Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να μαγειρέψεις τα λαχανικά σου;

Οι διατροφολόγοι συμφωνούν και εμείς κρατάμε σημειώσεις!

Elle 20 Αυγ. 22
Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να μαγειρέψεις τα λαχανικά σου;

Όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος με υγιή τρόπο, είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθείς μια καλά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Τούτο λεχθέντος, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μαγειρέψεις τα λαχανικά που είναι πιο υγιεινοί από άλλους. Για να μάθουμε περισσότερα συμβουλευτήκαμε δύο ειδικούς σε θέματα υγείας, διατροφής και απώλειας βάρους, τον Josh Schlottman, CSCS, πιστοποιημένο personal trainer και διατροφολόγο, και τη Lisa Richards, εγγεγραμμένη διατροφολόγο και δημιουργό της The Candida Diet.

Ψητά λαχανικά

«Το ψήσιμο είναι ο πιο υγιεινός και ευκολότερος τρόπος για να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας», λέει ο Schlottman. «Έχω διαπιστώσει ως personal trainer, ότι όσο πιο εύκολη είναι η υγιεινή διατροφή, τόσο πιο πιθανό είναι να μείνει κάποιος πιστός σε αυτήν», εξηγεί. Ο Schlottman προσθέτει ότι όσο πιο δύσκολο και πιο περίπλοκο κάνεις το μαγείρεμα των λαχανικών σου, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να το διατηρήσεις με την πάροδο του χρόνου. «Μπορείτε να μαγειρέψετε μεγάλη ποσότητα λαχανικών και να τα έχετε γρήγορα έτοιμα για τα γεύματα και των επόμενων ημερών», συνεχίζει. Προσθέτει, επίσης, ότι είναι ιδανική λύση για τα λαχανικά που δεν είναι στην πιο φρέσκια, έτοιμα για σαλάτα κατάστασή τους.

«Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε τα λαχανικά στο ίδιο μέγεθος, ώστε να καταλήξουν να μαγειρεύονται με τον ίδιο ρυθμό», συμβουλεύει. Ο Schlottman προτείνει στη συνέχεια να τα πασπαλίσεις με λίγο λάδι αβοκάντο και να προσθέσεις λίγο αλάτι και πιπέρι. «Στη συνέχεια, απλώς μαγειρέψτε τα μέχρι να μπορέσετε να τρυπήσετε εύκολα τη σάρκα τους με ένα πιρούνι», συνιστά.

λαχανικά

Η Richards συμφωνεί και επισημαίνει ότι ο χειρότερος τρόπος να μαγειρευτούν τα λαχανικά και που οδηγεί σε απώλεια των θρεπτικών τους συστατικών είναι το τηγάνισμα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που είναι τόσο πολύ λιγότερο υγιεινό από άλλες πιθανές μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο. Μια από τις κύριες ανησυχίες της Richards, είναι η ποσότητα λίπους που εισάγεται σε μια τροφή με χαμηλά φυσικά λιπαρά εξ αρχής.

Αυτό το λίπος ισοδυναμεί με αύξηση θερμίδων, περίπου 9 ανά γραμμάριο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα υγιούς απώλειας βάρους. «Η υγεία της καρδιάς και η επικίνδυνη αύξηση βάρους αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για όσους λαμβάνουν υπερβολικό διατροφικό λίπος», καταλήγει η Richards. Ακόμα κι αν επιλέγονται υγιή λίπη, αυτά είναι συχνά υψηλά σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να είναι φλεγμονώδη και επιζήμια, εάν δεν ισορροπηθούν με ωμέγα-3 λιπαρά στη διατροφή.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: