Follow us

Search

Αυτή είναι όλη η αλήθεια για τη γλουτένη

Η γλουτένη ανήκει σε σειρά φυτικών πρωτεϊνών και περιέχεται στα παρακάτω δημητριακά: σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, σιμιγδάλι (και στα προϊόντα που προκύπτουν από αυτά).

Αυτή είναι όλη η αλήθεια για τη γλουτένη

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η γλουτένη, διασπάται στο λεπτό έντερο από ένα ένζυμο, μία πεπτιδάση. Εάν υπάρχει έλλειψη ή μειωμένη δραστικότητα του συγκεκριμένου ενζύμου, τότε η γλουτένη εναποτίθεται στα τοιχώματα του εντέρου, επιβαρύνοντας τις εντερικές λάχνες και μειώνοντας κατ’ επέκταση την απορρόφηση ποικίλων θρεπτικών συστατικών. Σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται συνήθως μείωση βάρους λόγω υποσιτισμού. Η κατάσταση αυτή είναι η λεγόμενη δυσανεξία στη γλουτένηή αλλιώς κοιλιοκάκη και κατατάσσεται στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Διάβασε περισσότερα για τη γλουτένη στο 4moms.gr.

MORE FROM

FITNESS

BEST of INTERNET