Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού: Τα 5 βήματα μίας σωστής αυτοεξέτασης

O Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στις γυναίκες, μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς εάν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

Elle 20 Οκτ. 21
Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού: Τα 5 βήματα μίας σωστής αυτοεξέτασης

Ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο του μαστού αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στις γυναίκες και μπορεί να τις προσβάλει ακόμα και σε ηλικία 20 ετών. Ευτυχώς, εάν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, γι’αυτό απαιτείται τακτικός έλεγχος και αυτοεξέταση.

Μερικά κοινά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι ένα ανώδυνο εξόγκωμα στο στήθος ή στη μασχάλη, αλλαγή στο σχήμα του μαστού, ένα λακκάκι στο δέρμα του μαστού, μη φυσιολογική έκκριση της θηλής και ανάκληση ή εξέλκωση της. Η αυτοεξέταση είναι ο πιο απλός και ανέξοδος τρόπος για να εντοπίσεις τυχόν αλλαγές στο στήθος σου. Με αφορμή λοιπόν, τον Οκτώβριο, τον μήνα ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού θα βρεις παρακάτω τα 5 βήματα μίας σωστής ψηλάφησης.

Βήμα 1: Εξέτασε το στήθος σου στον καθρέφτη. Κράτησε τους ώμους ίσια με τα χέρια στους γοφούς. Εάν παρατηρήσεις οποιοδήποτε πρήξιμο, λακκάκι, πόνο, εξάνθημα, σκασίματα, ασυνήθιστο σχήμα και χρώμα, ανέφερε το αμέσως στο γιατρό σου.

Βήμα 2: Σήκωσε τα χέρια και αναζήτησε ασυνήθιστες αλλαγές όπως ευαισθησία, ερυθρότητα ή πόνο στο στήθος.

καρκίνο του μαστού

Βήμα 3: Πίεσε το στήθος και τη θηλή για να δεις εάν υπάρχει έκκριση.

Βήμα 4: Τώρα, ξάπλώσε και εξέτασε τα στήθη σου. Ψηλάφισε το αριστερό σου στήθος με το δεξί σου χέρι και αντίστροφα. Για την εξέταση του στήθους χρησιμοποίησε την παλάμη και τα μαξιλαράκια των δακτύλων και προχώρησε σταθερά σε κυκλική κίνηση (Μην πιάσεις τον ιστό του μαστού με τις άκρες των δακτύλων σου γιατί ο φυσιολογικός ιστός του μαστού θα γίνει αισθητός σαν εξόγκωμα). Θα πρέπει να καλύψεις ολόκληρο το στήθος ακριβώς από την κλείδα μέχρι την κορυφή του στομάχου. Επίσης, μην ξεχάσεις τη μασχάλη και τη σχισμή τους. Κινήσου στη θηλή σε κύκλους, χρησιμοποίησε ελαφριά πίεση ή μέση πίεση για τον ιστό στο μέσο του στήθους σου. Πρέπει να πιέσεις σταθερά τον βαθύ ιστό στο πίσω μέρος.

Βήμα 5: Τώρα, ήρθε η ώρα να εξετάσεις το στήθος ενώ στέκεσαι ή κάθεσαι. Αυτός μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να εντοπίσεις τυχόν αλλαγές. Έτσι, πάλι πρέπει να καλύψειος ολόκληρο το στήθος κάνοντας κυκλική κίνηση.

Αν εντοπίσεις κάποια αλλαγή ή κάτι που σε ανησυχεί απευθύνσου αμέσως στο γιατρό σου και αυτός θα σε καθοδηγήσει σωστά για το επόμενο βήμα. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα που συμβαίνει λόγω του καρκίνου του μαστού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: