Text Neck: H νέα πάθηση της εποχής έχει να κάνει με τον αυχένα σας

Για όλα φταίει το κινητό σου. Πώς μπορείς να αποφύγεις το αυχενικό σύνδρομο του κινητού.

Elle 29 Σεπ. 21
Text Neck: H νέα πάθηση της εποχής έχει να κάνει με τον αυχένα σας

Το αυχενικό σύνδρομο του κινητού είναι το νέο αυτό φαινόμενο που προκαλείται από την παρατεταμένη χρήση των κινητών και των tablets που τραβούν το βλέμμα μας προς τα κάτω.

Τα συμπτώματα του text neck

Η χρήση του αυχένα σε πρόσθια κάμψη για παρατεταμένη χρονική διάρκεια δεν προκαλεί μόνο αυχεναλγία. Μπορεί να ευθύνεται για πονοκέφαλο, ζάλη, κεφαλαλγία και αιμωδίες (μουδιάσματα) στα άνω άκρα.

Ποιοι πλήττονται περισσότερο από το text neck

Όλο και περισσότεροι ασθενείς και ιδιαίτερα παιδιά και μαθητές (ειδικά μετά την χρήση τηλε-εκπαιδευσης λόγω της περιόδου του κορονοιού) υποφέρουν από σοβαρούς πόνους στην κορυφή της πλάτη τους, που προκαλείται από οξεία μυϊκή καταπόνηση των αυχενικών μυών και των εκτεινόντων της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και των ωμωπλατών. Ο πόνος αυτός επιδεινώνεται με τις επιπλέον ώρες που «ξοδεύουν» στα κινητά τηλέφωνα και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Φυσικά αυτή η στάση, με τον αυχένα σε κάμψη και το βλέμμα προς τα κάτω, δεν συμβαίνει μόνο όταν κανείς στέλνει γραπτά μηνύματα στο κινητό «text neck», συνέβαινε ανέκαθεν και όταν κοιτάζαμε προς τα κάτω για να διαβάσουμε ένα βιβλίο για παράδειγμα, όμως στη σύγχρονη εποχή έχουν πολλαπλασιασθεί οι ώρες αυτής της κακής στάσης με την χρήση κινητού, υπολογιστή, tablet κλπ.

Το πρόβλημα με την αποστολή μηνυμάτων (texts) είναι ότι προστίθεται μια ακόμη δραστηριότητα, αυτή της πληκτρολόγησης, και επιπλέον τείνουμε να το κάνουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ίσως σε ενδιαφέρει κι αυτό: Επιτρέπεται η άσκηση αν έχει κήλη στη μέση;

Ο κίνδυνος του text next για τα μικρά παιδιά

Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ορθοπεδικούς είναι ότι τα πολύ νέα παιδιά που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη (ηλικίας πλέον από 2-4 ετών) εθίζονται στην υπέρχρηση των ηλεκτρονικών συσκευών και μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στη σπονδυλική τους στήλη. Το ανθρώπινο κεφάλι ζυγίζει από 4-5 κιλά όταν βρίσκεται σε όρθια θέση. Όταν το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός το βάρος σχεδόν διπλασιάζεται ενώ όσο αυξάνουμε την κλίση του κεφαλιού τόσο περισσότερο αυξάνεται και το βάρος του.

Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα όταν στέλνουμε ένα μόνο μήνυμα, αλλά όταν περνάμε παραπάνω από 2-3 ώρες τη μέρα πάνω από το κινητό κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα.

Διάβασε τους τρόπους πρόληψης στο bestofyou.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT