Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά; Μία ειδικός απαντά

Συμβουλές για να εκμεταλλευόμαστε σωστά την πρωτεΐνη από τη δρα Μαρία Αθ. Ψωμά.

Elle 07 Νοε. 22
Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά; Μία ειδικός απαντά

Από τη δρα Μαρία Αθ. Ψωμά, ιατρό-βιοπαθολόγο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI), Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης, μέλος της American Society for Nutrition, μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Διατροφογενετικής, ιδρυτικό μέλος της European Society of Lifestyle Medicine ESLM, Research and Evidence-based Prevention and Treatment of Chronic Diseases) (psoma.gr).

H πρωτεΐνη είναι το πιο σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση υγιούς σώματος. Είναι απαραίτητη για την ίδια τη ζωή: Τα κύτταρά μας, οι ορμόνες μας, το ανοσοποιητικό μας, ολόκληρος ο οργανισμός μας αποτελείται και επικοινωνεί με πρωτεΐνες. Η μυϊκή μας μάζα, το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τα μάτια, τα κύτταρα αλλά και τα ένζυμα που συμμετέχουν στις βιοχημικές αντιδράσεις είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνη. Το υγιές ανοσοποιητικό και ορμονικό σύστημα βασίζεται σε αυτήν. Οι δομικοί λίθοι της είναι τα αμινοξέα. Οι τροφές με πρωτεΐνη παρέχουν 20 αμινοξέα. Τα 11 παράγονται από τον οργανισμό. Τα υπόλοιπα 9 (βαλίνη, θρεονίνη, ισολευκίνη, ιστιδίνη, λυσίνη, λευκίνη, μεθειονίνη, τρυπτοφάνη, φαινυλαλανίνη), γνωστά ως απαραίτητα αμινοξέα, δεν μπορούν να συντεθούν από το ανθρώπινο σώμα και πρέπει να τα λάβουμε από τη διατροφή μας.

Ο ρόλος της πρωτεΐνης στη ρύθμιση του βάρους

Η πρωτεΐνη επιταχύνει τον μεταβολισμό, προκαλεί κορεσμό και ρυθμίζει τις ορμόνες που εμπλέκονται στη ρύθμιση του βάρους, μια διαδικασία που γίνεται κυρίως από τον υποθάλαμο, ένα τμήμα του εγκεφάλου. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών που συμβάλλουν στην αίσθηση του κορεσμού, όπως GLP-1, το πεπτίδιο ΥΥ και η χολοκυστοκινίνη, ενώ μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης.

Επίσης, η πρωτεΐνη παίζει μεγάλο ρόλο στο φαινόμενο της θερμογένεσης, δηλαδή στο πόσες θερμίδες καταναλώνονται κατά την πέψη της τροφής. Η πρωτεΐνη προκαλεί τη μεγαλύτερη δαπάνη σε θερμίδες (20-30%) σε σχέση με τους υδατάνθρακες (5-10%) και το λίπος (0-3%). Αυτό σημαίνει ότι, όταν καταναλώνουμε 100 θερμίδες από πρωτεΐνη, οι 30 δαπανώνται στην πέψη της και μόνο 70 απορροφώνται από τον οργανισμό. Σε έρευνες με κατανάλωση αυξημένης πρωτεΐνης φαίνεται να αυξάνεται ο μεταβολισμός και να δαπανώνται 80-100 θερμίδες την ημέρα παραπάνω.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Shape.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT