7 συμβουλές για ασφαλή οδήγηση σε αντίξοες καιρικές συνθήκες

Το να οδηγείς με δυνατή βροχή είναι επικίνδυνο, ακόμη κι αν δεν το πιστεύεις!

Elle 18 Οκτ. 21
7 συμβουλές για ασφαλή οδήγηση σε αντίξοες καιρικές συνθήκες

H βροχή έρχεται με τις δικές της προκλήσεις στην οδήγηση. Αυτό που προκαλεί είναι η μειωμένη ορατότητα και η απώλεια πρόσφυσης. Μάλιστα το 74% όλων των τροχαίων που σχετίζονται με τον κακό καιρό συμβαίνουν σε βρεγμένο οδόστρωμα. Τι συμβαίνει όταν βρέχει;

  • Ο συντελεστής τριβής της ασφάλτου μειώνεται δραματικά και η ολισθηρότητα αυξάνεται.
  • Τα ελαστικά δεν ζεσταίνονται, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την πρόσφυση.
  • Τα βαμμένα τμήματα του οδοστρώματος (διαχωριστικές λωρίδες και διαβάσεις) αποκτούν ακόμα μικρότερη πρόσφυση.
  • Η ορατότητα μειώνεται (θολώνουν τα κρύσταλλα των αυτοκινήτων και φορτηγών καθώς και οι ζελατίνες των μοτοσικλετιστών).
  • Τα σήματα και οι φωτεινοί σηματοδότες γίνονται δυσδιάκριτα για όλους.
  • Οι λακκούβες είναι γεμάτες νερό, γίνονται δυσδιάκριτες και δεν εντοπίζεται εύκολα το βάθος τους.
  • Οι σχάρες των υπονόμων φράζουν από σκουπίδια που παρασύρονται στο δρόμο, και τα νερά πλημμυρίζουν το δρόμο και ειδικά τις υπόγειες διαβάσεις.

Είτε είσαι έμπειρος οδηγός είτε καινούργιος, ακολούθησε τις συμβουλές για ασφαλή οδήγηση όταν βρέχει πολύ ή το οδόστρωμα είναι ήδη βρεγμένο.

1. Πήγαινε αργά

Όταν βρέχει είναι καλύτερα να αργήσεις να φτάσεις στον προορισμό σου. Πολλοί άνθρωποι σοκάρονται όταν μαθαίνουν ότι ένα απλό ψιλόβροχο – φαινομενικά ακίνδυνο – αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος κατά 27%. Ένας καλός κανόνας που πρέπει να ακολουθείς είναι να μειώσεις την ταχύτητά σου κατά τουλάχιστον το ένα τρίτο ενώ οδηγείς σε βρεγμένο οδόστρωμα.

2. Διπλασίασε την απόσταση

Το να αφήνεις μια κατάλληλη απόσταση από το μπροστινό όχημα είναι κάτι που καλούνται όλοι οι οδηγοί να κάνουν σε ΟΛΕΣ τις καιρικές συνθήκες. Η μέση απόσταση από ένα αυτοκίνητο είναι τρία δευτερόλεπτα. Ωστόσο, η αύξηση αυτής της απόστασης για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και της βροχής είναι έξι δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι αφήνεις διπλάσια απόσταση από το προπορεύομενο αμάξι από ότι θα έκανες μια ηλιόλουστη μέρα.

Διάβασε τις υπόλοιπες συμβουλές στο bestofyou.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: