Το πιθανό είναι πως δεν θα σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό, όμως μία από τις βασικότερες αιτίες που εμφανίζουμε ακμή πλάτης, αυτή τη δυσάρεστη δερματική πάθηση που ταλαιπωρεί πολλές από εμάς και ενδεχομένως μας κάνει να νιώθουμε άβολα (αν και δεν θα έπρεπε) σχετίζεται με το λούσιμο. Κι όμως!
Φαίνεται πως όταν λουζόμαστε κάνουμε ένα κρίσιμο λάθος. Κρατάμε το κεφάλι μας ίσιο. Και τι κακό με αυτό, θα σκεφτείς. Η βρώμικη σαπουνάδα που τρέχει στην πλάτη σου όταν ξεβγάζεις τα μαλλιά σου μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει ακμή. Την επόμενη φορά που θα λουστείς λοιπόν, δοκίμασε να γύρεις το κεφάλι σου στο πλάι για να αποτρέψεις το νερό από το να τρέξει στην πλάτη σου.
Στην πλάτη ή τους ώμους το δέρμα είναι πιο παχύ και η πιθανότητα κλειστών πόρων μεγαλύτερη, έτσι με τη σαπουνάδα που φέρει όλους τους ρύπους που έχουν συσσωρευτεί στα μαλλιά μας μέχρι να λουστούμε καθώς και τα νεκρά κύτταρα δημιουργείται ένα ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει ένα συγκεκριμένο βακτήριο που ονομάζεται “προπιονιβακτήριο” της ακμής. Αυτό πυροδοτεί φλεγμονή στο δέρμα που οδηγεί σε θυμωμένα κόκκινα εξογκώματα και στίγματα γεμάτα πύον. Όταν ξανά λουστείς λοιπόν, δοκίμασε να γύρεις το κεφάλι σου στο πλάι για να αφήσεις το βρώμικο νερό να τρέξει κατευθείαν στην αποχέτευση, αποφεύγοντας την επαφή με το δέρμα σου.
Άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσεις την ακμή πλάτης είναι ένα shower gel ή μια ενυδατική κρέμα σώματος που περιέχει σαλικυλικό οξύ, γλυκολικό οξύ ή γαλακτικό οξύ και ένα απολεπιστικό scrub στο ντους δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για να αποτρέψεις την απόφραξη των πόρων σου.
Φυσικά και η διατροφή παίζει ρόλο. Η επίδραση των γαλακτοκομικών προϊόντων στην ακμή φαίνεται να συνδέεται με τις ορμόνες που περιέχονται στο γάλα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επίσης ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας. Το δέρμα επικοινωνεί με το περιβάλλον και η ισορροπία του αλλάζει. Τέλος, το στρες, μπορεί να πυροδοτήσει την ακμή.