Είναι πραγματικά πιο υγιεινά τα υποκατάστατα κρέατος; Οι ειδικοί απαντούν

Η διατροφή σου χρειάζεται μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις ποια επιλογή πρωτεΐνης μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για εσένα.

Elle 06 Σεπ. 22
Είναι πραγματικά πιο υγιεινά τα υποκατάστατα κρέατος; Οι ειδικοί απαντούν

Τα τελευταία χρόνια πιθανότατα έχεις παρατηρήσει μια έκρηξη υποκατάστατων κρεάτων στην αγορά, από μπιφτέκια, μέχρι κοτομπουκιές, λουκάνικα και πολλά άλλα. Υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες εναλλακτικές κρέατος φυτικής προέλευσης από ποτέ. Σε σύγκριση με τα προϊόντα με βάση το κρέας, αυτές οι επιλογές έχουν συχνά σχεδόν ίδιες ποσότητες πρωτεΐνης και περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο και βιταμίνες Β. Ενώ όμως, αυτές οι λύσεις προσθέτουν ποικιλία και θρεπτικά συστατικά σε μια plant-based διατροφή, το να είσαι ανοιχτή στην κατανάλωση κρέατος μπορεί να σου προσφέρει μία καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών. Η Melissa Rifkin, MS, RDN, CDN και η Kelsey Hampton, MS, CSSD, RDN, LD, κορυφαίες διαιτολόγοι, μας εξηγούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν κάνουμε την επιλογή μας.

Οι εναλλακτικές επιλογές κρέατος φυτικής προέλευσης θεωρούνται «επεξεργασμένα» τρόφιμα

Ενώ ορισμένα υποκατάστατα κρέατος φυτικής προέλευσης περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που δεν βρίσκονται στο ζωικό κρέας, όπως οι φυτικές ίνες, αυτά τα προϊόντα συνήθως περιέχουν περισσότερα συστατικά από τα αντίστοιχα ζωικά τους και θεωρούνται επεξεργασμένα τρόφιμα.
Για παράδειγμα, μπορεί να δεις συστατικά όπως η μεθυλοκυτταρίνη και η καραγενάνη. Αυτά τα συστατικά δεν έχουν όρια πρόσληψης και επομένως μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, λόγω των αντικρουόμενων ερευνητικών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με αυτά και της αμφιλεγόμενης φύσης τους, ίσως είναι καλύτερο να τα περιορίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιπλέον, πολλές εναλλακτικές μορφές κρέατος παρασκευάζονται από σόγια, ένα συστατικό στο οποίο μερικοί μπορεί να είναι αλλεργικοί και επίσης περιέχουν γλουτένη, ένα άλλο κοινό αλλεργιογόνο.

υποκατάστατα
istockphoto.com

Θρεπτικά συστατικά κρέατος φυτικής προέλευσης έναντι ζωικού

Μια επιπλέον ανησυχία που πρέπει να λάβεις υπόψη σχετικά με τα υποκατάστατα κρέατος είναι η βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών τους. Ενώ αυτά τα προϊόντα περιέχουν πολλές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που βρίσκονται στο ζωικό κρέας, επειδή είναι φυτικής προέλευσης δεν απορροφώνται και δεν χρησιμοποιούνται στον οργανισμό με τον ίδιο ρυθμό. Για παράδειγμα, ενώ μπορεί να απορροφήσουμε το 25-30% του ζωικού σιδήρου που καταναλώνουμε, απορροφούμε μόνο το 1-10% του σιδήρου φυτικής προέλευσης. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ψευδάργυρο.

Αυτές οι plant-based εναλλακτικές λύσεις κρέατος παρέχουν μια πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών σε όσους προτιμούν να μην τρώνε κρέας. Ωστόσο, σε σύγκριση με το ζωικό κρέας, είναι μικρότερο το ποσοστό θρεπτικών συστατικών που απορροφάται και χρησιμοποιείται από τον οργανισμό. Υπάρχει όμως ένα πράγμα που έχουν τα κρέατα φυτικής προέλευσης που το ζωικό κρέας είναι χαμηλό: το νάτριο.

υποκατάστατα
istockphoto.com

Πρέπει να τρως υποκατάστατα κρέατος φυτικής προέλευσης;

Η διαθεσιμότητα εναλλακτικών κρεάτων είναι σημαντική για τους καταναλωτές, καθώς παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά σε εκείνους που μπορεί να έχουν πιο περιορισμένες επιλογές τροφίμων λόγω διατροφικών προτιμήσεων, όπως αυτοί που ακολουθούν μια vegan δίαιτα. Κάποιος, όμως, που είναι ανοιχτός στο να τρώει ζωικά προϊόντων μπορεί να είναι καλύτερο να επιμένει σε αυτά παρά να τα ανταλλάσσει με φυτικά υποκατάστατα.

Μια ολοκληρωμένη δίαιτα που περιέχει τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης και επικεντρώνεται επίσης σε ελάχιστα επεξεργασμένες επιλογές, μπορεί να παρέχει μια μεγάλη ποικιλία βασικών θρεπτικών συστατικών με ελάχιστα αμφισβητήσιμα συστατικά. Ενώ οι plant-based μορφές κρέατος μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν θα πρέπει να θεωρούνται ανώτερες από το ίδιο το κρέας, τουλάχιστον όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: