Ποιος είναι ο χειρότερος υδατάνθρακας για το κοιλιακό λίπος;

Οι υδατάνθρακες δεν είναι όλοι κακοί, αλλά αυτόν τον συγκεκριμένο πρέπει να τον αποφεύγεις.

Elle 27 Ιουλ. 22
Ποιος είναι ο χειρότερος υδατάνθρακας για το κοιλιακό λίπος;

Οι υδατάνθρακες, όταν μετατρέπονται σε γλυκόζη του αίματος, είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανά μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου μας. Το να χαρακτηρίζεις τους υδατάνθρακες ως τον απόλυτο διατροφικό εχθρό, όπως πολλοί, είναι επιπόλαιο πέρα από λάθος. Δεν μπορείς να βάλεις όλους τους υδατάνθρακες στην ίδια κατηγορία με, ας πούμε, ένα Gummi Bear. Δεν χρειάζεται πτυχίο διατροφής για να καταλάβουμε ότι ένα αχλάδι είναι καλύτερο από ένα ζαχαρωτό.

Όταν πρόκειται να τοποθετήσουμε την ετικέτα «χειρότερος υδατάνθρακας», πρέπει να επιλέξουμε κάποιον που δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα. Αυτό δεν ήταν δύσκολο για τη διαιτολόγο και μέλος του ιατρικού συμβουλίου του Eatthis.com, Amy Shapiro, MS, RD. «Πρέπει να πω ότι αυτός ο τίτλος ανήκει στα αναψυκτικά και συγκεκριμένα στους υδατάνθρακες της ζάχαρης που περιέχουν. Αυτοί οι υδατάνθρακες καταναλώνονται γρήγορα, δεν σας χορταίνουν, αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα και δεν παρέχουν καμία θρεπτική αξία. Τέλος, πληρούν ή υπερβαίνουν εύκολα την ημερήσια σύστασή για πρόσθετη ζάχαρη, σε μία μόνο μερίδα 330ml», εξηγεί.

Το American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει ότι τα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, είναι πιθανόν βασικός παράγοντας της επιδημία του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρόσθετη ζάχαρη και του χαμηλού κορεσμού που προσφέρουν. Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, ένα από τα πιο κοινά συστατικά τους, έχει συνδεθεί συγκεκριμένα με αυξημένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

υδατάνθρακες

Δεν είναι μόνο η πρόσθετη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη στα αναψυκτικά που πρέπει να προσέχεις, αλλά τα πρόσθετα σάκχαρα από πηγές όπως η ζάχαρη από παντζάρια, η μελάσα και τα σιρόπια όπως αυτά που βάζουμε στις τηγανίτες και τον καφέ μας. «Η υπερβολική πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης, ειδικά όταν καταναλώνεται σε τακτική βάση αντί για άλλα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες και φλεγμονές», λέει η γιατρός Molly Hembree.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι γενικά ανθυγιεινοί στις περισσότερες περιπτώσεις.
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις ότι, ενώ τα ζαχαρούχα ποτά καταναλώνονται πιο γρήγορα από ό,τι, για παράδειγμα, ένα κρουασάν, μοιράζονται την ίδια ποσότητα γρήγορα απορροφήσιμων υδατανθράκων. «Η πρόκληση είναι ότι τα επεξεργασμένα σάκχαρα βρίσκονται σε τόσα πολλά σημεία στη διατροφή, από μπισκότα και αρτοσκευάσματα μέχρι καφέδες και φανταχτερά ποτά και, συχνά, ακόμη και σε διάφορα μαγειρεμένα πιάτα και σάλτσες», λέει η διαιτολόγος Amy Goodson, MS, RD.

Εάν, όμως, η διατροφή σου περιλαμβάνει κυρίως τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και υγιεινά λιπαρά τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3, και η ζάχαρη εμφανίζεται εδώ και εκεί, τείνει να έχει ελάχιστες επιπτώσεις στην υγεία σου, σύμφωνα με τους διαιτολόγους. Μια πολύ πιο έξυπνη προσέγγιση είναι να κατανοήσεις πού βρίσκονται τα πρόσθετα σάκχαρα και να περιορίσεις την κατανάλωση στο ελάχιστο, ώστε να μπορείς να απολαύσεις το επιδόρπιο ή τη λιχουδιά που θέλεις χωρίς ανησυχία ή ενοχές.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: