. «Η υψηλή αρτηριακή πίεση συμβάλλει στη στυτική δυσλειτουργία και στη μείωση της λίμπιντο».

Όμως, ούτε οι φαρμακευτικές θεραπείες για την υπέρταση θα σε βοηθήσουν, καθώς ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να επιδεινώσουν τη στυτική δυσλειτουργία.

«Μην χάνετε την ελπίδα», λέει η Δρ. Comite. «Εξερευνήστε άλλες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές επιλογές για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης που δεν θα επηρεάσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ο επαρκής ύπνος, η τακτική άσκηση και πρακτικές αποκατάστασης όπως ο διαλογισμός, η yoga και το Qigong σε συνδυασμό με την κατανάλωση υγιεινών τροφών θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την πίεση στο αίμα σας και να ενισχύστε τη σεξουαλική σας ζωή και την υγεία σας δια βίου», καταλήγει.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT