Χημειοθεραπεία τέλος;

Ένα νέο γενετικό τεστ προβλέπει το ποσοστό κινδύνου υποτροπής μετά την επέμβαση για τον καρκίνο του μαστού και δείχνει ποιες γυναίκες χρειάζεται να υποβληθούν στη συγκεκριμένη μέθοδο.

Elle 06 Ιουν. 18
Χημειοθεραπεία τέλος;

Οι περισσότερες γυναίκες και ειδικότερα τα 3/4 (ποσοστό 70%) όσων παρουσιάζουν καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο και διατρέχουν ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου θα μπορούν μελλοντικά να μην υποβάλλονται στη χημειοθεραπεία μετά την αφαίρεση του όγκου τους. Το δρόμο σε αυτή την καινοτομία που βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους και τις απαλλάσσει από την ταλαιπωρία και τις παρενέργειες (ναυτία, κόπωση, απώλεια μαλλιών προσωρινά κ.ά) ανοίγει ένα καινούριο γενετικό τεστ που εκτιμά τον μελλοντικό κίνδυνο επανεμφάνισης των όγκων.

Η ανακοίνωση έγινε από επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».

Η μελέτη έγινε σε 10.273 γυναίκες ηλικίας 18 έως 75 ετών, στις οποίες ο καρκίνος του μαστού δεν είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, ενώ δεν είχαν το γονίδιο κινδύνου HER2 (τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν περίπου στις μισές γυναίκες με καρκίνο του μαστού). Το γενετικό τεστ Oncotype DX διερευνά 21 ογκογονίδια και προβλέπει την πιθανότητα ο καρκίνος να επανεμφανισθεί σε μια γυναίκα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή έγινε σε δύο ομάδες ασθενών: η μία έκανε μόνο ορμονοθεραπεία, ενώ η άλλη ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα χωρίς χημειοθεραπεία είχε τα ίδια ποσοστά δεκαετούς επιβίωσης (93,9%) με τη δεύτερη (93,8%).

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT