Κορονοϊός: Ποιοι να κάνουμε το τεστ;

Ο ΕΟΔΥ έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για τη διενέργειά του. Η άλλη επιλογή είναι να γίνει ιδιωτικά και να το καλύψετε μόνοι σας.

Elle 20 Μαρ. 20
Κορονοϊός: Ποιοι να κάνουμε το τεστ;

«Να κάνετε τεστ, τεστ, τεστ». Με αυτή τη φράση ο Tendros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρακίνησε αυτές τις μέρες τις χώρες διεθνώς να δράσουν ώστε να αυξηθεί ο εντοπισμός των ύποπτων κρουσμάτων και να μειωθεί η εξάπλωση του ιού. «Δεν μπορείτε να σβήσετε μια φωτιά στα τυφλά» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και με διενέργεια τεστ, social distancing και καραντίνα. «Κάντε τα όλα» δήλωσε. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, 8 στους 10 ανθρώπους που είναι φορείς του Covid-19 έχουν ήπια συμπτώματα ή καθόλου ενδείξεις, γι’ αυτό και θεσμοθετήθηκε το μέτρο του social distancing. Ωστόσο, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, το τεστ διενεργείται αυστηρά σε όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, διαφορετικά κάποιος μπορεί να το βρει ιδιωτικά.

Μιλώντας για την Ελλάδα, οι άνθρωποι που υποβάλλονται στο τεστ στο δημόσιο σύστημα υγείας δωρεάν, πρέπει πρώτα να καλέσουν στο 1135, όπου ο ειδικός θα τους παραπέμψει ή όχι σε εργαστήριο εφόσον θεωρούνται ύποπτο κρούσμα. Το τεστ αυτό περιλαμβάνει λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος. Ποιος προηγείται να το κάνει;

Σε εργαστηριακό έλεγχο για λοίμωξη από νέο κορονοϊό Covid-19 υποβάλλονται:
Ασθενείς με Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται, νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια, προσωπικό υπηρεσιών υγείας που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, ηλικιωμένοι (> 70 έτη) ή άτομα με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

Ωστόσο, σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στους New York Times αναφέρεται σε τίτλο κάτι που έχει διατυπωθεί και από επιστήμονες: «Χρειάζεται να κάνεις τεστ για τον κορονοϊό; Αν είσαι πλούσιος και διάσημος ίσως βοηθήσει». Στο άρθρο τίθεται το ερώτημα πώς γίνεται ολόκληρες ομάδες του αμερικανικού μπάσκετ να κάνουν το τεστ τη στιγμή που άλλοι ασθενείς δεν έχουν γρήγορη πρόσβαση σε αυτό λόγω έλλειψης.

Το τεστ για τον Covid-19 στα ιδιωτικά εργαστήρια και ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα, που δεν είναι τόσο αυστηρά ως προς τα κριτήρια που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ μπορεί να ανέλθει έως 310 ευρώ (μαζί με την αμοιβή γιατρού και το τεστ για τη γρίπη).
Έχετε υπόψη σας ότι το αποτέλεσμα της εξέτασης αρχικά μπορεί να βγει αρνητικό. Χαρακτηριστικά, στη σελίδα του ΕΟΔΥ αναφέρεται: «Όταν ο εργαστηριακός έλεγχος για λοίμωξη από νέο κορονοϊό Covid-19 είναι αρνητικός σημαίνει ότι ο ιός αυτός δεν ανιχνεύεται στο δείγμα. Αυτό μπορεί να συμβεί στα αρχικά στάδια της νόσου. Στη συμπτωματική φάση και όσο η νόσος εξελίσσεται ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να θετικοποιηθεί. Σε περίπτωση ασθενή με συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από νέο κορονοϊό Covid-19, ο οποίος υποβλήθηκε σε εργαστηριακό έλεγχο και είναι αρνητικός, η νόσος αποδίδεται σε άλλο αίτιο και όχι σε Covid-19».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κυκλοφορήσουν και τεστ άλλων εταιρειών που ίσως κατεβάσουν το κόστος, ενώ ήδη συζητείται πιθανόν κάλυψή του από τον ΕΟΠΠΥ σε περίπτωση που κάποιος το κάνει σε ιδιωτικό νοσοκομείο, αλλά έπειτα από σύσταση του γιατρού του.

Μάθετε περισσότερα για τον κορονοϊό στο site του ΕΟΔΥ.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT