24 βιβλία για τις πρώτες λιακάδες της άνοιξης

Ξεχωρίσαμε μερικά πολύ δυνατά βιβλία από την πρόσφατη εκδοτική σοδειά για να μας κρατήσουν συντροφιά στις πρώτες ημέρες αυτής της άνοιξης.

Elle 25 Μαρ. 22
24 βιβλία για τις πρώτες λιακάδες της άνοιξης

 

Γείρε Πέσε Σήκω του Jon McGregor (εκδ. Άγρα)
Ο υπέροχος Jon McGregor επιστρέφει με ένα ακόμη υπνωτιστικό, τρυφερό μυθιστόρημα που στον πυρήνα του χτυπάει δυνατά το βαθιά ουμανιστικό κουράγιο που έχουμε ανάγκη οι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο κάτι μεγάλο και δύσκολο, αλλά τα μικρά, τα καθημερινά. Αυτά που κυλούν απλά, αθόρυβα και ήσυχα και κινούν τον μύλο της ζωής.

βιβλία

Στα ίχνη της του Christophe Boltanski (εκδ. Πόλις)

Ένας άντρας ανακαλύπτει τη μητέρα του αφότου αυτή πεθαίνει. Την ανακαλύπτει ως ντετέκτιβ, ερευνητής, δημοσιογράφος και συγγραφέας που θέλει να γράψει το βιβλίο του με αυτήν ως κεντρική ηρωίδα. Και αυτό κάνει. Της κάνει δώρο ένα βιβλίο με την ιστορία της.

βιβλία

Μετέωροι του Tournier Michel (εκδ. Στερέωμα)
Δυο δίδυμα αδέρφια. Δεν ζουν παράλληλα. Ζουν ο ένας μέσα στον άλλο. Είναι δύο μαζί. Ολοκληρωμένοι και ανολοκλήρωτοι μαζί. Ένα ταξίδι προς την ολότητα ή τον διαχωρισμό. Η προσπάθεια μιας τέλειας αμοιβαιότητας.

βιβλία

 

Μανιφέστο της Bernardine Evaristo (εκδ. Gutenberg)
Δεν είναι εύκολο να αντιληφθούμε τον μαύρο φεμινισμό. Η πρώτη μαύρη συγγραφέας που κέρδισε το βραβείο Booker με το Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο το 2019 μας βοηθάει σε αυτό το πολύ προσωπικό βιβλίο της να καταλάβουμε τα προνόμι’σ μας ως λευκές γυναίκες, αλλά και την υποχρέωση που έχουμε να διεκδικούμε την ισότητα για όλες.

βιβλία

 

Led/Πάγος του Caryl Férey (εκδ. Άγρα)

Όσοι αγαπούν οτιδήποτε γράφει ο Férey μετά το Μαπούτσε, θα το θέλουν στο κομοδίνο τους. Εδώ μας μεταφέρει στη Σιβηρία και βάζει στην πολιτική νουάρ γραφή του και την οικολογική καταστροφή.

βιβλία

Επιστροφή στο Χάρλεμ του Claude McKay (εκδ. Έρμα)

Έργο-σταθμός στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας που συνετέλεσε στη δημιουργία του κινήματος της εκπροσώπησης της αφροαμερικανικής κοινότητας στην Αμερική. Ο κεντρικός ήρωας λιποτακτεί από τον αμερικανικό στρατό και επιστρέφει στη γειτονιά του το Χάρλεμ για να ζήσει. Εκδόθηκε πρώτη φορά το 1928.

βιβλία

Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε του Oliver Hilmes ( εκδ. Κλειδάριθμος)

Τις παραµονές της δικτατορίας του Χίτλερ, ένας γιατρός εξαφανίζεται και μέχρι σήμερα η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη. Ένα αστυνοµικό αφήγηµα στο ζοφερό Βερολίνο της δεκαετίας του ’30 που θα σας αρέσει.

βιβλία

 

Φοβάμαι, ταυρομάχε του Πέδρο Λεμεμπέλ (εκδ. Καστανιώτη)

Τελευταίες ημέρες του Πινοτσέτ στη Χιλή. Σε μια από τις φτωχογειτονιές του Σαντιάγο, ένας αντάρτης κρύβει τον οπλισμό του στο σπίτι μιας τρανς. Υπάρχουν στιγμές στο έργο του Λεμεμπέλ που η τρυφερότητα γίνεται πολιτική. Και αυτές οι στιγμές του είναι τόσο πολύτιμες!

βιβλία

 

Η Μάρτα Κοιμάται της Romy Hausmann (εκδ. Μεταίχμιο)

Η Hausmann είναι η νέα βασίλισσα του ψυχολογικού θρίλερ. Ίσως αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε.

βιβλία

 

Οι απόψεις ενός Κλόουν του Heinrich Böll (εκδ. Πόλις)
Ο Χανς είναι σε επαγγελματική, αλλά και συναισθηματική κατάρρευση. Και η πτώση είναι μεγάλη και σκληρή. Ακόμη και αν το έχετε διαβάσει, η καταβύθιση στις σκέψεις του Χανς σε μεγαλύτερη ηλικία έχει νόημα και είναι το ίδιο απαιτητική ως προς το συναίσθημά σας.

βιβλία

 

Ενοχλητικές δεσποινίδες  (εκδ. Στιγμός)
Λιλιπούτεια διηγήματα από γυναικείες φωνές της Λατινικής Αμερικής που δεν στερούνται μεγέθους και πολυπλοκότητας ως εργαλεία εξερεύνησης των έμφυλων ρόλων έτσι όπως αυτοί διαμορφώνονται.

βιβλία

 

Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους της Clarissa Pinkola Estes (εκδ. Κέλευθος)

Μέσα σε μύθους, θρύλους, ποιήματα, γνωμικά και άλλα θραύσματα του ανθρώπινου πολιτισμού, η Estes αναζητεί την Άγρια Γυναίκα και τη βρίσκει και δεν είναι καθόλου μυθική. Είναι υπαρκτή και είναι εδώ.

βιβλία

 

βιβλία

Εκμηδένιση του Μισέλ Ουελμπέκ (εκδ. Εστία)

Ο Γάλλος που άλλοι αγαπούν και άλλοι αγαπούν να μισούν επιστρέφει. Με το γνωστό του ύφος -το οποίο στάζει φαρμάκι- γράφει ένα αστυνομικό θρίλερ που ξέρει πότε θέλει να γίνει πολιτικό, πότε οικογενειακό και πότε ερωτικό δράμα. Πάντα παρούσα, η φθορά. Εδώ, συγκεκριμένα, αυτή του υλιστικού κόσμου όπως τον ξέρουμε σήμερα.

βιβλία

 

 

 

Σκοτώσου Αγάπη της Αριάνα Χάρουιτς (εκδ. Opera)

Μας αρέσει να ανακαλύπτουμε συγγραφείς από τη Λατινική Αμερική. Η Χάρουιτς εδώ, στο ντεμπούτο της, μας διηγείται πώς μια μητέρα παλεύει με το έρεβος που “γέννησε” μαζί με το μωρό της. Ένα κείμενο που σου επιτίθεται σαν καταιγίδα. Τελειώνεις το βιβλίο και νιώθεις δαρμένος. Σαν να σε έχει δείρει μια τεράστια απόγνωση.

βιβλία

 

 

Πνοή ζωής της Κλαρίσε Λισπέκτορ (εκδ. Αντίποδες)

Αυτό το έργο, που εκδόθηκε μετά τον θάνατο της συγγραφέως, διαπερνά τα είδη και διατηρεί την αίσθηση της ζωής, αλλά και του τέλους (της) λέξη λέξη. Εδώ ο Δημιουργός και η Άνζελα συνδυαλέγονται αραδιάζοντας μάς σπαράγματα μεταξύ τους, την ίδια στιγμή που μοιάζει να μονολογούν ή να μιλούν ο ένας για τον άλλον ή να περιγράφουν τον εαυτό τους. Διαβάζει κανείς ζαλισμένος μικρές αλήθειες, λιλιπούτεια αριστουργήματα αναζητήσεων που καταλήγουν με ένα τρόπο να γίνουν ένα παράξενο love story από το οποίο δεν σταματάς να υπογραμμίζεις λέξεις, προτάσεις, ολόκληρες παραγράφους γιατί θα σου χρειαστούν στο μέλλον.

βιβλία

Τα άγια νήπια του Miguel Delibes (εκδ. Ποταμός)

Μια μικρή, τόση δα ιστορία πλεγμένη γύρω από πλάσματα της ισπανικής επαρχίας του 1960 που γεννήθηκαν με κακούς οιωνούς, αλλά έζησαν με μια δικιά τους αγιοσύνη. O  Ντελίμπες γράφει για ανθρώπους που σε ρωτάνε “Μ’ αγαπάς;” και ακόμα και αν τους απαντήσεις ναι, θα ξαναρωτήσουν “κι αν δεν μ´ αγάπαγες;”. Και το ρωτούν γιατί δεν μπορούν να φανταστούν πώς θα ήταν χωρίς αγαποσύνη. Ρωτάνε μπας και μάθουν. Αυτή είναι η αγιοσύνη τους.

βιβλία

 

Ασκήσεις Αντοχής στον Χρόνο της Μαρίας Στασινοπούλου (εκδ. Κίχλη)

Λιλιπούτεια κείμενα γεμάτα ζωή, συγκίνηση και ανθρώπους του πάνω και του κάτω διαμερίσματος που αντέχουν με τον τρόπο τους.

βιβλία

Καταβροχθίζοντας τον ουρανό του Πάολο Τζορντάνο (εκδ. Πατάκη)

Ένα κορίτσι περνά τα καλοκαίρια του ράθυμα στο Σπετσιάλε της Ιταλίας, μέχρι που ένα βράδυ τρία αγόρια του ταράζουν τη ζωή. Ένα ειδύλλιο που καταλήγει μια παθιασμένη λογοτεχνική συμβουλή για ό,τι μας ενώνει.

βιβλία

Αυτό είναι το γράμμα μου στην Οικουμένη της Έμιλυ Ντίκινσον (εκδ. Πατάκη)

Οι αντισυµβατικοί και τολµηροί στίχοι της μεγάλης Αμερικανίδας ποιήτριας διατηρούν την απόλαυση της ανάγνωσής τους.

βιβλία

 

Μια εποχή στην Κόλαση του Arthur Rimbaud  (εκδ. Κείμενα)

Γιατί να διαβάσει κάποιος τον σπουδαίο Γάλλο ποιητή; Επειδή η ροή των λέξεών του μοιάζει με κατάρα και ευχή ταυτόχρονα.

βιβλία

 

Τόσο πολύ νερό τόσο κοντά στο σπίτι του Raymond Carver (εκδ. Μεταίχμιο)

Το συγγραφικό πινέλο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα βουτάει με τόση τρυφεράδα στις ζωές των ηρώων του, που είναι αδύνατο να μη συνδεθείς μαζί τους.

βιβλία

 

Η Εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη του Γιάννη Μαρή (εκδ. Άγρα)

Αυτό είναι ένα από τα πιο πολιτικοποιημένα μυθιστορήματα και ένα από τα καλύτερα του συγγραφέα. Ταυτόχρονα, επανακυκλοφορεί το Έγκλημα στο Κολωνάκι με νέο, προσεγμένο εξώφυλλο και εισαγωγικά κείμενα.

βιβλία

Το διαλυμένο σπίτι του Horst Kruger (εκδ. Gutenberg)

Ο Γερμανός Kruger μας δείχνει πώς άνθρωποι χωρίς πρόθεση για το κακό λυγίζουν κάτω από τις υποσχέσεις του ναζισμού και το κάνει με μια αλήθεια που μοιάζει, δυστυχώς, επίκαιρη.

βιβλία

 

H μυρωδιά του αχινού της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου (εκδ. Ωκεανίδα)

Μια οικογένεια από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς φτάνει στο λιμάνι της Πάτρας για να ξεπεράσει τις καταστροφές του τόπου της, η περιπέτειά της όμως φτάνει έως το 2015 και τις ημέρες του δημοψηφίσματος.

βιβλία

 

 

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT