Η #1 δίαιτα για να χάσεις βάρος και να το διατηρήσεις

Κάνε την απώλεια βάρους σου να διαρκέσει!

Elle 03 Ιουν. 22
Η #1 δίαιτα για να χάσεις βάρος και να το διατηρήσεις

Όταν πρόκειται για δίαιτες που μπορεί να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά, υπάρχουν σίγουρα αρκετές επιλογές. Ωστόσο, όταν πρόκειται για αυτή που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους με διάρκεια, η δίαιτα κέτο είναι η καλύτερη, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Στη μελέτη αυτή που παρουσιάστηκε στο 8ο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο «New Frontiers in Scientific Research» από το PronoKal, μέσω του Medscape, οι ασθενείς ακολούθησαν μία κετογονική διατροφή, κατά την οποία κατανάλωναν μόλις 600 με 800 θερμίδες την ημέρα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και την απώλεια βάρους και τη διατήρηση αυτής της απώλειας βάρους.

Γιατί αυτή η δίαιτα χαμηλών θερμίδων ήταν τόσο αποτελεσματική; Η Ana Belén Crujeiras, κύρια ερευνήτρια του Health Research Institute of Santiago de Compostela-Galician Health Service Group of Epigenomics in Endocrinology and Nutrition και του Biomedical Research Networking Center for Obesity and Nutrition Physiopathology, εξήγησε ότι «για να επιτευχθεί αυτή η μεταβολική κατάσταση (κέτωση), ενεργοποιούνται οδοί που απαιτούν την καύση λιπών και αυτό προκαλεί απώλεια σωματικού βάρους. Η Crujeiras πρόσθεσε, «Η δουλειά μας έχει δείξει ότι η κετογονική δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων είναι αποτελεσματική για την ταχεία απώλεια βάρους και τη διατήρηση του χαμένου βάρους, καθώς και για τη μείωση της λιπώδους μάζας, κυρίως του σπλαχνικού λίπους».

θερμίδες

Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί έχουν διαφορετική άποψη. «Ομολογουμένως, όποιος υποβάλλεται σε δίαιτα 600 έως 800 θερμίδων θα χάσει βάρος ανεξάρτητα από το αν ακολουθεί μια δίαιτα κετο ή μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά», λέει η διαιτολόγος και personal trainer Kimberly Duffy, RDN, LD, CPT.

Η Duffy προσθέτει ότι το πρόβλημα έγκειται στη διατήρηση της απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα, λέγοντας ότι η δίαιτα κετο είναι μια δίαιτα που δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό και όταν ένα άτομο εγκαταλείψει τη δίαιτα, η ανάκτηση βάρους μπορεί να είναι αρκετά γρήγορη. Πέρα από αυτό, η Duffy σημειώνει ότι ο ακραίος περιορισμός και η ενοχή γύρω από τις επιλογές τροφίμων οδηγεί σε υπερφαγία και σε δυσλειτουργική σχέση με το φαγητό.

«Ως διαιτολόγος, δεν συνιστώ σε κανέναν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων», προσθέτει η Duffy, σημειώνοντας ότι προτιμά να διδάσκει τους πελάτες της να κάνουν «μικρές αλλαγές που μπορούν να γίνουν δια βίου συνήθειες».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: