Τι είναι “fast”;
Με απλά λόγια, σημαίνει νηστεία αλλά όχι όπως την έχουμε συνηθίσει. Κατά τη διάρκεια του “fasting” ταματάτε να τρώτε εντελώς, ή σχεδόν εντελώς, για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το fasting διαρκεί συνήθως από 12 έως 24 ώρες, αλλά ορισμένοι τύποι συνεχίζονται για περισσότερες ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας επιτραπεί το νερό, το τσάι και ο καφές ή ακόμη και μια μικρή ποσότητα φαγητού κατά τη διάρκεια της «περιόδου fasting».
Πότε ξεκίνησε αυτή η πρακτική;
Η νηστεία είναι κοινή σχεδόν σε κάθε μεγάλη θρησκευτική παράδοση, όπως ο Βουδισμός, ο Χριστιανισμός, ο Ινδουισμός, το Ισλάμ και ο Ιουδαϊσμός. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης πίστευε ότι βοηθούσε το σώμα να θεραπευτεί. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, πολλοί μουσουλμάνοι νηστεύουν από την αυγή έως τη δύση του ηλίου, κάθε μέρα για ένα μήνα. Αυτό έχει δώσει στους επιστήμονες αρκετές πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν νηστεύετε και τα νέα είναι κυρίως καλά.
Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν να το κάνουν;
Εκτός από τους θρησκευτικούς λόγους, υπάρχουν και διάφοροι λόγοι υγείας. Πρώτον, όπως μπορείτε να μαντέψετε, είναι η απώλεια βάρους. Υπάρχει επίσης έρευνα που δείχνει ότι ορισμένοι τύποι νηστείας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων γλυκόζης, της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και άλλων θεμάτων υγείας.
Ναι, θα πεινάσεις!
Πιθανότατα θα το νιώσετε αν νηστεύετε, τουλάχιστον στην αρχή. Αλλά μετά από μερικές ημέρες, η πείνα συνήθως βελτιώνεται. Η νηστεία ή το κανονικό fasting είναι διαφορετική από τη δίαιτα διότι δεν αφορά την περικοπή θερμίδων ή ένα συγκεκριμένο είδος τροφής, παρά για γενική παύση τροφής, ή σοβαρό περιορισμό της, για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Είναι ασφαλές;
Η σύντομη νηστεία δεν είναι πιθανό να σας βλάψει αν είστε υγιής ενήλικας, είτε το βάρος σας είναι φυσιολογικό είτε είστε υπέρβαροι. Ωστόσο, το σώμα σας χρειάζεται καλή διατροφή και καύσιμα για να ευδοκιμήσει. Φροντίστε λοιπόν να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας, ειδικά εάν έχετε προβλήματα υγείας ή πάρετε οποιοδήποτε είδος φαρμάκου. Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή έχετε ιστορικό διατροφικών διαταραχών, θα πρέπει να αποφύγετε κάθε είδους νηστεία. Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει επίσης να νηστεύουν.
Τι μπορείτε να φάτε;
Όταν δεν νηστεύετε, μπορείτε να φάτε το φαγητό που θα τρώγατε συνήθως. Φυσικά, δεν πρέπει να υπερβάλλετε με πατάτες τηγανητές και λουκουμάδες. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η υγεία σας αλλάζει προς το καλύτερο όταν νηστεύετε, ακόμα κι αν η διατροφή σας δεν βοηθά σε άλλες περιστάσεις. Θα πρέπει ακόμα να προσθέσετε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, αν δεν τρώτε ήδη αρκετά από αυτά.
Δεν θα θέλετε να φάτε περισσότερο αργότερα;
Αυτό είναι μια πιθανότητα. Ωστόσο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τρώτε μια υγιεινή ποσότητα φαγητού και να μην υπερβάλλετε μετά από μια περίοδο fasting. Η ποιότητα εξακολουθεί να μετράει. Αλλά ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων που τρώνε τον ίδιο αριθμό θερμίδων, όσοι νηστεύουν τείνουν να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, περισσότερο έλεγχο της όρεξης και ευκολότερη απώλεια βάρους.
Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας και αν σας το επιτρέψει, τότε δοκιμάστε το!