Βάλτε πρωτεΐνες στο πρωινό και χάστε κιλά

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μια ομελέτα με μπέικον αποτελεί καλύτερη επιλογή για να ξεκινάμε την ημέρα μας από ό,τι ένα μπολ με δημητριακά.

Elle 02 Απρ. 13
Βάλτε πρωτεΐνες στο πρωινό και χάστε κιλά

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως είναι πολύ σημαντικό -για την υγεία αλλά και για τη σιλουέτα μας- να μην παραλείπουμε ποτέ το πρώτο γεύμα της ημέρας. Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι προσφέρουν μια επιπλέον χρήσιμη πληροφορία συνιστώντας μας να καταναλώνουμε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, αν θέλουμε να δούμε το δείκτη της ζυγαριάς να υποχωρεί νικημένος. 

Πώς κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα; Οι επιστήμονες χώρισαν σε δύο ομάδες υπέρβαρες γυναίκες ηλικίας 18-20. Οι εθελόντριες της πρώτης ξεκινούσαν την ημέρα τους τρώγοντας αυγά και άπαχο κρέας, ενώ οι υπόλοιπες κλασικά δημητριακά. Τα δύο μενού είχαν τις ίδιες θερμίδες (για την ακρίβεια 350), φυτικές ίνες, ζάχαρη και λίπη. Ωστόσο διέφεραν ως προς την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, με το πρώτο να υπερτερεί κατά πολύ. 

Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, ανά τακτά διαστήματα μέσα στην ημέρα έδιναν αίμα, ενώ δύο φορές -πριν και μετά το γεύμα- υποβάλλονταν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία. Η τελευταία πραγματοποιούνταν με στόχο να καταγραφούν τα μηνύματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την επιθυμία για φαγητό, αλλά και το αίσθημα της επιβράβευσης που σχετίζεται με αυτό. 
 
Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά: Όσες είχαν επιλέξει πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες είχαν μικρότερη ροπή προς το τσιμπολόγημα ή την κατανάλωση παχυντικών τροφών και εντονότερο το αίσθημα του κορεσμού. Κάτι αντίστοιχο δεν συνέβη με αυτές που έτρωγαν δημητριακά. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τροφές όπως τα αυγά και το άπαχο κρέας αποτελούν μιας πρώτης τάξης επιλογή για να ξεκινάμε την ημέρα μας, αφού καθορίζουν τη διατροφική μας συμπεριφορά ολόκληρο το εικοσιτετράωρο: μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτες για ώρες, ενώ περιορίζουν σημαντικά την επιθυμία μας για γλυκά και προϊόντα με πολλά λιπαρά το απόγευμα. 
 
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης δρ Χέδερ Λάιντι, οι εθελόντριες της πρώτης ομάδας έτρωγαν ομελέτα και μπουρίτο ή βάφλα μήλου και ένα μοσχαρίσιο λουκάνικο. Στο σύνολό τους έχασαν περισσότερα κιλά από τις υπόλοιπες, χωρίς μάλιστα να νιώσουν ότι στερούνται. Ωστόσο, η ειδικός προτείνει ως καλύτερη εναλλακτική ένα γιαούρτι με μια φέτα ψωμί και τυρί κρέμα ή δύο βραστά αυγά με φρυγανιά και τυρί.
Όσο για εκείνες από εμάς που δεν συνηθίζουν να παίρνουν πρωινό, η δρ Λάιντι υποστηρίζει ότι χρειάζονται μόνο τρεις μέρες ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός και να το αποζητάει στη συνέχεια. 
 
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT