Οι σαλάτες μπορούν εύκολα να αποτελέσουν ένα από τα κύρια γεύματα της ημέρας σου. Έτσι σκεφτήκαμε ότι θα σε βοηθήσει να σου δώσουμε κάποιες ιδέες για το πώς μια σαλάτα μπορεί να γίνει πιο θρεπτική και πλήρης.
Πρόσθεσε πολλά διαφορετικά λαχανικά: Ας πούμε στην αγγουροντομάτα πρόσθεσε πιπεριά, κρεμμύδι, ραπανάκι, φύλλα κάπαρης ή αλμύρα, μπρόκολο κ.ά. Έτσι θα έχεις ποικιλία σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Εμπλούτισε τις σαλάτες σου με το κύριο «καύσιμο» του οργανισμού, τον υδατάνθρακα: Επίλεξε σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως παξιμαδάκια χαρουπιού, πολύσπορα κριτσίνια, κινόα, πλιγούρι, καστανό ρύζι κ.ά., ώστε να έχεις πολλές φυτικές ίνες, κορεσμό, άμεση ενέργεια, βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία.
Μην αμελείς την πρωτεΐνη: Είναι το σημαντικότερο συστατικό σε ένα γεύμα και αυτό που λείπει από κυρίως αυστηρά χορτοφάγους ή τύπους vegetarian διατροφής. Τα λαχανικά μπορούν να ολοκληρωθούν με μια ή περισσότερες πηγές πρωτεΐνης, όπως τυρί, γαρίδες, κοτόπουλο, tofu, φασόλια, φυστίκια, ρεβύθια, κινόα κ.ά.
Τέλος, τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για ένα ολοκληρωμένο γεύμα, βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του λίπους στο σώμα, την απορρόφηση κάποιον λιποδιαλυτών βιταμινών και είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Τέτοια είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, το ταχίνι, οι ελιές κ.ά
Για μια ολοκληρωμένη καθοδήγηση στη διατροφή σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την διαιτολόγο-διατροφολόγο Ελευθερία Κεφάλα μέσω e-mail info@hnbdiet.gr, μέσω Instagramή και Facebookστο Health Nutrition Balance.