Αυτή είναι όλη η αλήθεια για τη γλουτένη

Η γλουτένη ανήκει σε σειρά φυτικών πρωτεϊνών και περιέχεται στα παρακάτω δημητριακά: σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, σιμιγδάλι (και στα προϊόντα που προκύπτουν από αυτά).

Elle 02 Μαρ. 21
Αυτή είναι όλη η αλήθεια για τη γλουτένη

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η γλουτένη, διασπάται στο λεπτό έντερο από ένα ένζυμο, μία πεπτιδάση. Εάν υπάρχει έλλειψη ή μειωμένη δραστικότητα του συγκεκριμένου ενζύμου, τότε η γλουτένη εναποτίθεται στα τοιχώματα του εντέρου, επιβαρύνοντας τις εντερικές λάχνες και μειώνοντας κατ’ επέκταση την απορρόφηση ποικίλων θρεπτικών συστατικών. Σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται συνήθως μείωση βάρους λόγω υποσιτισμού. Η κατάσταση αυτή είναι η λεγόμενη δυσανεξία στη γλουτένηή αλλιώς κοιλιοκάκη και κατατάσσεται στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Διάβασε περισσότερα για τη γλουτένη στο 4moms.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT