Επαναλαμβανόμενα όνειρα: Tι μπορεί να σημαίνουν 8 από τα πιο κοινά;

Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα είναι ένας τρόπος του μυαλού μας να πας πει κάτι. Τι είναι αυτό;

Elle 18 Νοε. 22
Επαναλαμβανόμενα όνειρα: Tι μπορεί να σημαίνουν 8 από τα πιο κοινά;

Είστε στην ουρά για το ταμείο στο σούπερ μάρκετ μέχρι που συνειδητοποίτε ξαφνικά ότι είστε γυμνή. Πέφτετε στο κενό. Δίνετε ξανά εξετάσεις για κάποιο πτυχίο ή Πανελλήνιες. Να τρία όνειρά που σίγουρα βλέπετε κατά καιρούς ξανά και ξανά και ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνες. Με οποίον κι αν το έχεις συζητήσει έχει το ίδιο όνειρο ή κάποια παραλλαγή του. Η απάντηση όμως δεν βρίσκεται στον ονειροκρίτη. Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα είναι ένας τρόπος με τον οποίο το μυαλό μας χρησιμοποιεί τη δύναμη της επανάληψης για να τραβήξει την προσοχή μας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ψυχολόγοι λένε πως τα επαναλαμβανόμενα όνειρα είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά σημαντικά και πολύτιμα για την προσωπική μας ανάπτυξη, και δυνητικά ψυχολογικά θεραπευτικά δώρα από το υποσυνείδητό μας που δεν πρέπει να αγνοούμε. Τι όμως προσπαθεί να μας πει κάθε επαναλαμβανόμενο όνειρο; Η συγγραφέας του best seller “The A to Z Dream Dictionary”, Theresa Cheung, εξηγεί.  

  1. Πτώση

Η πτώση δεν είναι απλώς το πιο συνηθισμένο επαναλαμβανόμενο όνειρο- είναι αυτό που άνθρωποι αναφέρουν πιο συχνά. Η πτώση δεν είναι τίποτα περισσότερο από το μυαλό σας που προσπαθεί να σας πει να κάνετε μια παύση και να ανασυνταχθείτε καθώς το πιο πιθανό είναι ότι βρίσκεται σε μία περίοδο στρες που νιώθετε ότι δεν έχετε τον έλεγχο της ζωής ή αρκετή υποστήριξη. Όμως έχει σημασία και το συναίσθημα που νιώθεται κατά τη διάρκεια της πτώσης. Αν αισθάνεστε ικανοποιημένοι, τότε ίσως απλά πρέπει να εμπιστευτείτε περισσότερο τον εαυτό σας και να ακολουθήσετε τη ροή.

  1. Να είστε πίσω στο σχολείο

Αν στα όνειρά σας βρίσκεστε ξανά στην τάξη, αυτό έχει να κάνει με προκλήσεις στην καθημερινή σας ζωή, συνήθως κοινωνικές και άγχος για την απόδοση ή για το πού και πώς εντάσσεστε σε μια ιεραρχία ή στη δουλειά. Το μυαλό που ονειρεύεται θέλει να σας υπενθυμίσει ότι το να κάνετε λάθη -και να μαθαίνετε από αυτά καθώς προχωράτε- είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε. 

  1. Απροετοίμαστη στις εξετάσεις

Το να είσαι απροετοίμαστη για ένα διαγώνισμα είναι ένα όνειρο που συχνά αναφέρουν πολλοί άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις- οι άνθρωποι που θα περίμενες λιγότερο να είναι απροετοίμαστοι για οτιδήποτε. Είναι το μυαλό σας που ονειρεύεται, το οποίο εφιστά την προσοχή στις υψηλές προσδοκίες που έχετε από τον εαυτό σας και σας υπενθυμίζει ότι ενώ η τελειομανία είναι αξιοθαύμαστη, μερικές φορές το “αρκετά καλό” είναι αρκετά καλό. Δεδομένου ότι η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή για τους περισσότερους από τους ανθρώπους που έχουν αυτό το όνειρο, φωτίζει την υπευθυνότητα και την πεποίθηση ότι η προετοιμασία και η αυτοπειθαρχία είναι το κλειδί για την επιτυχία. Ωστόσο, το όνειρο μπορεί να σας υπενθυμίζει να μην πιέζετε τον εαυτό σας υπερβολικά και ότι το να είστε ευχαριστημένοι με αυτό που είστε ξεπερνά το να είστε ευχαριστημένοι με την “απόδοσή” σας.

  1. Θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου

Βλέποντας τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να ξυπνήσετε πανικόβλητοι και να ανησυχείτε ότι κάτι τρομερό πρόκειται να συμβεί σε κάποιον που σας ενδιαφέρει. Αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα όνειρα θανάτου δείχνουν απλώς ότι αλλάζει η δυναμική της σχέσης. Το όνειρο μπορεί επίσης να μην αναφέρεται σε μια σχέση με το άτομο που πεθαίνει στο όνειρο, αλλά στη σχέση που έχετε με τον εαυτό σας και στην πτυχή του εαυτού σας που αντιπροσωπεύει αυτό το άτομο. Για παράδειγμα, αν ονειρευτείτε ότι πεθαίνει η μητέρα σας, το όνειρο μπορεί να τονίζει ότι δεν φροντίζετε αρκετά τον εαυτό σας.

  1. Άπιστος σύντροφος

Αυτό το όνειρο, σίγουρα δεν σημαίνει ότι ο σύντροφός σας όντως σας απατάει. Αφορά εσάς και το πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι σημαίνει για εσάς η εξαπάτηση. Έχετε απογοητεύσει τον εαυτό σας με κάποιο τρόπο; Μήπως κόβετε δρόμο; Δεν αξιοποιείτε τις δυνατότητές σας σε κάποιον τομέα της ζωής σας; Ή μήπως αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας είναι απασχολημένος με τη δουλειά ή με κάποιο ενδιαφέρον και ότι η περιπέτεια, η διασκέδαση ή απλά ο ποιοτικός χρόνος μαζί λείπει από τη σχέση σας;

  1. Να σας κυνηγάνε

Τα τέρατα και οι απρόσωπες σκιές που μας καταδιώκουν στα όνειρά μας αντιπροσωπεύουν συνήθως εντάσεις στην ζωή σας και όχι ανθρώπους. Αυτά τα όνειρα είναι μια πολύ καλή ένδειξη των επιπέδων άγχους σας και του πόσο καλά το αντιμετωπίζετε. Αν μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να αντιμετωπίσετε την εσωτερική ένταση που σας οδηγεί και σας κάνει να αντιδράτε ή να φεύγετε από την αντιμετώπιση καταστάσεων στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων σας και να αρχίσετε να τα διαχειρίζεστε προς όφελός σας.

  1. Σας πέφτουν τα δόντια

Τα δόντια στα όνειρα αντιπροσωπεύουν την ανησυχία για την εμφάνιση και στη σημερινή κοινωνία, τα όνειρα “δόντια που πέφτουν” έχουν γίνει ακόμα πιο συνηθισμένα. Ανησυχείτε για το πώς φαίνεστε στους άλλους; Ή καθώς το να πέφτουν τα δόντια των μωρών είναι σημάδι της ενηλικίωσης, ίσως αυτό το όνειρο υποδηλώνει φόβο για τη γήρανση. Μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει το πόσο αληθινοί είστε στις αξίες σας και να αισθάνεστε ότι συμβιβάζεστε ή ότι πρέπει να συμμορφωθείτε με τους άλλους ή μια κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στο ποια είστε.

  1. Ξεχνάτε ατάκες στη σκηνή

Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας βλέπουν αυτό το όνειρο υποδηλώνοντας μια ασυμφωνία μεταξύ της δημόσιας προσωπικότητάς τους και της ιδιωτικής τους ταυτότητας. Ή ίσως σχετίζεται με μια πίεση που νιώθετε να αποδώσετε για τους άλλους με κάποιο τρόπο; Ή φοβάστε ότι οι άλλοι παρακολουθούν τη δουλειά σας ή αυτό που κάνετε; Όποιες κι αν είναι οι προσωπικές συνθήκες στην ζωή σας, αυτό το όνειρο έχει να κάνει με τα τρέχοντα επίπεδα άγχους σας που αυξάνονται από συναισθήματα άγχους για το αν οι άλλοι θα σας κρίνουν.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT