Τι σημαίνουν τα όνειρα που βλέπουμε για τη προσωπικότητά μας;

Μια έρευνα που δείχνει ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας συνδέονται με συγκεκριμένα όνειρα.

Elle 10 Νοε. 22
Τι σημαίνουν τα όνειρα που βλέπουμε για τη προσωπικότητά μας;

Cover photo:iStock

Τι μπορεί να αποκαλύπτουν τα όνειρα σου για την προσωπικότητά σου; Οι ερευνητές ασχολούνται με αυτό το ερώτημα εδώ και δεκαετίες και έχουν εξερευνήσει διάφορες συσχετίσεις μεταξύ του περιεχομένου των ονείρων και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Τι έχουν ανακαλύψει; Παρακάτω, ο ψυχολόγος Seth J. Gillihan, Ph.D., αποκαλύπτει μερικά από τα βασικά ευρήματά τους.

Υλισμός

Άτομα με έντονες υλιστικές τάσεις – που έχουν φθόνο και χαμηλή γενναιοδωρία – αναφέρουν ότι τα πιο σημαντικά όνειρα τους περιλαμβάνουν ανασφάλειες, όπως ο θάνατος ή η πτώση. Τα όνειρά τους χαρακτηρίζονται επίσης από οικογενειακές και ρομαντικές συγκρούσεις, καθώς και από φόβους που σχετίζονται με την αυτοεκτίμηση. Αντίθετα, όσοι σημείωσαν χαμηλή βαθμολογία στον υλισμό είχαν περισσότερες πιθανότητες να ονειρεύονται ότι ξεπερνούν τον κίνδυνο και βιώνουν μεγαλύτερη οικειότητα στις σχέσεις τους.

Εσωστρέφεια/Εξωστρέφεια

Εάν έχεις πολλά όνειρα τις περισσότερες νύχτες, πιθανότατα έχεις υψηλότερη εσωστρέφεια, που σημαίνει ότι έχεις την τάση να αισθάνεσαι εξαντλημένη από τις διάφορες κοινωνικές περιστάσεις. Από την άλλη πλευρά, οι εξωστρεφείς, που νιώθουν ενέργεια από την κοινωνικοποίηση, τείνουν να έχουν περισσότερα όνειρα με γυναικείους χαρακτήρες, καθώς και περισσότερα όνειρα που διαδραματίζονται τη νύχτα.

προσωπικότητά

Συναισθηματική Σταθερότητα/Νευρωτισμός

Εάν έχεις πολλά όνειρα που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, είναι πιο πιθανό να σημειώσεις υψηλή βαθμολογία στη συναισθηματική σταθερότητα, που σημαίνει ότι δεν έχεις την τάση να βιώνεις πολλά υπερβολικά αρνητικά συναισθήματα. Η συναισθηματική σταθερότητα συνδέεται επίσης σημαντικά με το πολυπόθητο όνειρο του να πετάς, ένα εύρημα που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της αίσθησης ελευθερίας και χαράς που χαρακτηρίζει αυτά τα όνειρα.

Αντίθετα, αν νιώθεις συχνά απογοήτευση ή σύγχυση στα όνειρά σου, είναι πιο πιθανό να βιώνεις στη ζωή σου πολλά δύσκολα συναισθήματα, ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που είναι γνωστό ως «νευρωτισμός», και πάλι μια σύνδεση που είναι εύκολα κατανοητή. Ο υψηλότερος νευρωτισμός συνδέεται επίσης με την εμφάνιση σεξουαλικών ονείρων που αφορούν πιο συχνά κάποιον άγνωστο παρά κάποιον οικείο.

Ανοιχτή σε εμπειρίες

Τα όνειρα στα οποία πετάς μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα του ότι είσαι ανοιχτή σε εμπειρίες. Ομοίως, όσοι καλωσορίζουν νέες εμπειρίες τείνουν να έχουν περισσότερους άγνωστους χαρακτήρες στα όνειρά τους, σαν να είναι ανοιχτή η πόρτα του μυαλού τους ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τερπνότητα

Οι άνθρωποι που έχουν πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες στα όνειρά τους τείνουν να είναι ευχάριστοι στην παρέα. Τα άτομα αυτά είναι επίσης πιο πιθανό να μην είναι ο κεντρικός χαρακτήρας στα όνειρά τους σαν να είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τα φώτα της δημοσιότητας.

όνειρα

Γιατί μοιράζεσαι τα όνειρά σου;

Πέρα από το περιεχόμενο των ίδιων των ονείρων μας, η προσωπικότητά μας μπορεί επίσης να επηρεάσει το γιατί επιλέγουμε να μοιραστούμε τα όνειρά μας με άλλους.

Συναισθηματική ανακούφιση: Το να λες τα όνειρά σου, ειδικά τα αρνητικά, για να νιώσεις καλύτερα είναι πιο συνηθισμένο μεταξύ εκείνων που έχουν υψηλή βαθμολογία στον νευρωτισμό.

Αυτοέκφραση: Τα εξωστρεφή άτομα είναι πιο πιθανό να μοιραστούν τα όνειρά τους για να εκφραστούν στους άλλους, καθώς και να διασκεδάσουν τους ανθρώπους. Αυτό το μοτίβο ισχύει ιδιαίτερα για τα θετικά όνειρα.

Ερμηνεία ονείρου: Εκείνοι που είναι πιο ανοιχτοί στην εμπειρία συχνά θέλουν να μάθουν τι σημαίνουν τα όνειρά τους και τι σκέφτεται το άτομο που τα λένε για αυτά.

Ωστόσο λάβε υπόψη ότι τα ευρήματα της έρευνας που περιγράφονται εδώ βασίζονται σε συσχετισμούς πολλών συμμετεχόντων στην έρευνα, επομένως ένα μόνο όνειρο μπορεί να λέει λίγα για εσένα. Αναζητήστε γενικά μοτίβα σε πολλά από τα όνειρα σου.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT