Προπόνηση εν μέσω καύσωνα: Μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη φυσική μας κατάσταση ή όχι;

Εάν έχεις προσπαθήσει να ασκηθείς στη ζέστη, πιθανότατα γνωρίζεις πόσο δύσκολο μπορεί να είναι. Μπορεί όμως η άσκηση στον ζεστό καιρό να βελτιώσει τη φυσική σου κατάσταση;

Elle 21 Ιουν. 22
Προπόνηση εν μέσω καύσωνα: Μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη φυσική μας κατάσταση ή όχι;

Όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς είναι να ασκηθούμε, ιδιαίτερα αν το γυμναστήριό μας δεν διαθέτει κλιματισμό ή αν είμαστε λάτρεις της υπαίθριας γυμναστικής. Άρα αυτό σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε εντελώς την άσκηση; Αυτό σίγουρα δεν χρειάζεται να συμβαίνει και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσαρμόσεις τη ρουτίνα προπόνησής σου όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη και στυλ προπόνησης που είναι αφιερωμένα στη δοκιμή των ορίων σου στη ζέστη, όπως η hot yoga ακόμη και το hot HIIT.

«Η άσκηση εν μέσω καύσωνα σημαίνει ότι στέλνεται περισσότερο αίμα στους μύες σου, οπότε μπορείς να συνεχίσεις να ασκήσαι και το σώμα σου θα στείλει επίσης περισσότερο αίμα στο δέρμα για να σε βοηθήσει να δροσιστείς», λέει η φυσιοθεραπεύτρια της Deep Heat, Sammy Margo. «Αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ των μυών και του δέρματος για αίμα σημαίνει ότι το αίμα δημιουργεί περισσότερο πλάσμα, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε σχέση με όταν ασκείσαι σε ψυχρότερες συνθήκες και μπορεί να βελτιώσει την περιεκτικότητα του αίματος σε οξυγόνο και να τονώσει την καρδιά», εξηγεί.

Η τακτική γυμναστική κατά τη διάρκεια του καύσωνα θα κάνει επίσης το σώμα σου πιο ικανό να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο στις έντονες συνεδρίες cardio στο μέλλον (ή εάν ο κλιματισμός χαλάσει ποτέ στο γυμναστήριό σου).

καύσωνα

Είναι ασφαλής η άσκηση με τόση ζέστη;

Επειδή το σώμα σου εργάζεται πολύ σκληρά όταν κάνει ζέστη, είναι πιθανό να επηρεαστεί η απόδοσή σου. Έτσι, παρόλο που μπορεί να ωφελήσει τη μακροπρόθεσμη φυσική σου κατάσταση, μην περιμένεις να φτάσεις την καλύτερη στιγμή σου ή ακόμα και να τρέξεις με την ίδια ταχύτητα ή να σηκώσεις με την ίδια ευκολία τους ίδιους αλτήρες με πριν.

Επιπλέον, η προπόνηση κατά τη διάρκεια ενός ακραίου καύσωνα μπορεί να μην είναι καλή ιδέα εάν είναι κάτι που δεν έχεις κάνει ποτέ ξανά ή αν δεν ασκείσαι τακτικά. «Όποιος δεν συνηθίζει να γυμνάζεται στη ζέστη θα πρέπει να λαμβάνει προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένου του σταδιακού εγκλιματισμού με πιο σύντομες, λιγότερο έντονες προπονήσεις», συμβουλεύει η Margo, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για την ασφάλειά σου να παραμείνεις ενυδατωμένη, καταναλώνοντας περισσότερα υγρά από το κανονικό όταν ασκείσαι σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Πώς να προσαρμόσεις τη ρουτίνα προπόνησης σου κατά τη διάρκεια της ζέστης

Δεν είναι καλή ιδέα να επιχειρήσεις μια ιδιαίτερα απαιτητική προπόνηση όταν ο καιρός είναι ζεστός. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να μειώσεις την ένταση του workout σου ή να τη χωρίσεις σε κομμάτια για να δώσεις στον εαυτό σου επιπλέον διαλείμματα, καθώς και να μειώσεις το συνολικό χρόνο που προπονείσαι.

καύσωνα

Θα δείς περισσότερα οφέλη από την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες, εάν είσαι σε θέση να εγκλιματίσεις σταδιακά το σώμα σου σε αυτές. Επομένως, είναι καλύτερο να εξασκηθείς στην προπόνησε σε θερμοκρασίες κοντά στους 20 °C, πριν ξεκινήσεις ένα μάθημα HIIT τη πιο ζεστή μέρα του χρόνου.

Επιπλέον, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι σχετικά με την άσκηση κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα για να είσαι ασφαλής. «Πρέπει να ενυδατώνεσαι συχνά και εάν ασκείσαι στον ήλιο, φόρεσε οπωσδήποτε αντηλιακή κρέμα», συμβουλεύει η Margo. «Απόφυγε να γυμνάζεσαι τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, στοχεύοντας σε πρωινές ή βραδινές προπονήσεις. Μάθε τα όριά σου και άκουσε το σώμα σου – εάν αισθάνεσαι εξαντλημένη, άρρωστη ή ζαλισμένη κάνε ένα διάλειμμα ή σταμάτησε την προπόνησή σου άμεσα», συμπληρώνει.

Photo: istockphoto.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: