Οι βιταμίνες είναι φυσικές ουσίες, με σημαίνοντα ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή. Χρειάζεται δηλαδή απαραιτήτως λίπη και μέταλλα προκειμένου να απορροφηθεί σωστά από το πεπτικό σύστημα. Σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι επίσης η δυνατότητά της να αποθηκεύεται στο σώμα και κατά συνέπεια να μην χρειάζεται να αναπληρώνεται κάθε μέρα.
·Εμφανίζεται σε δυο μορφές – βιταμίνη Α (ρετινόλη) που υπάρχει μόνο σε ζωικές τροφές και προβιταμίνη Α (καροτίνη) που υπάρχει τόσο σε ζωικές όσο και σε φυτικές τροφές. Η βιταμίνη Α σε μορφή βήτα-καροτίνης είναι προτιμητέα επειδή δεν έχει την ίδια τοξικότητα με τη βιταμίνη Α σε μορφή ρετινόλης.
Οφέλη της βιταμίνης Α
· Μπορεί να προλάβει κάποιες μορφές καρκίνου.
· Βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης.
· Bοηθά στην άρτια λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
· Μειώνει τη διάρκεια των ασθενειών.
· Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών, του δέρματος, των μαλλιών και των δοντιών.
· Συντελεί στην επούλωση ανοιχτών πληγών και βελτιώνει την ακμή.
Ανεπάρκεια βιταμίνης Α
Η ανεπάρκεια στη συγκεκριμένη βιταμίνη παρουσιάζεται συχνά ως αποτέλεσμα χρόνιας κακής απορρόφησης των λιπών και μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία, ενώ εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
Καλύτερες φυσικές πηγές βιταμίνης Α:
Συκώτι, καρότα, σκούρα πράσινα και κίτρινα λαχανικά, το μουρουνέλαιο, αυγά, γλυκοπατάτες, γάλα και γαλακτοκομικά, κίτρινα φρούτα.
Για μια ολοκληρωμένη καθοδήγηση στη διατροφή σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Σοφία Κόντη μέσω e-mail info@hnbdiet.gr ή μέσω Instagram.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακολουθήστε το ELLE στο
Google News
και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!