Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: Τι ακριβώς είναι και πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη και την υγεία μας;

Η Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Αντωνία Λαζαράκη, μιλά για μια από τις πιο συχνές παθήσεις στην εγκυμοσύνη, τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Elle 16 Μαρ. 22
Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: Τι ακριβώς είναι και πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη και την υγεία μας;

Τα γλυκά αποτελούν ίσως έναν από τους μεγαλύτερους πειρασμούς, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, για μια γυναίκα που διανύει τους μήνες της κύησης είναι απαγορευτικά γιατί πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς ζάχαρη, λίπη και δίχως πολλούς υδατάνθρακες (γιατί ό,τι έχει αλεύρι, στο σώμα μας μετατρέπεται σε ζάχαρη).

Ακόμα και αν φαντάζει αδύνατον να μπούμε σε πρόγραμμα, με τη βοήθεια του γιατρού μας ή του διαιτολόγου μας μπορούμε να οργανώσουμε ένα υγιεινό διαιτολόγιο. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν βέβαια και τα οικεία μας πρόσωπα- σύντροφος, συγγενείς, φίλοι-. Πρέπει να είναι υποστηρικτικοί και να μας βοηθήσουν να μείνουμε πιστές στο διαιτολόγιό μας.

Εσύ γνωρίζεις τι είναι ο διαβήτης της κύησης;

Η εγκυμοσύνη προκαλεί αστάθεια στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, αντίσταση στην ινσουλίνη και τάση για υπογλυκαιμία αν μείνουμε πολλή ώρα νηστικές. O διαβήτης της κύησης είναι μια πάθηση που συνήθως ανακαλύπτουμε με την καμπύλη σακχάρου μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας.

Εμφανίζεται συχνότερα στις παχύσαρκες γυναίκες, μετά την ηλικία των 30 ετών, όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με διαβήτη, όταν συνυπάρχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αν έχει προηγηθεί γέννηση παιδιού πάνω από 4 κιλά ή νεκρού εμβρύου ή αν σε προηγούμενη εγκυμοσύνη είχε εμφανιστεί ξανά υπέρταση κύησης.

διαβήτης

Τι πρέπει να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε τον διαβήτη κύησης

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν χορηγούνται χάπια για το σάκχαρο καθώς δεν το ρυθμίζουν επαρκώς αλλά, υπάρχουν και σοβαρές πιθανότητες να προκαλέσουν τερατογένεση. Ο διαβήτης κύησης κάποιες φορές αντιμετωπίζεται με αυστηρή δίαιτα, τακτικά γεύματα και σωματική άσκηση. Ωστόσο, συχνά υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάζεται να χορηγηθεί ινσουλίνη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παρακολουθούμε καθημερινά το σάκχαρό μας, σύμφωνα με τις οδηγίες του διαβητολόγου μας. Για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, του τοκετού και την υγεία της γυναίκας, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται ρυθμισμένο το σάκχαρο.

διαβήτης

Διαβήτης κύησης: Τα προβλήματα που δημιουργεί στην υγεία μας

Ο διαβήτης της κύησης μπορεί να προκαλέσει αποβολή, ανωμαλίες στο έμβρυο, υδράμνιο (παθολογική αύξηση του αμνιακού υγρού), πρόωρο τοκετό, μακροσωμία-παχουλό μωρό, δύσκολη γέννα με πιθανό τραυματισμό σε μητέρα και έμβρυο- συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγεται τοκετός με καισαρική τομή-,υπέρταση και προεκλαμψία στη μητέρα και αιφνίδιο θάνατο του βρέφους λίγες μέρες πριν τη γέννηση του. Επιπλέον το νεογνό μπορεί να παρουσιάσει υπογλυκαιμία, ίκτερο, αναπνευστική δυσχέρεια και αργότερα παχυσαρκία και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Συνήθως μετά τον τοκετό ο μεταβολισμός του σακχάρου ομαλοποιείται. Μάλιστα, σε ένα ποσοστό που μπορεί να φτάσει στο 50%, υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθεί διαβήτης σε μεγαλύτερη ηλικία στη γυναίκα, γι ‘αυτό καλό είναι να το παρακολουθεί συχνά.

Συστήνω στις μέλλουσες μανούλες να ξεκινούν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή νωρίς , πριν την εγκυμοσύνη, ώστε να έχουν προετοιμάσει το σώμα τους για τις αυξημένες ανάγκες της κυήσεως.

διαβήτης

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Αντωνία Λαζαράκη.

Info

Website: lazaraki.gr
Ιατρείο: Ηρώδου Αττικού 7 – Κηφισιά 14561, Δ Κτίριο, 2ος Όροφος.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT