Υπάρχει δίαιτα που επιτρέπει τα λιπαρά; Ακούει στο όνομα κετογονική διατροφή και εδώ θα μάθεις τα πάντα

Τα είδη της δίαιτας που μπορείς να ακολουθήσεις με σκοπό να αποβάλλεις το περιττό βάρος ή να μείνεις στα κιλά σου είναι πολλά. Με τη σωστή καθοδήγηση όμως και τις γνώσεις ενός ειδικού, θα είσαι σε θέση να βρείς αυτό που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες. Μήπως είναι η κετογονική δίαιτα; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελευθερία Κεφαλά μας αναλύει όσα πρέπει να ξέρουμε για αυτή τη δίαιτα που βασίζεται στα λιπαρά!

Elle 13 Ιουλ. 21
Υπάρχει δίαιτα που επιτρέπει τα λιπαρά; Ακούει στο όνομα κετογονική διατροφή και εδώ θα μάθεις τα πάντα
Cover photo @anitamg
Η πιο συνηθισμένη κετογονική δίαιτα είναι αυτή όπου το 70% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης προέρχεται από λιπαρά, το 20% από πρωτεΐνη και το 10% από υδατάνθρακες.
O σκοπός της κετογονικής διαρροφής είναι να θέσει τον οργανισμό σε κατάσταση «κέτωσης».
Πρόκειται για μία δίαιτα που είναι ήδη γνωστή από το 1920 και ακολουθείται χρόνια από ανθρώπους που έχουν ως στόχο την απώλεια βάρους. Ωστόσο, ο πρωταρχικός λόγος δημιουργίας της ήταν η διαχείρισης της επιληψίας, κυρίως στα παιδιά, η οποία συστήνεται όταν η αντιεπιληπτική αγωγή δεν έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Για να μπορέσει ο οργανισμός να μπει σε διαδικασία κέτωσης θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως όσπρια, σιτηρά, τα περισσότερα φρούτα, κάποια λαχανικά και τροφές πλούσιες σε ζάχαρη. Ακόμη αποφεύγονται τροφές light με υποκατάστατα ζάχαρης, αλκοόλ και κακής ποιότητας λιπαρά.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ANITA (@anitamg)

Τα αρνητικά της κετογονικής διατροφής:

  • Συμπτώματα όπως πνευματική σύγχυση, μυϊκές κράμπες, διάρροια ναυτία, πονοκέφαλος, κακή ποιότητα ύπνου, αυξημένη πείνα, κακή διάθεση, κακοσμία στόματος.
  • Μακροπρόθεσμα συμβάλλει στο σχηματισμό λίθων στα νεφρά και σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης: Σε μερικούς ανθρώπους αυξάνεται η ολική και η «κακή» (LDL) χοληστερόλη.

Τα θετικά της κετογονικής διατροφής:

  • Η άντληση ενέργειας γίνεται από τα λιπαρά.
  • Συνδέεται με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και της ινσουλίνης.
  • Διαθέτει επιστημονικά δεδομένα.
  •  Συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης.
  •  Μειώνει τη συχνότητα επιληπτικών κρίσεων.
  •  Σε σύγκριση με άλλες δίαιτες δεν θέτει θερμιδικούς περιορισμούς, αλλά εστιάζει σε τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά, όπως τα ψάρια, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί κ.ά.
Αν επιθυμείς να ακολουθήσεις την κετογονική διατροφή συμβουλέψου έναν διατροφολόγο, ο οποίος θα σε κατευθύνει και θα σου προτείνει την ιδανική διατροφή για τις ανάγκες σου.
δίαιτα

Photo @anitamg

Για μια ολοκληρωμένη καθοδήγηση στη διατροφή σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την διαιτολόγο-διατροφολόγο Ελευθερία Κεφάλα μέσω e-mail  info@hnbdiet.gr, μέσω Instagramή και Facebookστο Health Nutrition Balance.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT