Ω-3: Σε τι µας ωφελούν;

Σύµφωνα µε επιστηµονικές έρευνες, τα Ω-3 δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή µας. Ανακαλύψτε γιατί.

Elle 28 Μαρ. 23
Ω-3: Σε τι µας ωφελούν;

Από την Φίλια Μητρομάρα 

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά Ω-3, αλλά η πλειονότητα των επιστημονικών ερευνών επικεντρώνεται σε τρία: στο Άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), στο Εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και στο Δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Αυτή η οµάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία τα συνθέτουµε ενδογενώς στο σώµα, αλλά τα βρίσκουµε και σε λιπαρά ψάρια, σε ξηρούς καρπούς (καρύδια), σε πράσινα λαχανικά (σπανάκι), αλλά και σε µορφή συµπληρώµατος, προστατεύουν από την άνοια, ρίχνουν τη χοληστερίνη, µειώνουν τα συµπτώµατα της αρθρίτιδας και συµβάλλουν στο αδυνάτισµα. Δείτε πώς αλλιώς µας ωφελούν, σύµφωνα µε τις τελευταίες µελέτες.

1. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Τα ωµέγα-3 είναι από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που προάγουν την εύρυθµη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος. Μελέτη του 2020 που πραγµατοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου του Southampton τα περιγράφει ως «µια ασφαλή, αποτελεσµατική και χαµηλού κόστους στρατηγική που συµβάλλει στην υποστήριξη της βέλτιστης λειτουργίας του ανοσοποιητικού».

2. Κάνουν καλό στο δέρµα

Διατηρούν τα επίπεδα της υγρασίας του, αποτρέπουν την υπερκερατινοποίηση των τριχοθυλακίων (τα µικρά κόκκινα εξογκώµατα στα χέρια), προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση της επιδερµίδας, καθώς και από τη βλάβη που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία.

3. Αυξάνουν το IQ των µαθητών

Αρκετές µελέτες έχουν ήδη δείξει ότι τα συµπτώµατα κατάθλιψης και άγχους σχετίζονται µε χαµηλά επίπεδα ωµέγα-3 και ότι αυτά δρουν θετικά στη διάθεση. Πρόσφατη ανασκόπηση µελετών που δηµοσιεύτηκε στο Nordic Journal of Psychiatry διαπίστωσε ότι τα συµπληρώµατα ιχθυελαίου (που περιέχουν ω-3) είναι µια καλή διατροφική παρέµβαση για την ενίσχυση της υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας, της προσοχής, της συγκέντρωσης και της λειτουργικής (εργασιακής) µνήµης στα παιδιά.

4. Διατηρούν υγιή την εγκεφαλική λειτουργία

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωµέγα-3, σύµφωνα µε ορισµένες µελέτες, µπορεί να µειώσει την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος εγκεφαλική ατροφία, κάτι που εξαρτάται από την ηλικία. Με το πέρασµα των χρόνων, ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου εµφανίζει µικρή συρρίκνωση, µε λιγότερη φαιά ουσία, ιδίως στις περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού που σχετίζονται µε την όσφρηση και τη µνήµη. Ανασκόπηση µελετών που έγινε το 2019 παρατήρησε ότι τα ωµέγα-3 µπορούν να αποτρέψουν την ήπια γνωστική έκπτωση και την άνοια που προκαλεί κάποιες φορές η ηλικία.

5. Δυναµώνουν τα οστά

Η τακτική κατανάλωσή τους µπορεί να ωφελήσει τα οστά και τις αρθρώσεις. Δηµοσιευµένη µελέτη στο National Library of Medicine το 2020 διαπίστωσε ότι τα συµπληρώµατα ωµέγα-3 διατηρούν τα οστά υγιή και γερά και βελτιώνουν την οστική πυκνότητα και δοµή. Επιπλέον, ενισχύουν τη δοµή και τη λειτουργία των αρθρώσεων.

6. Βελτιώνουν τον ύπνο

Τα χαµηλά επίπεδα ωµέγα-3 λιπαρών οξέων σχετίζονται µε προβλήµατα ύπνου στα παιδιά και αποφρακτική άπνοια ύπνου σε ενήλικες, ενώ συνδέονται µε χαµηλότερα επίπεδα της ορµόνης µελατονίνης, που συµβάλλει στον ποιοτικό ύπνο.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT