Billy Porter: Ο ηθοποιός του Pose αποκάλυψε πως ζει με τη νόσο του AIDS τα τελευταία 14 χρόνια

O Αμερικανός στάρ του Hollywood αποκάλυψε πως ζούσε μια ζωή γεμάτη ντροπή σιωπηλά ως τώρα. Ο Billy Porter αποκάλυψε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του πως είναι φορέας του AIDS και η διάγνωσή του έγινε πριν 14 χρόνια.

Σοφία Δρούγκα 21 Μαΐ. 21
Billy Porter: Ο ηθοποιός του Pose αποκάλυψε πως ζει με τη νόσο του AIDS τα τελευταία 14 χρόνια
Cover photo credit: The Hollywood reporter via @thebillyporter

Απο τη διάγνωσή του το 2007 ο Billy Porter επέλεξε να μείνει σιωπηλός για τα τελευταία 14 χρόνια σχετικά με την ασθένεια του AIDS που τον συνοδεύει στη ζωή του. Αλλά στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Hollywood Reporter αποκάλυψε πως «Δεν υπάρχει πια στίγμα. Ας τελειώνουμε μ’αυτό. ‘Ηρθε η ώρα!»

Ο Billy Porter έγινε διάσημος στο Broadway, όταν κέρδισε βραβείο Tony για τον ρόλο του στο musical Kinky Boots το 2013. Έπειτα η επιτυχίες του συνεχίστηκαν, όταν κέρδισε ένα Emmy award το 2019 διαδραματίζοντας τον Pray Tell στην σειρά του Ryan Murphy που έχει κερδίσει μεγάλη αναγνώριση τα τελευταία 2 χρόνια, το Pose. Τέλος ήταν υποψήφιος για 2 Χρυσές Σφαίρες Καλύτερου ηθοποιού σε δράμα 2 συνεχόμενες χρονιές (2019-2020).

billy porter

Photo Credit: The Hollywood reporter via @thebillyporter

«Ανήκω στη γενιά που θα πρεπε να ξέρει καλύτερα απ’αυτό, αλλά παρόλα αυτά μου συνέβη» είπε σχετικά με τη μόλυνσή του απο τον ιό HIV. «Η ντροπή εκείνης της εποχής συνδυάστηκε με την ντροπή που είχε ήδη [συσσωρευτεί] στη ζωή μου και με έκανε να σιγήσω. Έχω ζήσει με αυτήν την ντροπή σιωπηλά για 14 χρόνια. Το να έχεις HIV, από όπου προέρχομαι, μεγαλωμένος στην Πεντηκοστιανή εκκλησία με μια πολύ θρησκευτική οικογένεια, θεωρείται η τιμωρία του Θεού.»

Είπε επίσης πως ενημέρωσε όλους όσους χρειαζόταν να το γνωρίζουν λέγοντάς χαρακτηριστικά πως: «Προσπαθούσα να έχω μια ζωή και μια καριέρα στο χώρο και δεν ήμουν σίγουρος πως θα μπορούσα, αν το ήξεραν οι λάθος άνθρωποι» Για το ρατσιμό σχετικά με το θέμα της νόσου ανέφερε πως: «Θα ήταν απλώς ένας ακόμη τρόπος για τους ανθρώπους να κάνουν διακρίσεις εναντίον μου σε ένα επάγγελμα που είναι ήδη γεμάτο απο αυτές. Γι ‘αυτό προσπάθησα να το σκέφτομαι όσο το δυνατόν λιγότερο. Προσπάθησα να το αποκλείσω.»

https://www.instagram.com/p/CPEbGGlLlbb/

“Η ντροπή είναι καταστροφική”

Είπε ότι το δημοσιοποίησε τώρα επειδή «ήρθε η ώρα να μεγαλώσουμε και να προχωρήσουμε γιατί η ντροπή είναι καταστροφική – και αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να καταστρέψει τα πάντα στο δρόμο της» Δεν το μοιράστηκε καν με τη μητέρα του μέχρι πριν λίγο καιρό. «Ήμουν ντροπιασμένος. Ήμουν το στατιστικό στοιχείο που όλοι έλεγαν πως θα είμαι. Γιαυτό είπα στον εαυτό μου πως δε θα το μοιραστώ ποτέ με τη μητέρα μου.»

«Πρώτα θα έφευγε απο τη ζωή και μετά θα το έλεγα. Και για να είμαι ειλικρινής, αυτό περιμένα. Απο τότε που μπήκε σε οίκο ευγηρίας σκεφτόμουν πως θα γράψω το βιβλίο μου και θα κάνω την αποκάλυψη και εκείνη δε θα είναι εδώ για να νιώσει την ντροπή να έχει ένα παιδί θετικό στον HIV. Αυτό έγινε πριν πέντε χρόνια και σήμερα, η μητέρα μου είναι ακόμη εδώ.»

“Νιώθω την καρδιά μου να απελευθερώνεται”

Ο Billy Porter και η αδερφή του σχεδίαζαν να επισκεφθούν τη μητέρα τους και να της το ανακοινώσουν απο κοντά, αλλά αποφάσισε τελευταία στιγμή να το κάνει μέσω τηλεφώνου την τελευταία ημέρα των γυρισμάτων του Pose. «Ούτε δύο λεπτά δεν είχαμε μιλήσει και μου είπε “Τι συμβαίνει;” Απάντησα κοφτά “Τίποτα”

Έπειτα με παρακάλεσε να της πως και η αντίδραση της ήταν η εξής: “Το κουβαλάς αυτό μέσα σου εδώ και 14 χρόνια; Μην το ξανακάνεις ποτέ αυτό, Είμαι η μητέρα σου και σε αγαπώ ανεξάρτητα απο το οτιδήποτε. Και ξέρω πως δεν ήξερα παλαιότερα πως να το κάνω, αλλά έχουν περάσει δεκαετίες απο τότε” » Ολοκληρώνοντας ο Billy Porter είπε πως αυτή είναι η δική του ντροπή. Το χρόνιο τράυμα κάνει έναν άνθρωπο ανήσυχο. Αλλα η αλήθεια σε απελευθερώνει. Νιώθω την καρδιά μου να απελευθερώνεται”

Οι σύγχρονες θεραπείες φροντίζουν ώστε οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή με τον ιό HIV. Αυτό σημαίνει να είσαι θετικός στον HIV σήμερα» είπε ο Porter. «Θα πεθάνω από κάτι άλλο πριν πεθάνω από αυτό. Τα επίπεδα των κυττάρων μου είναι διπλάσια μέσω της αγωγής μου.»

https://www.instagram.com/p/CPFUm6uF8T9/

Παρατηρώντας τη δυσκολία που έχουν, όχι μόνο οι celebrities αλλά και οι απλοί άνθρωποι να αποδεχθούν, ή να μοιραστούν ένα θέμα υγείας ή ακόμη και την σεξουαλική τους ταυτότητα, αντιλαμβανόμαστε πως αν και προοδεύουμε, ο φόβος της διάκρισης και του ρατσισμού είναι πάντα εκεί.

Η απελευθέρωση θα έρθει όταν συλλογικά αγκαλιάσουμε τους εαυτούς μας όπως κι αν είναι, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, σεξουαλικότητας και κυρίως χωρίς την άγνοια που πηγάζει απο την αμάθεια. Οι άνθρωποι που είναι φορείς του HIV σήμερα μπορούν να ζήσουν μια κανονική ζωή, όπως άλλωστε δικαιούνται. Μακριά απο προκαταλήψεις και στερεότυπα. Μακριά απο την κρίση του κόσμου.

“Truth shall set you free” είπε ο Billy Porter και εμείς δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε πως η αλήθεια σου υπερνικά κάθε στερεότυπο. Αρκεί να μη φοβηθείς ποτέ να την πείς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT