Πώς να μην το παρακάνεις με το αλκοόλ στις γιορτές

Έχε στο μυαλό σου ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σχετικά με το αλκοόλ!

Elle 14 Απρ. 23
Πώς να μην το παρακάνεις με το αλκοόλ στις γιορτές

Από την Εβίτα Βλάχου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, πτυχιούχο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Οι γιορτές σχεδόν έφτασαν και το μυαλό όλων ήδη περιστρέφεται γύρω από οικογενειακά χριστουγεννιάτικα τραπέζια γεμάτα, γέλια, ξεγνοιασιά, γλυκά συναισθήματα, με ατέρμονες συζητήσεις μπροστά από μπόλικο φαγητό και, φυσικά, το απαραίτητο συνοδευτικό: το ποτό. Ποια είναι η συνιστώμενη δόση αλκοόλ για το σώμα και με ποιον τρόπο μπορείς να ξεγελάσεις την επιθυμία σου να πιεις ένα ποτό με την παρέα, φτιάχνοντας έξυπνες εναλλακτικές επιλογές με ελάχιστο αλκοόλ ή και χωρίς;

Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο της υγείας και του επιτρεπτού, συνιστάται η μέγιστη κατανάλωση δύο ποτών για τον άνδρα και ενός ποτού για τη γυναίκα ημερησίως.

Τώρα σίγουρα αναρωτιέσαι τι σημαίνει ένα ποτό. Ένα ποτό αντιστοιχεί σε 335 ml μπίρα, ή 150 ml κρασί, ή 45 ml οινοπνευματώδες ποτό, όπως ουίσκι, τζιν, βότκα, τα οποία αποδίδουν στον οργανισμό σου 100 με 150 θερμίδες. Ενδεικτικά, ένα Mai Ta i περιέχει 225 θερμίδες, ένα Mojito 150, ένα Aperol Spritz 170 και ένα Zombie 370 θερμίδες.

Τα πλεονεκτήματα του αλκοόλ

Ακολουθώντας πιστά την ανωτέρω σύσταση των ειδικών και τηρώντας τα όρια με ευλάβεια, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε οφέλη για την υγεία σου. Συγκεκριμένα, μειώνει τις πιθανότητες για έμφραγμα του μυοκαρδίου, αυξάνει την HDL ή “καλή” χοληστερόλη με επακόλουθη μείωση της LDL ή “κακής”, μειώνει τους παράγοντες στο αίμα που σχετίζονται με την πήξη του και έτσι οδηγεί σε μειωμένες πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων στα αγγεία και ίσως κάποιας μοιραίας απόφραξής τους.

Τα αρνητικά του αλκοόλ

Από την άλλη, υπερβαίνοντας την ανωτέρω οδηγία, προκύπτουν αρνητικές παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ενδεικτικά, κινδυνεύεις να εμφανίσεις κίρρωση του ήπατος, διαλείψεις μνήμης, μείωση της προσοχής, υπέρταση, γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καρκίνους του ανώτερου πεπτικού συστήματος, π.χ. οισοφάγου, παγκρεατίτιδα, νεφροπάθεια, μέχρι και διαβήτη.

Διάβασε τη συνέχεια στο Shape.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT