Γίνε ο διαιτολόγος του εαυτού σου με 4 απλά βήματα

Κατάφερε να χάσεις και να διατηρήσεις το βάρος που επιθυμείς!

Elle 26 Μαΐ. 22
Γίνε ο διαιτολόγος του εαυτού σου με 4 απλά βήματα

Γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό ότι η απώλεια κιλών και η μόνιμη διατήρηση του επιθυμητού βάρους δεν μπορεί να γίνει με αυστηρές και στερητικές δίαιτες, καθώς το ζήτημα είναι λίγο πιο περίπλοκο από την απλή «αποχή από το φαγητό». Αν αυτήν τη φορά θέλεις να σπάσεις το φαύλο κύκλο δίαιτας-επαναπρόσληψης κιλών και να φροντίσεις το σώμα σου μια για πάντα, επιδιώκοντας ένα υγιές βάρος, θα πρέπει να ξεχάσεις τις δίαιτες που ήξερες και να ακολουθήσεις τη νέα 4 Step Diet.

Η 4 Step Diet δεν είναι κάτι απολύτως νέο στο χώρο του αδυνατίσματος, καθώς αποτυπώνει αυτό που οι περισσότερες μελέτες δείχνουν. Για να καταφέρεις να χάσεις κιλά, αλλά, κυρίως, για να διατηρήσεις την απώλειά τους, θα πρέπει να αλλάξεις εσύ η ίδια. Είναι γνωστό ότι 9 στους 10 που χάνουν τα κιλά τους, όχι μόνο τα ξαναπαίρνουν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, αλλά καταλήγουν να ζυγίζουν περισσότερα. Επομένως, σήμερα, το επιστημονικό ενδιαφέρον στον έλεγχο βάρους επικεντρώνεται στην επίτευξη της διατήρησης των απολεσθέντων κιλών. Φαίνεται, με άλλα λόγια, πως δεν έχει τόση σημασία ο τρόπος που θα οδηγήσει στην απώλεια του βάρους, αλλά η διατήρηση του αποτελέσματος. Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι οι αλλαγές που θεωρούνται ακρογωνιαίος λίθος στον έλεγχο βάρους θα πρέπει να ξεκινούν στη φάση της απώλειας. Όμως, τι είναι τελικά η 4 Step Diet;

Χάσε τα κιλά για πάντα

Εδώ και χρόνια, οι περισσότεροι επικεντρώνονται στην απώλεια βάρους, εξού και οι δεκάδες σχετικές δίαιτες που κυκλοφορούν. Ωστόσο, πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η διατήρηση της απώλειας είναι εξίσου σημαντική –αν όχι και περισσότερο– από την απώλεια αυτή καθαυτή. Φαντάσου ότι έχεις μια βάρκα και πηγαίνεις σε απόσταση 5 χλμ. για να ψαρέψεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο που γνωρίζεις ότι θα κάνεις μια καλή ψαριά. Η εφαρμογή του σκεπτικού «δεν με νοιάζει πώς θα διατηρηθούν, αρκεί να χαθούν» είναι σαν να βάζεις στη βάρκα βενζίνη για 5 χλμ. μόνο.

Να ξεκαθαρίσουμε, ωστόσο, από τώρα κάτι σημαντικό: βασική προϋπόθεση για την απώλεια βάρους είναι το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή, οι θερμίδες που τρώμε να είναι λιγότερες από τις θερμίδες που καίμε. Φυσικά, το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο είναι βασική προϋπόθεση απώλειας βάρους, αλλά όχι και η μοναδική. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, η οποία επηρεάζεται από δεκάδες καταστάσεις. Κάποιες από αυτές είναι η ηλικία, η κληρονομικότητα, διάφορες παθήσεις, όπως ο θυρεοειδής και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η φαρμακευτική αγωγή αλλά και ο τρόπος ζωής (άγχος, φυσική δραστηριότητα, ύπνος). Καταλαβαίνει κανείς αμέσως την πολυπλοκότητα που περικλείεται στην απώλεια αλλά και στη διατήρηση του επιθυμητού βάρους.

Η 4 Step Diet θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις, να συνειδητοποιήσεις και να αλλάξεις τις συνήθειες που έχεις και συντελούν στην αύξηση βάρους, με στόχο να απαλλαγείς από τα παραπανίσια κιλά μια για πάντα. Το να αδυνατίσεις είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις. Το δεύτερο και σημαντικότερο (η επιστροφή στη στεριά με τη βάρκα) αφορά την τροποποίηση λανθασμένων συμπεριφορών, ώστε η απώλεια των κιλών αυτών να είναι μόνιμη.

Η προσωπική σου δίαιτα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχει καθημερινός καταιγισμός από δίαιτες. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι γιατί καμιά δεν είναι αποτελεσματική. Αν υπήρχε τέτοια, θα τη διατυμπάνιζε όλο το μιντιακό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, το ερώτημα που προκύπτει από την πληθώρα των αδυνατιστικών αυτών μεθόδων είναι: «Γιατί είναι επιζήμιο να ακολουθήσω ένα τέτοιο πρόγραμμα για να χάσω κιλά, ακόμα κι αν τα ξαναπάρω μετά;»

Το κακό με αυτές τις δίαιτες είναι ότι επειδή γίνονται καθ’ υπερβολή, τα κιλά που χάνονται επαναπροσλαμβάνονται γρήγορα. Όταν, μάλιστα, αυτό το φαινόμενο (γνωστό ως «γιο-γιο») γίνεται αρκετές φορές, τότε το άτομο αρχίζει να χάνει την αυτοπεποίθησή του, ξεκινάει να πιστεύει ότι ποτέ δεν θα καταφέρει να χάσει τα παραπανίσια κιλά μια για πάντα και πολλές φορές σταματάει να φροντίζει το σώμα και τη διατροφή του, με αποτέλεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο διάφορων παθήσεων. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να κατηγορείς τον εαυτό σου που δεν τα κατάφερες, αλλά τις μη εξατομικευμένες δίαιτες που ακολούθησες.

Η απώλεια βάρους μοιάζει με το χτίσιμο ενός σπιτιού. Ανεξαρτήτως της ποιότητας των υλικών και του ποσού που θα δαπανηθεί, αν το σπίτι δεν έχει γερά θεμέλια, θα πέσει. Αντίστοιχα, ανεξάρτητα από το ποια δίαιτα θα ακολουθήσεις, θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι αν δεν υπάρχουν αυτοί οι 4 πυλώνες που αναφέρονται στη συνέχεια, το βάρος που θα καταφέρεις γρήγορα να χάσεις θα το πάρεις πίσω. Τα βήματα αυτά είναι η αυτοκαταγραφή, η στοχοθεσία, η οργάνωση και η κινητοποίηση.

Ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, μας βοηθάει να οργανώσουμε το δικό μας διατροφικό πλάνο στο νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί με το 7ΜΕΡΕΣ TV. Ένας πλήρης οδηγός με καθημερινό πρόγραμμα διατροφής, αναλυτικά μενού, θερμίδες, διατροφικά tips και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστείς για να γίνεις ΕΣΥ ο διαιτολόγος του εαυτού σου!

Αυτήν την εβδομάδα το βιβλίο «Αδύνατη για μια ζωή με 4 απλά βήματα» στα περίπτερα.

διαιτολόγος
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT